PS SDP+ proposa dividir el SAAS en petites parapúbliques sota el paraigua del ministeri

La formació vol estudiar, mitjançant l’obtenció de les dades de casos, la possibilitat d’instal·lar una unitat de radioteràpia al país i, en cas de no considerar-se factible, assegurar una xarxa d’habitatges per als pacients

Els candidats de PS SDP+ a la porta de l'hospital.
Els candidats de PS SDP+ a la porta de l'hospital.

Les carències en matèria de salut són evidents per a l’aliança socialdemòcrata. La seva principal proposta passa per una reestructuració completa del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Més aviat, en una divisió en diferents i petites parapúbliques que puguin actuar de forma relativament independent, però sempre sota el paraigua del ministeri de Salut. Així mateix, amb una de les grans demandes com és la unitat de radioteràpia, s’estudiarà la possibilitat. Però, si no es considera factible, es vol acompanyar de més a prop els pacients amb una xarxa d’habitatges.

La reorganització del SAAS és el primer i principal punt que valora PS SDP+ en cas d’arribar a governar després de les pròximes eleccions. “S’ha convertit en un monstre que fa i desfà”, ha explicat Maria del Carmen Garcia, número 6 a la llista nacional de l’aliança socialdemòcrata. Per poder-ho solucionar es planteja la creació de diverses parapúbliques més petites, com l’hospital, el Cedre o centres de salut que es gestionin de forma “una miqueta més autònoma”. Tot això, però, polititzant el SAAS amb un control per part del ministeri de Salut.

En aquest sentit, Garcia ha assenyalat que “creiem inadmissible que la sanitat d’un país no sigui gestionada pel ministeri, que està a les ordres del SAAS actualment”. Les decisions independents, “sense donar massa explicacions” és el que es vol aturar des de PS SDP+. “Creiem que mitjançant petites parapúbliques seria molt més fàcil fer una gestió molt més especialitzada de cada sector”, ha explicat Garcia. D’aquesta manera, el Govern podria tenir una incidència major en les problemàtiques de cada branca i, sobretot, en les diferents resolucions que es prenen per solucionar-les.

La possible ampliació de l’hospital “no és tota solució, perquè es requereix fins a quatre anys per poder-se obrir, cal actuar de forma més immediata”

Un d’aquests plantejaments que s’ha analitzat darrerament ha estat la possible ampliació de l’hospital. En aquest sentit, Garcia ha assegurat que és una necessitat, tenint en compte el creixement de la població i les deficiències existents a molts serveis per aquesta causa. Malgrat això, assegura que aquesta “no és tota solució, perquè es requereix fins a quatre anys per poder-se obrir, cal actuar de forma més immediata”. I per poder millorar l’atenció als pacients s’opta per la via dels professionals que hi treballen en dos vessants diferenciats. D’una banda, cuidar del personal sanitari que ja es té, “molts marxen del país, com els vuit metges d’urgències que van plegar al mateix temps”. Garcia, per tant, ha qüestionat els motius d’aquestes decisions per part dels treballadors i conclou que “devien haver-hi unes inquietuds, un malestar i un desgast laboral important i no se’ls va escoltar ni atendre les seves peticions”.

Així mateix, també s’ha posat damunt la taula darrerament les dificultats per poder aconseguir l’arribada de professionals. La principal causa ha estat la situació econòmica i d’habitatge global, però també el fet que Andorra sigui poc atractiu per al personal sanitari. “Però no s’ha fet res per solucionar-ho”, ha assegurat Garcia. Sobretot, des de l’aspecte burocràtic, on assenyala que moltes persones es queden encallades i, si passen d’aquest procés, “no tenen on viure”. Destaca entre les principals dificultats la convalidació de títols. Una possibilitat és proporcionar avantatges a nivell salarial, però també “d’estil de vida i de qualitat laboral”. De fet, Garcia ha indicat que “el clima laboral no s’ha tingut mai en compte”.

ESTUDI PER LA UNITAT DE RADIOTERÀPIA ASSEGURAT

La unitat de radioteràpia és una de les principals demandes que es fa des de l’Associació contra el càncer (Assandca) i que ha portat més debat a nivell polític en l’àmbit de la salut. Des de PS SDP+ s’assegura, almenys, l’estudi de l’encaix i la necessitat que es pot tenir d’aquestes instal·lacions al país. Es farà, principalment, mitjançant l’obtenció de dades, “sense dades no podem prendre decisions”, ha assenyalat Garcia. Malgrat això, també ha puntualitzat que està sent una tasca força complicada.

En cas d’aconseguir-se i que la valoració sigui que no és factible o sostenible una unitat de radioteràpia al país, des de l’aliança socialdemòcrata es vol reforçar l’acompanyament i el suport per als pacients que han de realitzar el tractament fora del país. L’alternativa que es dona i que Garcia ha puntualitzat que es va proposar des d’Espanya és tenir habitatges a Barcelona o França que siguin tutelats. “Això significa que la persona que arriba té ajuda, se li indica on ha d’anar a l’hospital, on té una farmàcia propera, quin autobús ha d’agafar, quin tipus de tractament”, ha explicat Garcia. D’aquesta manera, l’objectiu és que els pacients “se sentin acompanyats durant el procés”.

ABANS DE NOVES INSTAL·LACIONS DE SALUT MENTAL, REFORÇAR EL PERSONAL

Darrerament se n’ha parlat, i molt, de l’extracció de l’hospital de les instal·lacions de Salut Mental. En aquest cas, Garcia ha assenyalat que no seria una clara prioritat, sinó que el que primer s’ha de fer “és tenir professionals”. Les mitjanes de visites amb els psicòlegs de l’hospital és d’una cada dos mesos, d’una mitja hora. “Una persona que té un problema de salut mental requereix una assiduïtat perquè la intervenció terapèutica sigui adequada, i com a mínim ha de ser atesa un cop a la setmana o cada quinze dies”. A més a més, ha indicat que s’ha de tenir en compte que el trasllat a unes noves instal·lacions suposa un temps que no farà millorar aquesta situació de forma immediata. En contraposició, “crear unes places de psicòlegs per atendre una necessitat del país no és tan complicat”.

Comentaris (3)

Trending