Acció vol “recuperar el lideratge de la política” de la sanitat d’Andorra

La formació vol potenciar la recerca de professionals fent més atractiva la seva arribada al país amb mesures com la revisió dels salaris i, així, ajudar al manteniment dels treballadors que ja es tenen

Acció vol que el Govern tingui més incidència en les decisions sanitàries.
Acció vol que el Govern tingui més incidència en les decisions sanitàries. Pilar Candel

Acció vol tornar a agafar les brides de la salut del país, “recuperar el lideratge de la política” a la sanitat andorrana. La formació que lidera Judith Pallarés assegura ser-ne conscient de la dificultat per captar talent al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i posa en relleu la importància de fer més atractiva l’arribada de professionals. Una opció és revisar els salaris d’aquests nous treballadors i, d’aquesta manera, també assegurar la permanència dels que ja es tenen. També aposten per la reestructuració de l’hospital i dotar de més recursos el servei de salut mental.

“Tenim la impressió que tant el SAAS com la CASS són els que acaben prenent gran part de les decisions sobre la salut i pensem que el ministeri ha de posar les eines adequades per recuperar algunes situacions i revertir-les”. Així planteja Pallarés les propostes que es fan des d’Acció pel que fa a la salut i, sobretot, al sistema sanitari del país. En definitiva, el que es vol és que el Govern tingui més incidència en certs aspectes i problemes que actualment es donen i que està sent complicat solucionar. Per exemple, ser competitius per atreure talent i professionals que manquen a molts dels sectors de l’hospital.

Ha estat de fet a les portes de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell on Pallarés ha explicat que “pensem que cada cop tenim més dificultats per trobar els professionals que es necessiten, el personal assistencial, i necessitem poder trobar i reestructurar algunes de les funcions del SAAS”. Per poder aconseguir aquest personal s’ha de ser més competitius, fet que és complicat tenint en compte la situació econòmica i d’habitatge que viu Andorra. En aquest sentit, Pallarés aposta per treballar més en l’escola d’infermeria o disposar de més treballadors a domicili des del ministeri.

La principal proposta d’Acció, però, passa per millorar les condicions salarials, per tal que els professionals que arriben tinguin més possibilitats d’accedir a un habitatge. Per fer-ho cal revisar les propostes, “no únicament per aquests serveis que requerim amb urgència, sinó també en relació a tota l’estructura del SAAS”. En aquest sentit, Acció no vol centrar-se únicament en aquells que han d’arribar, “el personal assistencial porta ja molt temps reclamant més, més recursos, perquè també estan saturats de la càrrega de feina, però també més compensació, perquè no estan en les millors condicions i acaben marxant”. Per tant, també es pot fer servir com una mesura per retenir al personal.

També s’aposta per una ampliació i reestructuració d’infraestructures de l’hospital, tot i que Pallarés remarca que “de poc servirà si no disposem dels recursos assistencials sanitaris”. La sortida de Salut Mental de l’edifici general li suposa una valoració positiva. “Que es pugui sortir i disposar d’un entorn més personal i més íntim, amb menys exposició, és necessari i serà útil”, remarca la candidata. Insisteix, però, en el fet que cal aconseguir els recursos humans per poder tenir un bon servei a aquesta infraestructura i qualsevol de nova que es plantegi.

Pel que fa a urgències, un dels serveis més saturats, explica que la planificació que es preveu respecte al 112 “s’ha de tirar endavant”. Principalment, perquè des d’Acció s’entén que “facilitaria la col·laboració conjunta entre els serveis d’emergències i perquè es disposi d’uns efectius que estiguin més pendents del servei d’urgències que no de respondre un telèfon”.

Etiquetes

Comentaris

Trending