La tramitació judicial de la impugnació electoral es complica

El batlle de guàrdia es considera no competent per dilucidar sobre la demanda i l’envia al president de la Batllia, que s’hauria d’inhibir atès que va participar en el procés del vot judicial

Punteig del vot judicial després del bolcat al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, el 2 d'abril.
Punteig del vot judicial després del bolcat al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, el 2 d'abril. altaveu mèdia

La tramitació del procediment urgent i preferent que pretén l’anul·lació de les eleccions i la repetició, almenys, del denominat vot judicial es complica per moments. Sense entrar evidentment en el fons, només per qüestions de forma, les darreres hores hi han hagut diverses decisions judicials que indiquen que no serà senzill de resoldre l’afer no pas per qüestions de fons, que no s’hi ha entrat pas, sinó per maneres de fer procedimentals.

La demanda interposada a tenor de l’article 41.1 de la Constitució per part de l’advocat i elector Emili Campos havia recaigut inicialment -una manera de fer habitual en aquests procediments, especialment abans que es promulgués el Codi de procediment civil- en el batlle de guàrdia. Però aquest s’ha declarat incompetent en considerar, segons les fonts de manera encertada, que aquest procediment pertoca afrontar-lo al president del Tribunal de Batlles. I cap allí s’hauria remès, suposadament, per enviar-lo al torn i que es designi quin jutge de primera instància ha de tramitar la qüestió.

Emili Campos accedint aquest migdia a la Seu de la Justícia.

Relacionat

Un advocat impugna les eleccions “per dignitat democràtica”

Novament, però, les fonts consultades han indicat que és segons estableix la llei el president del Tribunal de Batlles qui ha de dirimir aquest tipus de procediments. I si per president del Tribunal de Batlles s’ha d’entendre el president de la Batllia, David Moynat, aquest en principi tampoc no podria actuar perquè va intervenir en el procés electoral, essent un dels encarregats de portar fins a un comú els sufragis i, allí, fer el bolcat a les urnes i el punteig posterior.

De fet, la qüestió va molt més enllà, perquè possiblement cap dels batlles que van intervenir en el procediment del vot judicial, d’alguna manera o altra, hauria de poder dirimir ara sobre la qüestió. O així almenys ja ho advertia Campos en la seva demanda. En efecte, en el segon altressí de l’escrit al qual ha tingut accés l’Altaveu, el demandant exposa que “a l’empara de l’article 73 de la Llei qualificada de la Justícia en connexió amb la disposició final tercera de la llei 24/2018 del 18 d’octubre, del Codi de procediment civil, aquesta part considera que els batlles que han participar d’una manera o altra en la tramitació del vot judicial durant les darreres eleccions generals incorren en la causa d’abstenció prevista en el supòsit de l’article 73 g) en tenir un interès directe o indirecte en el procés motiu pel qual seria convenient que els mateixos s’inhibissin en el marc d’aquesta causa”.

La zona on es podia fer el vot judicial durant la campanya electoral.

Relacionat

Partits a l’expectativa del recorregut que pugui arribar a tenir la impugnació de les eleccions

No són pocs els batlles que han participat, d’una manera o altra, més o menys activament, en el procés del vot judicial. Només per la parròquia d’Andorra la Vella, circumscripció per la qual va votar Emili Campos, el dia de la jornada electoral es van desplaçar fins al Centre de Congressos de la capital tres batlles diferents. Però van ser molts d’altres els que es van repartir per la resta de parròquies del Principat per dur a terme el preceptiu control.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending