Marsol admet que hi ha moltes persones grans, especialment vídues, que passen penúries

La candidata demòcrata a Andorra la Vella assegura que en cas de continuar governant, la formació taronja continuarà apujant “com a mínim l’IPC” les pensions més baixes

Conxita Marsol ha parlat de pensions i gent gran a la Plaça del Poble.
Conxita Marsol ha parlat de pensions i gent gran a la Plaça del Poble.

La candidata demòcrata a la territorial d’Andorra la Vella i fins fa poques setmanes cònsol major de la capital, Conxita Marsol, ha reconegut aquest dimarts que nota que hi ha persones grans, especialment vídues, que els “costa arribar” a final de mes per com són de baixes algunes de les prestacions que reben, encara que és cert, també, que l’administració facilita ajuts per diversos motius que contribueixen a pal·liar les dificultats amb què viuen algunes persones al país.

Marsol, en el marc d’una compareixença de campanya relativa a la política de gent gran i pensions, ha admès que “hi ha pensions molt baixes” i que especialment en el cas de dones grans, que en generacions precedents treballaven molt a casa i cotitzaven poc o gens, ara tenen grans dificultats, alhora ha recordat que per sort per les dones, la seva esperança de vida és més llarga, més alta que la dels homes. En les futures generacions, com que la dona està molt més incorporada al mercat de treball, les referides dificultats, ha indicat Marsol, s’haurien de veure molt minorades.

En tot cas, la candidata de Demòcrates a Andorra la Vella ha indicat que en cas que la formació taronja continuï governant “la voluntat és que tothom tingui una vellesa digna” i, per tant, es continuarà apujant les pensions com a mínim l’IPC. I si pogués ser més, fins a arribar al salari mínim, s’intentaria que fos més. Alhora, ha remarcat Marsol, en el marc del treball que s’ha de fer per garantir la sostenibilitat de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) es podria mirar de trobar un encaix per assegurar una millora de les pensions, com a mínim les més baixes.

ORDINO

La número 1 de la llista de Demòcrates + ACO, Berna Coma, ha explicat que, juntament amb la taxa finalista, també s’aposta per una modificació de la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, conjuntament amb els comuns, per actualitzar-la a les necessitats i noves realitats del país (ha recordat que la llei data del 2000). Aquesta modificació també haurà d’estar en concordança amb “la implementació dels estudis de capacitat de càrrega” que s’estan elaborant actualment amb els comuns i que determinaran el sostre de població i d’infraestructures de cada parròquia.

CANILLO

candidatura canillo 21.3.2023
Els tres primers candidats de Canillo.

El foment del transport públic com a opció per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania i treure vehicles de la carretera ha estat la temàtica escollida per la llista de Demòcrates + Independents de Canillo. La candidata suplent Meritxell Alcobé ha exposat que, després de gairebé un any de la posada en funcionament del transport públic gratuït i vist el seu èxit de demanda, “és el moment de fer els ajustos pertinents perquè segueixi sent un servei utilitzat per les canillenques i canillencs”. Així, es posaran més recursos per desdoblar la Línia 4 que connecta amb el cas de la casa, i la Línia 3 que ho fa amb Soldeu, “per augmentar les freqüències i que no se solapi el servei”, sobretot els mesos d’estiu i hivern, que és quan hi ha més afluència.

ENCAMP

A Encamp, la número 2 de Demòcrates + UPD Maria Martisella, acompanyada de Jordi Torres i Carles Enseñat (número 3 de la llista nacional) i la suplent Jenifer Iglesias ha refermat “el compromís ferm i decidit per posar en valor el patrimoni de la parròquia”, seguint l’estela de l’Hotel Rosaleda (ara ministeri de Cultura) i Ràdio Andorra (ara ministeri de Turisme), que “han dinamitzat Encamp”. En la mateixa línia, ha garantit que l’Arxiu Nacional s’ubicarà a l’edifici annex al Rosaleda i que seguiran impulsant el projecte per fer de Sud Ràdio un Centre d’Alt Rendiment.

LA MASSANA

També ha parlat de recuperació de patrimoni la llista massenenca de Ciutadans Compromesos + Demòcrates. Carles Naudi i David Montané han explicat un dels principals projectes del programa, la construcció d’un edifici que aporti serveis públics als terrenys on hi havia Casa Parramon, que aportarà “vida econòmica i social a la Massana”. Aquest projecte, ha explicat Montané, es complementa amb unes escales i un ascensor per connectar el centre del poble fins a la zona de les escoles, el que millorarà l’accés tant dels escolars com de persones grans o amb mobilitat reduïda.

SANT JULIÀ DE LÒRIA

Un dels grans objectius de la candidatura de Demòcrates + Liberals de Sant Julià de Lòria és convertir la parròquia en pol universitari. Eva París i Sandra de la Rosa han anunciat que les obres d’ampliació de la Universitat d’Andorra, gràcies a un acord signat amb la Fàbrica Reig, començaran aquest 2023. Permetrà cobrir l’increment gradual d’alumnes i augmentar l’oferta acadèmica, han celebrat. Aquest projecte ha de ser paral·lel, han defensat, a l’impuls d’una residència universitària a par8r de la rehabilitació d’un edifici en desús de la parròquia.

ESCALDES-ENGORDANY

candidatura acció 21.3.2023
Marc Magallon i Laura Mas passejant per Escaldes aquest matí.

Finalment, la llista de Demòcrates + Acció escaldenca s’ha desplaçat fins a l’avinguda del Pessebre per defensar el projecte d’habitatge públic a preu assequible que s’erigirà gràcies a l’acord arribat entre el Govern i el Comú d’Escaldes-Engordany, pel qual aquest segon cedeix durant 35 anys el terreny, i l’executiu serà l’encarregat de licitar i construir els 26 pisos, que veuran la llum d’aquí a 2-3 anys. “És un exemple de com cal que les institucions remin conjuntament per frenar la problemàtica de l’habitatge”, ha defensat la suplent Laura Mas.

Comentaris (8)

Trending