La negativa de Galabert a ser ministre complica el trencaclosques demòcrataliberal

L’escenari preferit per Espot i acceptat per l’entorn taronja és que Enseñat esdevingui síndic, Marsol assumeixi Presidència i Jordi Jordana i Maria Martisella agafin les regnes del grup parlamentari

Marc Galabert en un acte de la Cimera Iberoamericana.
Marc Galabert en un acte de la Cimera Iberoamericana. sfga

La negativa, ara per ara, del fins ara secretari d’Estat d’Innovació i Diversificació Econòmica, Marc Galabert, a esdevenir ministre està complicant el trencaclosques demòcrataliberal que inicialment té dissenyat el cap de files taronja, Xavier Espot, per donar satisfacció a la seva gent i complir el pacte amb Liberals. La decisió de Galabert no és irreversible del tot, però sí que s’estimaria més no estar en primera línia política.

En principi, i encara que hi ha altres alternatives, el plantejament d’Espot era fer ministre l’economista establert a Ordino i així evidenciar una certa renovació de cares alhora que incloure una persona de quota liberal al gabinet ministerial. Tanmateix ja s’eliminava la possibilitat que Galabert acabés al Consell General en el cas que Berna Coma o, sobretot, Sandra Codina puguin saltar de l’arc parlamentari per ocupar algun altre càrrec.

Xavier Espot instants abans del debat electoral.

Relacionat

Espot obre la porta a què Liberals puguin tenir un conseller i un ministre

Els demòcrates tenen previst valorar durant aquesta tarda tots els escenaris, començant per la Sindicatura. Quan es resolgui aquesta qüestió, haurien d’anar caient la resta de designacions en cascada. El plantejament més probable que hi ha ara mateix sobre la taula -de fet, ja era un pacte que venia de mesos- és que Carles Enseñat pugui jurar dimecres que ve al migdia com síndic general. Així, Sandra Codina seria una bona opció de subsíndica. De fet, és un càrrec vers el qual hauria mostrat predisposició.

Conxita Marsol quedaria relegada de sindicatura i, sempre que pogués quallar l’opció governamental de Galabert, accediria al Govern molt probablement com a ministra de Presidència i portaveu. Això permetria que Liberals tingués representació parlamentària a través de Víctor Pintos. En el cas que Marsol s’hagi de quedar al Consell General com a consellera rasa, per dir-ho d’alguna manera, assumirà la presidència del grup parlamentari, un càrrec que ja va ocupar anteriorment com a consellera liberal.

Membres de Liberals en la penjada de cartells.

Relacionat

Liberals fia la seva continuïtat a la proposta que li faci arribar Demòcrates

Si Marsol, com seria ara mateix el més plausible, acaba fent el salt a l’executiu, hi ha altres noms que s’especulen que tindrien pes específic en el grup parlamentari. Inicialment, i fins que no sigui designat cap de Govern, el rol de president l’exercirà Xavier Espot. Però Maria Martisella i Jordi Jordana es perfilen com un eventual tàndem, primer l’una i després l’altre o a la inversa, per ser president i president suplent del grup.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending