Els bancs tensen la corda davant el carreró sense sortida de la situació financera

Comentaris

Els bancs tensen la corda davant el carreró sense sortida de la situació financera
Els bancs tensen la corda davant el carreró sense sortida de la situació financera

Les altes direccions dels bancs del país i diversos responsables de Govern i dels organismes que gestionen qüestions com el ‘cas BPA’ fa dies que mantenen reunions que, en algun moment, han arribat a ser força tenses, segons diverses fonts. Tots plegats miren de trobar una solució al carreró sense sortida en què s’ha convertit la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA) i, alhora, intenten fer-ho sense debilitar més del que ja ho està la plaça financera. Moviments com la nova emissió de deute públic -en format de lletres del tresor- per part del Govern o la subrogació de drets que ha fet BPA a la resta de bancs en relació als crèdits i préstecs concertats amb els comuns denoten el temor que té el sector i la pressió que estan exercint a l’executiu.

L’executiu, al seu torn, també ha estat ‘apretant’, i molt, els bancs perquè adquireixin Vall Banc i es pugui resoldre d’una vegada per sempre el ‘cas BPA’. Però Toni Martí i els seus homes ja saben que la banca no està per històries. I les condicions que imposen són suficientment draconianes com perquè no es puguin complir. Els bancs saben que l’únic que pretenen els dipositants que seran traslladats al banc pont és treure els diners que hi tenen i marxar-ne. Alguns són clients compartits, amb la qual cosa tampoc no hi sortirien guanyant. Vista la situació, diverses fonts indiquen que el procés de subhasta -amb un ‘data room’ amb una informació incomplerta i molt sovint contradictòria- s’ha ajornat ‘sine die’. Tampoc es troba corresponsals.

Com ja va informar l’Altaveu fa uns dies, lluny de trobar contraparts, l’anunci fet fa tres setmanes relatiu als suposats resultats de la revisió de comptes feta per PricewaterhouseCoopers (PwC) de la suposada descoberta de gairebé un miler de comptes sospitosos de presumpte blanqueig ha fet tirar encara més enrere aquelles entitats que tenien algun tipus de relació amb BPA. No només amb els corresponsals, també amb els custodis. Tot plegat està conduint la situació en un carreró sense sortida malgrat que el Govern té la ferma intenció de resoldre, encara que sigui tirant pel dret (un camí que no està clar quin serà, i que les fonts no saben en cap cas concretar), durant aquest mes d’abril. La setmana que ve se’n podrien tenir algunes pistes més.

L’avenç que ha sol·licitat el cap de Govern, Toni Martí, del discurs d’orientació política no és gratuït. Martí ha demanat poder comparèixer davant el Consell General a final d’abril o principi de maig a tot estirar. Malgrat que no hi ha una data fixada de manera reglamentària per tal de realitzar l’esmentat debat, també és cert que el més normal, històricament, ha estat fer-lo just abans de l’estiu. Per després iniciar el curs polític al setembre amb una línia marcada suposadament de forma clara. Tot sembla indicar, segons les fonts, que la motivació de l’avançament rau en el ‘cas BPA’. El sentit del mateix, o alguna pista sobre les intencions de Martí, les hauria d’oferir el màxim responsable del gabinet ministerial dimarts que ve. Hi ha convocada junta de presidents. És aquest òrgan parlamentari l’encarregat d’establir el calendari de l’activitat legislativa. I per valorar si cal o no anticipar el debat, en principi els representants dels grups parlamentaris haurien de disposar d’uns elements mínims.

Reunions

Segurament, aquests elements, una part d’ells, aniran lligats a les reunions que Govern ha mantingut -per exemple aquest mateix dijous i també dimecres; però també el dia que el subsecretari d’Estat adjunt americà, Conrad Tribble, va visitar el Principat- els darrers dies. Els bancs veuen com les agències de ràting els observen amb lupa. Alhora, també és significatiu que per treure’s de sobre deute contret per part de BPA per tenir liquiditat per poder respondre a les demandes dels clients, els bancs hagin preferit subrogar-se en la posició del banc intervingut respecte de crèdits i préstecs, alguns a molt llarguíssim termini, dels comuns. Si la solució al ‘cas BPA’ hagués de ser tan ràpida i convincent, indiquen les fonts, no tindrien perquè haver d’assumir els crèdits a llarg termini. Però en aquests casos, i tractant-se de comuns, d’institucions públiques, la certesa de recuperació és, ‘a priori’, total.

A més, la nova emissió de deute públic hauria de servir en gran mesura per ‘retornar’ diners que els bancs tenien prestats al Govern. Sembla com si les entitats bancàries vulguin anar-se desvinculant tant com poden del procés administratiu per moltes crides que Martí els faci a fer costat al país. Al tot per la pàtria que sovint deixa anar, també, al Consell General. A més a més, el procés de cessió de drets crediticis de BPA a la resta de bancs podria haver vulnerat la pròpia llei de l’AREB. I ben aviat hi podrien haver noves demandes que enrarissin encara més el procés, malgrat que fins ara la Justícia, en gran mesura, ha anat fent seguidisme de les tesis governamentals i ha desestimat la immensa majoria dels plets que han anat en contra dels organismes que tutelen el procés.

Comentaris

Trending