Els cònsols trien: les comunals seran el 17-D

Espot reconeix que la data dels comicis local s’ha escollit “per unanimitat” després que tots els mandataris hagin manifestat la seva preferència pel tercer diumenge de desembre, un dia que els dona “més marge” per acabar projectes engegats

Urnes al col·legi electoral d'Andorra la Vella.
Urnes al col·legi electoral d'Andorra la Vella. Comú d'Andorra la Vella

17 de desembre. Aquesta és la data escollida, finalment, pel cap de Govern per celebrar les properes eleccions comunals. El dia s’ha escollit “per unanimitat” durant la reunió que Espot ha mantingut amb els cònsols i durant la qual, els mandataris han deixat clara la seva preferència per disposar de més temps per acabar els projectes engegats.

En una reunió mantinguda aquest dimecres a la tarda, el cap de Govern, Xavier Espot, i els cònsols de les set parròquies han acordat “per unanimitat” que les eleccions comunals se celebraran el 17 de desembre. La data no era precisament la que tenia en ment Espot. La prova? Durant la seva intervenció en el congrés ordinari que Demòcrates ha celebrat aquest vespre, ha tingut un lapsus i ha citat el dia 3 de desembre com a data electoral. “El lapsus demostra que la decisió no l’he pres jo unilateralment, sinó que l’he sotmès als cònsols i ells, per unanimitat, han cregut que el 17 de desembre era la millor data”, ha explicat Espot posteriorment en declaracions a la premsa.

Espot ha exposat que davant les dues opcions que hi havia sobre la taula, el 3 o el 17 de desembre, el que han traslladat els mandataris comunals és que el 17 els donava 15 dies més de marge “per acabar una sèrie de projectes que tenen entre mans”. A més, en cas que hi hagués un eventual canvi en la composició del comú, com que les corporacions han mantenir-se fins a finals de mes, “si hi ha canvi és més incòmode haver-se de quedar massa temps”. Així doncs, “una cosa i altra ha aconsellat el 17, que és més o menys les dates en què se sol fer”.

En la mateixa línia s’han manifestat els cònsols consultats per l’Altaveu. Des d’Encamp, Jean Michel Rascagneres, ha indicat que és una data que “ens convé”, que és “millor” i ha recordat que gairebé sempre s’han fet els comicis entre el 15 i el 20 (cal tenir present que la llei electoral fixa que s’han de dur a terme durant els primers 20 dies de mes).

De la seva banda, la cònsol de la Massana, Olga Molné, ha explicat que “hem consensuat la data i tots els cònsols hem estat d’acord”. Segons Molné, “les dues dates tenen punts a favor i en contra”, i al final s’ha optat per “la que ens dona més temps i precipita menys els terminis”.

També els tempos han fet decantar el cònsol de Sant Julià, Josep Majoral. “A títol personal m’era igual, però abans d’anar a la reunió he parlat amb secretaria per saber què comportava a nivell intern i m’han dit que el 17 era millor per qüestions d’organització”.

Majoral ha destacat que el cap de Govern “no ha vingut a imposar, sinó a pactar” i després d’un torn de paraula per a cadascú per poder exposar els seus arguments, “majoritàriament s’ha optat pel 17”.

El fet que el pont de la Puríssima, període de molta afluència turística i amb dies festius també al país, s’escaigui en plena campanya electoral no preocupa. El ministre portaveu, Guillem Casal, considera que la coincidència “és un fet habitual”, que ja s’ha donat en altres ocasions i que, per tant, “no crec que suposi cap afectació o alteració important”.

ACTIVACIÓ

Un cop coneguda la data, toca activar tota la màquina. Als comuns, la logística. I els partits admeten que tocarà posar una marxa més en el procés per elaborar les candidatures.

“Amb aquesta perspectiva i aquesta fita temporal ens posem a treballar des d’avui per constituir les millors candidatures”, ha manifestat Espot.

Des del principal partit de l’oposició, Concòrdia, Cerni Escalé ha reconegut que “hauríem estat preparats pel 3 i per tant, estarem preparats pel 17”. Ho encaren com una “oportunitat històrica” per afrontar reptes de país com “l’urbanisme salvatge que patim i per plantejar solucions a aquests problemes. No podem fer petits canvis perquè tot quedi igual”.

Pel que fa a les candidatures, assegura que les tenen “avançades”, però abans de pensar en les persones “volem confecciona el programa electoral”. No descarta pactes, però qui vulgui sumar-se a la seva proposta haurà de fer-ho tenint clar el model de país que defensen. “La coherència amb el què creiem serà la nostra única prioritat”, sentencia.

Des del PS, Marta Pujol, ha apuntat que la data té “avantatge i inconvenients”. Per a ella, el pont de la Puríssima pot comportar certes dificultats de moviments, però el 17-D “dona més marge d’organització, més marge de maniobra de cara a configurar les llistes i el programa”.

Els socialdemòcrates asseguren que “fa mesos” que treballen des dels comitès parroquials, amb llibertat per si es volen fer pactes que permetin trencar la majoria ‘taronja’ que domina ara les institucions, però Pujol ha explicat que tot i que “segurament hi haurà parròquies on es faran llistes conjuntes amb altres partits”, encara no podia avançar ni noms ni pactes.

La presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha exposat que “ens adaptarem a les dates, prepararem la campanya i a veure si podem tancar llistes. Ara passarem a una velocitat superior”.

Finalment, la presidenta de Liberals, Cristina Rico, considera que escollir una data que implica que hi hagi el pont de la Puríssima al mig de la campanya electoral, “és tenir poques ganes d’incrementar la participació”.

Comentaris (5)

Trending