Gili irromp en campanya

La cònsol major d'Escaldes s'ha presentat a la reunió de poble de la formació a Escaldes-Engordany i no ha estat l'única de la majoria comunal que ho ha fet. També han fet acte de presència les conselleres Magda Mata i Cèlia Vendrell

Cerni Escalé saluda Rosa Gili al final de la reunió de poble de Concòrdia a Escaldes-Engordany
Cerni Escalé saluda Rosa Gili al final de la reunió de poble de Concòrdia a Escaldes-Engordany

La reunió de poble de Concòrdia a Escaldes s'ha fet a la sala d'actes del Comú i podríem dir que jugaven a casa, ja que entre els assistents hi havia la cònsol major de la parròquia, Rosa Gili i dues conselleres, Magda Mata i l'exsocialdemòcrata Cèlia Vendrell. Cada una ha arribat per la seva banda i no s'han assegut plegades. Vol dir això que Gili dona suport a la formació dels 'Cernis'? Ella no ho ha volgut dir explícitament, però si és cert que fins ara no havia aparegut a cap de les reunions de poble que altres candidatures han fet a la mateixa sala.

No es pot oblidar que el cap de llista de Concòrdia és Cerni Escalé que fins que va decidir treballar per configurar aquesta nova formació política havia estat el secretari general del comú i que el seu nomenament a l'inici del mandat no havia estat exempt de polèmica. Gili va apostar per ell després de prescindir dels serveis del veterà Àngel Grau que havia ocupat el càrrec durant més de 40 anys.

Escalé, tot i no ser el protagonista de la trobada d'aquest diumenge amb els veïns d'Escaldes, sí que ha intervingut i ha aprofitat per fer una picada d'ull a la cònsol potser en agraïment per la seva presència. Ha reconegut els esforços del Comú d'Escaldes per intentar conservar algunes zones verdes al Clot d'Emprivat i reordenar la zona amb l'aparició de les torres.

“Cal una nova llei d'urbanisme que permeti delimitar l'ús del territori en usos residencials, agrícoles, industrials, etc.”

I és que el tema de la reunió de poble era com recuperar espais per la cohesió social, la convivència i crear comunitat, però les preguntes del públic han fet girar el leitmotiv cap als límits del creixement. Els assistents, fregant el centenar amb candidats, familiars i periodistes inclosos, s'han mostrat molt preocupats per l'ocupació del territori i els recursos disponibles. Això ha donat peu a què la formació parli de la necessitat de canviar la llei del sòl. Escalé ha afirmat que durant el 2022 la majoria de comuns han batut rècords de permisos de construcció de projectes que encara no hem vist a la qual cosa una persona del públic ha preguntat: “això pot ser reversible?” Escalé ha estat franc: “No, no es pot”, però ha defensat que “cal una nova llei d'urbanisme que permeti delimitar l'ús del territori en usos residencials, agrícoles, industrials, etc.”

El mestre de cerimònies de la trobada amb els veïns d'Escaldes no ha estat Cerní Escalé, sinó Ramon Tena, el candidat de la territorial, acompanyat de la resta de la llista a la parròquia -Lara De Miguel, Silvia Alves, Lluís Casahuga i Elena González- i el número set de la llista nacional, Pol Zamora. Sobre l'escenari han anat desgranant propostes del programa, algunes més en clau escaldenca i altres d'escala nacional. Així han parlat de la necessitat de potenciar el comerç de barri no només amb una visió econòmica sinó també com una eina per crear comunitat; de la necessitat d'arreglar els camins d'Escaldes que porten fins a la Vall del Madriu i de dotar de més recursos la cultura, l'educació i l'atenció a la gent gran.

Núria Sagués, número dos de la llista nacional, també ha intervingut al final de l'exposició per concloure que la raó de ser de Concòrdia és que el benestar de les persones passi per davant del creixement econòmic “perquè aquest creixement és el que ens ha portat a la fractura social, a perdre espais de convivència i xarxes de solidaritats. Ens hem venut el país i hem perdut els espais que ens identificaven”.

 

Comentaris (14)

Trending