El torneig de futbol infantil Mic i el campus Nike es podrien veure afectats per la detenció de Besolí

Comentaris

El torneig de futbol infantil Mic i el campus Nike es podrien veure afectats per la detenció de Besolí
El torneig de futbol infantil Mic i el campus Nike es podrien veure afectats per la detenció de Besolí

Dir que estan en perill seria massa agosarat, però sí és cert que la denominada ‘operació Rimet’ a Espanya, amb la seva derivada al Principat, amb la detenció i empresonament de l’empresari lauredià Joan Besolí, pot repercutir en dos esdeveniments esportius de gran requesta en l’estiu andorrà: el torneig Mic de futbol infantil que s’ha de celebrar el cap de setmana que ve i el Campus Nike previst per a diferents setmanes del mes de juliol. El bloqueig de comptes bancaris de Besolí sol·licitats per la justícia espanyola i aplicat per les autoritats judicials espanyoles han afectat dipòsits vinculats a les dues competicions.

La comissió rogatòria enviada a principis de la setmana passada per l’Audiència nacional espanyola en el marc del ‘cas Rimet’, que també ha suposat l’arrest i empresonament de l’expresident del Barça Sandro Rosell, vinculat durant molts anys professionalment a la firma Nike, demanava el registre de propietats vinculades amb el considerat testaferro de Rosell a Andorra, això és de Joan Besolí, però també el boqueig de nombrosos comptes bancaris -ben bé una dotzena-, pràcticament tots ells perquè hi figura com a titular, beneficiari, autoritzat o la figura que sia l’empresari de Sant Julià.

Entre els comptes que ja s’han bloquejat, segons que ha pogut saber l’Altaveu, n’hi ha que estan lligats al torneig Mic i al Nike Camp. Aquests comptes, i la majoria dels relacionats amb Besolí, que no pas tots, estan dipositats a Andbank. De fet, hauria estat a través d’aquest banc on haurien circulat tots els diners lligats amb l’operació que ara ha esclatat però que fa anys que s’està investigant i que té l’origen en unes comissions essencialment cobrades per Rosell i l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) Ricardo Terra Teixeira producte de la venda dels drets d’imatge de 24 partits de la selecció futbolística del Brasil a un grup empresarial de Bahrein. Allò era al 2006. 


La Batllia ha bloquejat, a petició de les autoritats espanyoles, nombrosos comptes bancaris de l'empresari lauredià, alguns lligats als dos esdeveniments esportius


Els diners haurien transitat, com a mínim, per comptes a Andbank de Rosell, Teixeira, Besolí i l’empresari brasiler i amic de l’expresident de la CBF José Wagner Abrahao. Quan les autoritats americanes van fer esclatar el ‘FIFAgate’ i van demanar l’auxili judicial de diversos països, entre els quals Andorra al 2015, ni Rosell ni Teixeira no tenien ja comptes oberts a Andbank. Estaven tots cancel·lats. Per tant, només va fer un control de l’operativa duta a terme en els anys previs. No es va bloquejar res perquè res no es podia bloquejar. Sí que es van bloquejar tres comptes vinculats a Abrahao.

Ara s’han bloquejat nombrosos comptes de Besolí, que segons la policia andorrana apareix en quinze societats diferents registrades al Principat, a banda de participar també de societats a Panamà o les Illes Verges. Les societats de Besolí tenien comptes oberts en diverses entitats bancàries del país, encara que majoritàriament a Andbank, on hi ha els dipòsits vinculats a Mic i Nike Camp. L’entitat bancària està també lligada al patrocini d’aquests esdeveniments esportius.

I si el bloqueig de comptes pot tenir algun tipus de repercussió respecte de les dues competicions esportives infantils i juvenils, més problemes poden tenir encara les empreses dirigides per l’exconseller de Finances de Sant Julià. En alguns casos, segons les fonts, hi pot arribar a haver serioses dificultats per fer front a les properes nòmines de treballadors i altres compromisos que ja puguin tenir contrets les empreses de Besolí, com la gestoria Comptages o una agència de viatges.

Besolí hauria reconegut en una manifestació notarial reflectida en el marc de les diligències judicials que ell va gaudir del 50% dels beneficis obtinguts per la societat Uptrend, dirigida per Sandro Rosell i que és la que va cobrar les comissions per la intermediació en la compravenda de drets d’imatge i televisius de la selecció brasilera de futbol. De fet, Uptrend, controlada per una societat panamenya, estava associada a comptes bancaris andorrans.


També hi ha preocupació per la repercussió que la mesura judicial pot tenir sobre els negocis (gestoria, agència de viatges...) de l'exconseller de Finances de Sant Julià


No obstant això, la defensa de Rosell i Besolí sempre ha mantingut que no hi ha res d’anòmal en les operatives que ara han derivat en el ‘cas Rimet’. Més enllà d’això, la feina de la representació legal de l’empresari andorrà i l’exmandatari blaugrana, centrada en aconseguir alliberar els dos homes, passa també per intentar destravar els comptes de Besolí -la immensa majoria dels quals no tenen res a veure, segons les fonts, amb el pas de diners ja fos de Rosell, ja fos de Teixeira- i així evitar mals majors. Impactes negatius en els negocis de l’empresari o en els tornejos futbolístics juvenils.

Un dels arguments que la defensa de Besolí espera poder fer valdre, segons algunes fonts, és que la documentació comissada en els escorcolls que es van fer a les instal·lacions de la gestoria Comptages o a l’habitatge particular de l’empresari no ha aportat res de nou. De fet, segons les fonts consultades, pràcticament ni tan sols informació es va poder endur la policia (quatre agents andorrans i dos d’espanyols) sota la supervisió de la jutge Canòlic Mingorance, encarregada de la investigació oberta a Andorra i de la tramitació de la comissió rogatòria enviada per les autoritats judicials espanyoles. Davant l’absència de material, per exemple, els agents se n’haurien endut del domicili privat de Besolí, a Aixirivall, els ordinadors dels seus fills per analitzar-los.

Comentaris

Trending