Cerni Escalé titlla de “tragèdia” el problema de l’habitatge

El líder de Concòrdia carrega contra les polítiques dels últims governs, com ara la forma com s’ha permès la inversió estrangera o la reducció al 0% de la cessió, que al seu entendre han contribuït a agreujar la situació

Escalé dirigint-se als assistents a la reunió de poble a Encamp.
Escalé dirigint-se als assistents a la reunió de poble a Encamp. CONCÒRDIA

El cap de llista de Concòrdia, Cerni Escalé, ho té clar. La situació de l’habitatge a Andorra és una autèntica “tragèdia”. Així ho ha afirmat durant la reunió de poble celebrada aquest divendres a Encamp davant una trentena de persones. I ha lamentat que “les coses s’han fet molt malament els darrers anys”, en una clara crítica als últims governs. Davant aquesta realitat, la formació insisteix que cal una moratòria per a la inversió estrangera, tot defensant que no és una mesura esbojarrada sinó que ja s’ha adoptat a altres països.

El problema de l’habitatge ha obert la trobada que el partit dels ‘cernis’ ha protagonitzat a la sala Valireta d’Encamp. I Escalé no s’ha mossegat la llengua a l’hora de definir la situació. “És una veritable tragèdia que la gent que treballa al país no hi pugui viure”, ha advertit, tot lamentat que d’aquesta forma “es trenca la comunitat”. Per això, ha deixat clar que “ho hem de solucionar i tenim propostes”.

El líder de Concòrdia ha posat en relleu una dada: segons ha assegurat, mentre que els darrers anys a Espanya i França els preus dels pisos han pujat un 12% i un 8% respectivament, l’increment a Andorra frega el 80%

El candidat a cap de Govern ha criticat la política seguida els darrers anys. I ho ha fet posant una comparativa de l’evolució de preus als països veïns. Així, ha apuntat que mentre a Espanya els preus dels pisos han crescut l’últim lustre un 12% i a França un 8%, a Andorra l’increment frega el 80%. I això es deu, ha lamentat, a “la inversió estrangera”. Escalé ha afirmat que gent de fora del país han comprat immobles per un valor de mil milions d’euros.

També ha carregat contra DA per la decisió de permetre rebaixar la cessió urbanística al 0%. El líder de Concòrdia ha assegurat que, en alguns casos, s’han arribat a construir blocs però deixant els pisos sense llogar durant un temps per després posar-los a la venda. També ha lamentat que, en altres ocasions, els habitatges s’han arrendat a preus de luxe.

Davant aquest panorama, Escalé ha insistit en les propostes que porten al programa. Primer, limitar durant 18 mesos la compra d’habitatges per part dels estrangers. En aquest sentit, ha defensat que “països com Portugal o Canadà ho han fet”. I, per tant, entén que no es una mesura fora de lloc.

Una altra preocupació de Concòrdia és la protecció del territori. En aquest sentit, el cap de llista ha explicat que un dels punts del programa inclou la creació d’un gran parc natural que parteixi dels dos ja existents, Sorteny i Comapedrosa, per envoltar tot el país. Seria una forma de “preservar la nostra diversitat”.

Durant la reunió, candidats com Jordi Cantons o Núria Segués han abordat altres punts del programa, com ara la salut -amb un missatge de certa crítica davant l’anunci d’aquest divendres de l’acord per incloure la psicologia en les prestacions de la CASS- o la necessitat de crear nous espais de convivència entre diferents generacions. Per la seva part, Sergi Esteves ha desgranat propostes en matèria laboral, com ara exigir que hi hagi comitès d’empresa a totes aquelles que tinguin 25 o més treballadors. També ha advocat per impulsar accions que facilitin la participació dels ciutadans en les decisions polítiques.

Comentaris (3)

Trending