Una campanya entre les crides al “canvi” i la defensa de “l’experiència” de la continuïtat

(AMB VÍDEO) Els missatges inicials en l’enganxada de cartells evidencien dos grans blocs de cara al 2 d’abril: per un costat, els partits que defensen que cal un gir al país (PS SDP +, Concòrdia i Andorra Endavant) i els que esgrimeixen la feina feta a Govern (DA, Liberals i Acció)

Cartells electorals a la plaça de la Rotonda.
Cartells electorals a la plaça de la Rotonda. Toni Solanelles

La campanya de cara als comicis del 2 d’abril ja camina. Dotze dies i mig per convèncer l’electorat, encara que fa molts mesos que la batalla persisteix en somort o més que això. De fet, arrenca amb la mala maror de la majoria de formacions que hi concorren després que divendres Demòcrates ja presentés el seu programa electoral de dalt a baix. De les primeres declaracions, es destrien de forma clara dos blocs: aquells partits que esgrimeixen l’experiència d’haver governat (DA, Liberals i Acció) i aquells que volen aglutinar el vot de càstig i defensen ser l’opció real de canvi: Concòrdia, Andorra Endavant i PS SDP +.

Com fa quatre anys, Xavier Espot i Pere López són els màxims aspirants a agafar el comandament del futur executiu, amb l’efecte no menor del desgast i les controvertides decisions del Govern de coalició liderat pel ‘taronja’, que han fet minvar en molts fronts la credibilitat del país i les butxaques de molts ciutadans, i el fet que el PS ha sumat Progressistes-SDP en una aliança socialdemòcrata que reprèn allò que havia estat el 2009 quan Jaume Bartumeu va aconseguir esdevenir cap de l’executiu trencant una dinàmica liberal de molts anys.

Justament, les dues formacions marquen els dos tipus de missatge que s’ha començat a transmetre aquest diumenge. Per un costat, els Demòcrates volen fer valer “la capacitació”, “l’experiència política” i la “solvència”, en paraules d’Espot, d’Helena Mas (cap de llista a Sant Julià) i Conxita Marsol (Andorra la Vella), respectivament. Per l’altra, el PS ha repetit una vegada i una altra el mantra del “canvi”. Bàsicament han volgut deixar clar que són l’única força que poden garantir un gir de 180 graus. “Veient que el sistema és majoritari i, per tant, qui vulgui un nou rumb s’ho haurà de pensar molt per no votar una opció que al final acabi donant suport als mateixos de sempre”, ha advertit el cap de llista socialdemòcrata.

Un missatge clarament enfocat a les dues forces que, enguany, irrompen en l’escenari polític i que caldrà veure com fan evolucionar o decantar l’electorat i com, en el cas d’obtenir representació, es mouen amb posterioritat al 2 d’abril. D’una banda, la formació pràcticament unipersonal de Carine Montaner. La seva Andorra Endavant flirteja amb els postulats populistes de molts moviments europeus. D’altra banda, Concòrdia recull la teoria del desgast dels dos grans blocs polítics tradicionals -liberalisme demòcrata i socialdemocràcia- per mirar de posar sobre la taula, a la pràctica, una proposta que ara hauran d’explicar molt bé.

El sondeig polític dona un avenç notable als demòcrates respecte dels socialdemòcrates però, sobretot, deixa veure una massa de vot ocult que serà determinant, més enllà d’un sistema electoral que té en les parròquies l’element decisiu i aquí sempre hi han tingut un braç armat les forces tradicionalistes de dretes.

I totes dues han defensat que arriben a l’escenari polític amb aires de renovació. “Necessitem mesures diferents per solucionar els problemes de sempre”, ha remarcat el cap de llista de Concòrdia, Cerni Escalé. I també la paraula “canvi” a sortir de la boca de Carine Montaner. “Representem realment el canvi, la lluita per la transparència i per un habitatge i unes pensions dignes”, ha apuntat la política laurediana.

Si hi ha dos partits que intenten discutir la dèria per un gir en les polítiques de país a l’aliança socialdemòcrata, altres dos intenten captar els rèdits dels encerts que, al seu entendre, ha tingut el Govern -amb els dubtes que pugui generar assumir també els dèbits d’aquest executiu-. Ara bé, potser massa al costat del competidor més gran per aquest espectre. Són les dues formacions que sorgeixen també de la tradició liberal andorrana. La divisió més conservadora i nacionalista que representa Josep Maria Cabanes, que es fa seu els històrics Liberals, i la versió suposadament més progressista del liberalisme andorrà aparegut després de l’escissió del darrer gran congrés de Liberals, justament, el que havia de servir per triar el candidat per a les eleccions que ara s’acosten. Acció està liderat per l’encara ministra Judith Pallarés.

Aquesta darrera és, potser, la que s’ha distanciat una mica del discurs continuista, qui sap si conscient que amb els resultats de l’enquesta electoral necessita buscar vots a un altre espectre ideològic. “Podem oferir un projecte que sigui accessible a les persones i que participin amb nosaltres per fer part d’aquest canvi i aquesta clau cal al futur”, ha indicat. Per la seva banda, Josep Maria Cabanes, des de Liberals, ha defensat que, si hi ha opció, cal reeditar l’entesa amb DA i Ciutadans Compromesos: “La coalició ha funcionat bé; la nostra responsabilitat política és anar units, tenir un Govern fort, un Consell fort, unes institucions fortes”.

INDECISOS I ABSTENCIÓ

Els cartells ja estan enganxats. El compte enrere, ha començat. Queden dotze dies de campanya, amb actes de tot tipus i, també, debats que es preveuen intensos. Tot de cara a un 2 d’abril, Dia de Rams que, tornant a l’enquesta política de l’AR+I, deixa clar que es juga en el camp dels indecisos i els eventuals abstencionistes. El sondeig dona un avenç notable als demòcrates respecte dels socialdemòcrates però, sobretot, deixa veure una massa de vot ocult que serà determinant, més enllà d’un sistema electoral que té en les parròquies l’element decisiu i aquí sempre hi han tingut un braç armat les forces tradicionalistes de dretes.

29.957 electors estan cridats a les urnes, alguns dels quals ja acudiran a entregar el seu sufragi en la modalitat del vot judicial. El vestíbul de la nova Seu de la Justícia serà per primer cop escenari de la recepció d’aquesta modalitat de vot, en dies laborables i des d’aquest mateix dilluns, de les 9 del matí a les 7 de la tarda, de manera ininterrompuda. La campanya alça el teló. Amb algunes incògnites i encara més reptes i necessitats per mirar de resoldre. Andorra passa de portes endins per més problemes i dificultats dels que els seus actuals dirigents volen projectar.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending