A qui interessen les eleccions?

[PODCAST] En plena campanya electoral on només el 36% de la població té dret a vot i les xifres de participació van a la baixa, a l’Altaveu a Fons hem sortit al carrer per escoltar l’opinió de la gent i recordem una iniciativa que va tenir lloc fa set anys per recollir signatures a favor de permetre votar els residents a les comunals

Urnes al col·legi electoral d'Andorra la Vella.
Urnes al col·legi electoral d'Andorra la Vella. Comú d'Andorra la Vella

La població d’Andorra és probable que ja superi les 84.000 persones. Les darreres xifres fetes públiques aquest agost en comptabilitzaven 83.990. A les eleccions comunals del 17 de desembre, però només hi poden participar 30.401 persones. Són els andorrans majors d'edat, la resta són o bé menors o bé residents amb altres nacionalitats. Això vol dir que només té dret a vot el 36% de la població. I d’aquests és probable que gairebé la meitat es quedi a casa i no voti. Fa quatre anys la participació en les comunals va ser del 56,54%. Escolta-ho a l’Altaveu a Fons d'aquesta setmana.

 

Listen on Apple Podcasts Listen on Spotify Listen on Google Podcasts Listen on Amazon Music Listen on Podcast Addict

A Andorra només es pot votar si es té la nacionalitat andorrana. Sigui a les eleccions generals o a les comunals. Als països de la Unió Europea els residents estrangers nacionals d’un país membre de la Unió poden votar a les eleccions municipals i a les del Parlament Europeu. A Espanya els estrangers de països tercers, és a dir de fora de la Unió Europea, que hagin signat un conveni de reciprocitat poden votar a les municipals, però no poden ser candidats. També hi ha altres requisits com tenir un mínim de cinc anys de residència legal a Espanya, ser major de divuit anys i haver fet els tràmits administratius per demanar poder votar.

Al Principat no hi ha cap mecanisme ni excepció que permeti votar a un resident no nacional. La motivació per no estudiar algun canvi per a les eleccions comunals és que no es pot comparar una administració local de França o Espanya amb un comú. El 2016 hi va haver una iniciativa de recollida de signatures per intentar que això canviés, però no va prosperar tot i aconseguir-ne més de 6.000.

 

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending