SDP justifica les aliances amb Demòcrates pel vet global de Concòrdia

El president, Josep Roig, carrega contra el partit liderat pels Cernis a qui acusa de generar “un context hostil i de censura” tot per “eliminar-nos del panorama polític”, objectiu que “no han aconseguit” gràcies a uns acords amb els ‘taronja’ que “la gent entendrà”

Roig i Comella han comparegut amb Zoppetti, Latorre i Montolio.
Roig i Comella han comparegut amb Zoppetti, Latorre i Montolio.

El president de Progressistes-SDP, Josep Roig, ha carregat amb duresa contra Concòrdia, a qui acusa d’haver-los “vetat” en qualsevol pacte de cara a les comunals. També ha atacat altres formacions com ara Agrupament Encampadà o Participa i ha lamentat que el PS, malgrat l’acord a Sant Julià, “s’ha posat de perfil a Andorra la Vella i Escaldes”. El dirigent ha justificat en aquesta situació la decisió de tornar a aliar-se amb Demòcrates a tres parròquies: “la nostra veu havia de ser escoltada; la gent que vulgui ho entendrà”.

Roig ha comparegut conjuntament amb el secretari d’organització d’SDP, Aaron Comella i amb tres dels candidats per a les comunals: Elisabet Zoppetti (Escaldes), Marc Latorre (Andorra la Vella) i Cristina Montolio (Ordino). La intenció era donar explicacions als pactes electorals assolits per la formació. I han admès tots ells que, almenys en tres parròquies, acaben anant amb Demòcrata però el pla inicial era formar part d’una plataforma transversal que, asseguren, en tots els casos estaven treballant “des de fa temps” amb el PS. Tot, però, es va trencar arran, ha denunciat, de la irrupció de Concòrdia en les negociacions.

“Hem estat l’objectiu d’una nova forma de fer política, la del vet, que consisteix a excloure determinades persones o forces del tauler de les aliances, sovent per fracturar i trencar”, ha assegurat Roig, tot lamentant que “hem viscut amb sorpresa veure’ns vetats, amb més o menys intensitat, per Concòrdia a totes les parròquies on els progressistes havien començat a teixir la columna vertebral d’una eventual plataforma transversal amb altres forces”. Ha parlat obertament “d’un context hostil cap a nosaltres i de censura”.

Els motius? “Demaneu a Concòrdia”, ha indicat. Ara bé, sí que ha assegurat tenir una “certa intuïció”. La sensació és que “volien trencar la sintonia entre els progressistes amb l’única intenció d’apropiar-se d’un espai, d’eliminar del mapa el més petit, extreure els progressistes del panorama polític perquè els devíem fer alguna nosa”. I com a exemple d’aquesta afirmació, ha recordat el fet que a Sant Julià no només “ens vam vetar” sinó també “van dir que si no es retirava la candidatura amb el PS es feia saltar pels aires qualsevol altre pacte”. I en aquest sentit ha lamentat que això, a Andorra la Vella, a Escaldes i a Ordino, “el PS, en lloc de defensar el nostre vincle, s’ha posat de perfil”.

Cerni Cairat i Antoni Miralles.

Relacionat

Desperta Laurèdia i PS no es posen d’acord i fan perillar pactes entre socialdemòcrates i Concòrdia

Sobre si SDP o ell mateix han pogut tenir alguna part de culpa a l’hora de provocar l’hospitalitat de Concòrdia, Roig ha posat sobre la taula el fet que “en els debats de les generals” es va mostrar molt crític amb Desperta Laurèdia, a qui “Josep Majoral va derivar les qüestions de comerç” i, al final, “no s’ha fet res”. També ha apuntat que “vaig defensar el vot útil”. Totes dues accions, ha recordat, “formaven part d’una campanya electoral”.

Posteriorment, Roig ha volgut explicar com havia estat el procés, des del seu punt de vista, a les diferents parròquies. En tot cas, històries similars, amb vets sobre els diferents candidats que es presentaven per ocupar llocs a les llistes. En el cas de la Massana, ha carregat contra Laia i Michel Moliné, que es van donar de baixa tot just fa uns dies quan, en canvi, van participar en el consell nacional que va definir l’estratègia pels darrers dies de negociacions. I va ser allà on es va reobrir la porta a pactar amb Demòcrates, decisió que “va ser presa per assentiment”.

“Volien trencar la sintonia entre els progressistes amb l’única intenció d’apropiar-se d’un espai, d’eliminar del mapa el més petit, extreure els progressistes del panorama polític perquè els devíem fer alguna nosa”, ha acusat Roig parlant de Concòrdia

En aquest consell nacional va ser quan es van analitzar els escenaris que es plantejaven un cop confirmat el vet a gairebé tots els llocs. “Un era no prendre part del procés electoral; un altre era continuar perseverant recercant altres plataformes on la nostra veu fos escoltada”. I la conclusió va ser que “per responsabilitat i respecte a militants i electors no podíem deixar que la nostra veu no fos escoltada”. Per això, “vam optar per no abaixar els braços i continuar”. Roig ha defensat que “un cop vetada la nostra participació, estàvem legitimats a fer el que consideréssim oportú per posar les nostres idees a l’escenari polític”, ja que “els canvis només es poden fer des del consens i del diàleg, però sobretot dins de les institucions”.

El president d’SDP ha defensat que a Andorra la Vella i a Ordino “s’ha fet bona feina a l’equip comunal” i que a Escaldes tenia sentit, “en aquest context d’exclusió” arribar una entesa amb Demòcrates. També ha defensat que, en tot cas, “no entenem les comunals com unes primàries de les generals” sinó com uns comicis que “han d’estar destinats a escollir el millor equip humà per treballar al conjunt de les parròquies”. I, malgrat els acords amb els ‘taronja’, ha assegurat que “ens oposem a les polítiques del Govern actual, com les d’habitatge, pensions, salaris o despenalització des de l’avortament” però ha remarcat que “no és des dels comuns que es tracten aquestes qüestions, sinó des del Consell General”. I, sobretot, ha tret pit indicant que “aquells que ens volien silenciar no han aconseguit”.

Això sí, a canvi, de pactar amb Demòcrates en tres parròquies. “La gent ho entendrà”, ha afirmat Roig, tot defensant que era la resposta al fet que “ens havien tancat la porta i exclòs de qualsevol plantejament; per respecte als nostres militants i a la gent que creia en les nostres idees, la nostra veu havia de ser escoltada on fos”. En la seva opinió, “qui ho vulgui entendre, ho entendrà. Qui no ho vulgui entendre i es dediqui a fer comentaris anònims, no està dins la nostra òrbita i pot fer el que vulgui”.

Sobre les conseqüències internes de tot aquest procés, el president d’SDP ha admès que han tingut baixes de militants. Especialment crític, com s’ha dit, s’ha mostrat amb Michel i Laia Moliné, però ha admès que han tingut altres sortides. Això sí, ha afirmat que corregides amb noves afiliacions. “Les baixes i les altes es compensen habitualment. Acostuma a passar en tots els processos electorals. Si no, com a partit, tindríem un problema”. Roig, però, no ha volgut donar xifres, ni de marxes ni d’arribades a la formació.

Comentaris (30)

Trending