Els socialdemòcrates es consideren “el canvi possibilista” davant l’“oportunitat històrica” del 2-A

La coalició PS SDP + presenta a Escaldes les set llistes amb què pensa “donar guerra” a les eleccions generals i demana acudir a les urnes sense donar peu “ni a desgavells ni a provatures, ni a improvisacions o aprenentatges”

Pere López dirigint-se als assistents al costat de la resta de candidats presents a l'escenari.
Pere López dirigint-se als assistents al costat de la resta de candidats presents a l'escenari. Toni Solanelles

“Aquestes eleccions es poden guanyar, i això ens ha d’empènyer a fer cafès, a fer trucades… cada dia i en cada moment. Aquestes eleccions s’han de guanyar perquè el país ho necessita, perquè ho necessita la seva gent i perquè nosaltres som el canvi de la majoria. Aquestes eleccions les guanyarem per treure Andorra de la situació on es troba i construir una Andorra de futur, d’il·lusió, d’esperança i de benestar.” Són les paraules amb què el candidat a cap de Govern per la coalició socialdemòcrata, Pere López, ha tancat l’acte de presentació de les llistes per al 2-A.

Uns comicis, que, com ha remarcat López però també altres dels candidats, com el lauredià Gerard Alís, representen “una oportunitat històrica” després de dotze anys de govern demòcrata que en paraules del fins ara conseller general i president del Partit Socialdemòcrata (PS) han portat el país “al pitjor moment” econòmic, social, de poder adquisitiu. López ha posat al costat de la majoria de candidats de la coalició -no hi eren els socis d’Agrupament Encampadà o de X’Ordino- en una presentació que era, fonamentalment, un acte íntim de candidats i alguns militants o simpatitzants més de les dues formacions coalitzades i una jornada d’arenga davant la campanya electoral que en menys d’un mes es posarà en marxa.

Les candidatures de PS SDP + s’han anat presentant una a una començant per la territorial de la Massana i acabant per la nacional. Hi havia algunes absències i, s’ha dit, no hi havia els representants de les formacions parroquials amb les quals la coalició socialdemòcrata o, almenys el PS, ha fet pactes en aquest cas a Ordino i a Encamp. Cada cap de llista, tot sovint amb el número 2 de la candidatura, ha fet una mica de parlament, ja fos presentant els companys, fent quatre pinzellades de la professió de fe o entonant algunes proclames aprofitant “que la pluja s’endugui la pols taronja”.

PREFACI

Just abans de l’acte, la cap de campanya socialdemòcrata i candidata número 3 del PS a la llista nacional, Susanna Vela, explicava en relació amb les llistes que “són candidatures solvents, amb gent preparada, amb ganes i amb ganes de donar guerra. Anem a per totes”. Vela està convençuda que les candidatures progressistes faran un molt bon paper i ha afirmat que treballar amb SDP no està suposant cap problema. Ben al contrari. Per a Vela, la coalició socialdemòcrata representa “el canvi possibilista, realista”, davant uns Demòcrates “aferrats a la cadira”.

Susanna Vela: “Són candidatures solvents, amb gent preparada, amb ganes i amb ganes de donar guerra. Anem a per totes”

La cap de campanya socialdemòcrata ha citat Andorra la Vella, Encamp i Escaldes com territoris on plantejar batalla de la bona i poder sortir-ne guanyadors. El fet que Unió Laurediana no es presenti a Sant Julià “dóna un altre joc” i l’efecte Grifols també tindrà incidència a Ordino. I a la Massana no es dóna res per perdut. Evidentment, només a Canillo els socialdemòcrates no tenen res a fer quant a la territorial, però quan s’iniciï la campanya la coalició també hi farà accions per sumar per a la nacional. En general, Vela espera que la gent sigui “suficientment madura” per veure que les aliances demòcrates són “pactes per les cadires”. PS SDP + pretén presentar un “projecte realista. No és allò de fer volar coloms” ni tampoc “no són les improvisacions de quinze dies”.

Susanna Vela ha esmentat aspectes com l’habitatge, la governança en matèria de salut o la recuperació del patrimoni cultural, que la cap de campanya socialdemòcrata considera molt abandonat els darrers anys i “serà molt complicat” neutralitzar els efectes nocius de la política demòcrata en la matèria. Energies renovables, transició energètica, creixement sostenible o urbanisme, o l’avortament “que tornarà a ser-hi com a drets i llibertats” a defensar seran “temes recurrents” que no han estat “assolits” malgrat reivindicar-los.

‘LLISTES ÚTILS’

Ja al final de l’acte, i en un breu parlament, Pere López ha assegurat que l’aliança socialdemòcrata està fent “bola de neu” i ha afirmat que “només nosaltres serem capaços de construir solucions per a l’habitatge, per recuperar el poder adquisitiu, pels pensionistes, pels autònoms, per l’economia productiva i per posar fre a l’especulació”. El candidat de la coalició socialdemòcrata  ha fet una mena de crida, no al vot útil, que encara no és permès, però sí a les ‘llistes útils’, quan ha demanat no apostar “ni per desgavells ni per provatures, ni improvisacions ni aprenentatges”.

Pere López: “Només nosaltres serem capaços de construir solucions per a l’habitatge, per recuperar el poder adquisitiu, pels pensionistes, pels autònoms, per l’economia productiva i per posar fre a l’especulació”

Pere López, un petit audiovisual sobre el qual ha servit per posar en marxa pràcticament l’acte, ha afirmat que l’aliança ha de guanyar les eleccions perquè “tenim projecte, tenim clar el país que volem, tenim propostes, sabem treballar en equip, sabem escoltar a la ciutadania, sabem bastir amplis acords, comprenem el paper de cadascuna de les institucions i perquè tenim l’experiència i la gent preparada per aquest moment”. D’aquí que ha fet vots per aconseguir un triomf electoral al qual, d’una manera o altra, s’hi han referit la resta de candidats que han pres la paraula, i que majoritàriament han estat els caps de cartell.

Michel Moliné amb Pancho Lizama a la Massana han fet quatre pinzellades referides a la recerca d’una solució consensuada per a l’heliport i per al desviament viari. El candidat d’Andorra la Vella,  Joaquim Miró, han maldat per “l’’establishment’ que ens mal governa” i ha advocat perquè el 2-A sigui “l’hora del canvi” tot i que “caldrà convèncer fins a l’últim elector”. El lauredià Gerard Alís ha destacat el fet que s’està davant “un moment històric” i una “oportunitat única”. Ha defensat que les institucions tinguin més en compte Sant Julià on, creu, el PS en aquesta ocasió també pot guanyar.

Jean-Michel Armengol: “El terratrèmol, la dimissió del CEO de Grifols que feia quatre mesos que hi era i avui plou, que feia dies que no ho feia esperem que siguin bons presagis”

Els escaldencs David Pérez i Elisabet Zoppetti i l’encampadana Marta Pujol -que ha defensat el pacte amb Agrupament Encampadà i de passada el d’Ordino com “els més particulars o més locals”- han fet un bon repàs a aspectes programàtics. Al seu torn, Pérez i l’ordinenc Jean-Michel Armengol han deixat anar els estirabots de la nit. El candidat escaldenc ha agraït l’assistència als presents “en un dia plujós, que esperem que sigui un bon presagi i s’endugui la pols taronja”.

En el mateix sentit, Armengol també ha advocat perquè siguin bones notícies o presagis “el terratrèmol, la dimissió del CEO de Grifols que feia quatre mesos que hi era i avui plou, que feia dies que no ho feia”. El candidat ordinenc ha reconegut que el pacte amb X’Ordino són “maniobres una mica estranyes” però que calia fer-les perquè “aquesta batalla es presenta en un moment clau”. Armengol, que ha anunciat que “no farem porta a porta perquè ja ha passat a la història”, ha afirmat que tot el projecte Grifols “és l’exemple de com es gestiona el país”.

Etiquetes

Comentaris (28)

Trending