Els accionistes majoritaris de BPA desconeixien la relació professional amb Meritxell Mateu

Comentaris

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) desconeixien que la consellera general demòcrata Meritxell Mateu tingués algun tipus de relació “professional, mercantil o d’una altra naturalesa” amb l’entitat bancària. Arran de les informacions recentment aparegudes sobre el vincle de la parlamentària de DA amb la societat Landstreet, proveïdora de serveis de BPA, i un presumpte frau a la Caixa Andorra de la Seguretat Social (CASS), el Grup Cierco ha volgut fer “algunes puntualitzacions malgrat no ser part en el procés judicial que està instruint per aquests fets la batlle Canòlic Mingorance".

En aquest sentit, s’explica que “el consell d’administració de Banca Privada d’Andorra (BPA) encapçalat pels germans Higini i Ramon Cierco va firmar el 2007, com està acreditat documentalment, un contracte per la prestació de serveis amb Landstreet que tenia per objecte la gestió del fons Dolphin, un fons que va donar una molt bona rendabilitat i un elevat nivell de beneficis tant per al banc com per als subscriptors del producte financer”.

En un comunicat, s’afegeix també que “més enllà de la gestió del fons Dolphin, la societat Landstreet liderada per Joan Pau Miquel, Xavier Escoda i Daniel Garcia tenia la seva pròpia dinàmica de funcionament, que no havia de ser coneguda pel consell d’administració de l’entitat bancària. En ser una firma independent i amb una operativa interna pròpia, els accionistes majoritaris de BPA desconeixien la relació professional, mercantil o de qualsevol altra naturalesa que hi pogués haver amb la parlamentària demòcrata Meritxell Mateu o amb altres persones, físiques o jurídiques, que puguin aparèixer en la comptabilitat de Landstreet".

Els accionistes majoritaris de BPA afirmen que tenen constància que “s’està investigant el funcionament de Landstreet. A data d’avui, en no ser part en el procés judicial, els germans Cierco no han tingut accés a la documentació que obri en mans de la batlle instructora. No obstant això, transcendeix que en la comptabilitat de la societat esmentada hi apareixeria una transferència cap a un compte personal d’Higini Cierco”. Respecte d’aquesta transferència s’explica que “respon a un reintegrament que Joan Pau Miquel va fer a l’accionista majoritari de BPA, qui havia fet un avenç de fons de 648.000 euros per facilitar l’adquisició per part del conseller delegat del banc d’un paquet accionarial de BPA que fins llavors estava en mans del Grup Julia”.

Els accionistes majoritaris de BPA, expliquen en el comunicat, “tant a títol personal com en la seva condició de presidents no executius de l’entitat bancària, tenen degudament documentada aquesta operació”. El comunicat afegeix que “l’esmentada informació està a disposició de l’autoritat judicial si aquesta ho creu escaient.· Diferents escriptures elevades degudament a públiques recullen els acords establerts entre les parts. Cierco tan sols va intervenir per fer possible l’entesa en la compra-venda de les accions acordada entre les hereves de la senyora Julia Bonet i Joan Pau Miquel”.

També es deixa clar que “no s’ha fet cap compra-venda a través de cap societat panamenya”. La transferència de diners que hi hauria “de Landstreet cap a Higini Cierco, correspondria al retorn per part de Joan Pau Miquel a Higini Cierco d’un avenç de fons que aquest darrer li va fer al primer. Joan Pau Miquel retorna els diners que se li havien prestat per poder comprar les accions. Miquel torna els diners a través del compte de la societat”.

El Govern manté silenci fins que no parli amb la consellera

El Govern no farà cap valoració ni encara menys prendrà cap decisió en relació al ‘cas Meritxell Mateu’ fins que els integrants de l’executiu no hagin pogut parlar “amb els companys del grup parlamentari i encara més amb la pròpia afectada”. Així ho ha assegurat el ministre de Finances i portaveu governamental, Jordi Cinca, en la compareixença posterior a la reunió del consell de ministres. Mateu és a Islàndia en una missió oficial com a observadora electoral i representant l’Estat andorrà, tal com ha recordat Cinca. Retorna al Principat en els propers dies. El portaveu de l’executiu no ha volgut donar cap mena de detall sobre la qüestió, ni tan sols des de quan el Govern s’havia que Meritxell Mateu hauria col·laborat professionalment amb BPA essent consellera general. “Semblaria inapropiat -explicar res- sense haver-ne parlat amb ella”, ha manifestat Cinca. El titular de Finances ha deixat clar que qualsevol decisió o millor encara anàlisi de la situació no anirà més enllà de dimarts de la setmana que ve, quan en la sessió de control parlamentari a la tasca executiva, el Govern haurà de respondre a una qüestió sobre el ‘cas Meritxell Mateu’ formulada pel conseller socialdemòcrata Pere López. Cinca ha avançat que molt probablement serà el propi cap de l’executiu, Toni Martí, qui respondrà. D’altra banda, Cinca també ha estat preguntat sobre el fet que l’ambaixador espanyol al Principat, Manuel Montobbio, hagi sol·licitat la destitució de l’agregat d’Interior, Celestino Barroso. El portaveu de l’executiu ha afirmat no estar-ne al corrent perquè és una qüestió d’ordre intern espanyol. Alhora, Cinca ha assegurat que les relacions amb Espanya continuen sent “excel·lents, fluïdes”. De fet, segons el portaveu de l’executiu, “Andorra té la voluntat, a més a més de l’obligació, de tenir bona relació amb la major part dels països del món i sobretot amb els veïns” per diferents motius. Raons de veïnatge, de lligams culturals, d’influència política o de vinculacions comercials i econòmiques. Cinca ha tornat a remarcar que les bones relacions globals “no són incompatibles” amb unes qüestions puntuals com podria ser el fet que la Justícia andorrana hagi d’interrogar comandaments policials de l’Estat veí per la seva presumpta vinculació amb les amenaces i extorsions a dirigents de BPA.

Comentaris

Trending