Ladis Baró decidit a ser ministre amb Joan León de secretari d’Estat

Finances -amb Marquina i Erika Armengol ara com a principals aspirants-, Exteriors i Educació són les carteres que més maldecaps estan donant a Espot en la confecció definitiva del gabinet ministerial que voldria tenir enllestit aquesta setmana

Ladislau Baró i Carine Montaner el dia de la penjada de cartells, el 19 de març.
Ladislau Baró i Carine Montaner el dia de la penjada de cartells, el 19 de març.

Ladislau Baró està pràcticament decidit a acceptar l’oferiment de Xavier Espot per esdevenir ministre de Relacions Institucionals, Justícia i Interior. Això sí, amb l’actual secretari d’Estat de la matèria judicial i policial, Joan León, com a número 2 i home fort, almenys, en aquest camp. Tot plegat augura una continuïtat força clara en tot l’engranatge ministerial més enllà de les noves atribucions molt dirigides a supervisar el procés de relleu mitrat i a definir la despenalització de l’avortament de comú acord amb el Vaticà.

Justament, és aquesta nova àrea de Relacions Institucionals o ‘supervisió episcopal’ la que més motiva Baró, que aquesta darrera legislatura ha estat apartat de la primera línia política després de vuit anys com a president del grup parlamentari demòcrata i ser un dels impulsors, justament, del que a l’inici era una plataforma política i ha acabat esdevenint la primera força política del país, assolint la majoria absoluta en les passades eleccions del 2 d’abril.

Ladislau Baró continua desfullant la margarida.

Relacionat

Ladis Baró segueix donant volts al ministeri de ‘supervisió episcopal’, Justícia… Interior li sobra

Amb León assentat com a secretari d’Estat, hores d’ara les dues carteres que més mal de cap donen al cap de Govern ‘in pectore’, Xavier Espot, són les de Finances, Afers Exteriors i Educació. Per a la primera el líder demòcrata espera poder fer repetir Cesar Marquina, sense les atribucions de portaveu, això sí, si finalment no acaba quallant cap de les alternatives que tenia en ment. Ni l’exCEO de BSA Josep Segura ni el director de l’AFA, David Cerqueda, no han acceptat la proposta d’Espot.

Ara una alternativa que tindria sobre la taula és la de l’economista i número 10 de la llista nacional demòcrata Erika Armengol. Una altra bala que l’entorn d’Espot veu com a factible encara que no s’hauria usat ara per ara, segons les fonts, és la de Mireia Maestre, encara que la directiva de MoraBanc difícilment sembla que es mourà de l’entitat bancària. I per a Exteriors tot està en l’aire, amb Eva Descarrega com una opció malgrat que l’actual ambaixadora d’Andorra a París preferiria, per exemple, enrolar-se a la legació del Principat a Madrid.

Ladislau Baró en un recent reportatge sobre els 30 anys de la Constitució.

Relacionat

Ladis Baró entra en la travessa per liderar el ministeri de ‘supervisió episcopal’

Tampoc a Educació hi ha una peça clara. Malgrat que s’havia posat sobre la taula el nom de Gemma Riba, hores d’ara sembla més probable que la número 6 de la candidatura nacional taronja entri al Consell General i s’hi quedi que no pas una altra cosa. Ester Vilarrubla estaria vetada per Conxita Marsol per les diferències mantingudes en la composició de les llistes i totes les variables estan en l’aire.

La resta del puzle comença a encaixar una vegada es confirmi definitivament el ‘sí’ de Baró i amb Marsol com a dona forta de l’executiu sense cap mena de dubte. Ester Molné, descartada al final com a titular de Justícia i Interior per l’annexió de les Relacions Institucionals a dit ministeri, assumirà o Afers Socials o Funció Pública. Es repartirà la feina -és a dir, el departament que no tingui la massanenca- amb Trini Marín, que no veia gaire de bon ull repetir al capdavant de la cartera funcionarial.

Xavier Espot durant els instants inicials de la reunió executiva de Demòcrates, aquest dimarts.

Relacionat

Espot pensa en un ministeri que encarrili la ‘successió episcopal’ i les relacions amb el Vaticà

Jordi Torres (Turisme i Promoció Comercial), Raül Ferré (Territori), Helena Mas (Salut) i Mònica Bonell (Cultura i Esports) semblen cantats. I també Guillem Casal molt probablement haurà d’assumir les regnes de Medi Ambient i Agricultura per fer valer així el pacte que ell mateix havia validat amb Meritxell Alcobé i per la qual la primera suplent de la territorial de Canillo havia d’accedir al Consell General.

Encara que a darrera hora Casal no ho veia gens clar, Espot hauria imposat en aquest cas els pactes preestablerts. Això sí, el fins ara cap de gabinet no tindrà atribucions en matèria energètica. Se les reserva el propi cap de Govern que delegarà en un secretari d’Estat que té molts números de ser l’actual director de Nord Andorrà, el massanenc David Forné.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending