La crescuda del Valira obliga a desallotjar la zona del Prat del Senzill a Sant Julià

El comú lauredià tanca el passeig fluvial pel perillós increment del cabal del riu i la carretera secundària CS240, a Montaup, està tallada totalment per una esllavissada; també hi ha problemes a l’avinguda Fiter i Rossell

Efectes de la pluja a la Cortinada.
Efectes de la pluja a la Cortinada.
El temporal d’aigua que des d’ahir cau amb intensitat a tot el país, sumat al desgel, està comportant diversos problemes a la xarxa viària, a banda que diversos torrents i rierols que habitualment estan molt poc actius s’estan engrescant. De fet, la crescuda del Valira ha obligat a desallotjar el Prat del Senzill, a Sant Julià, després que l'aigua hagi negat el parc infantil i amenacés diversos vehicles estacionats en aquella zona. La situació també ha estat complicada a la carretera secundària CS240, a Montaup, tallada de bat a bat per culpa d’una esllavissada. Hi ha hagut dificultats a la CG-2, al Tarter, a Sornàs, i a l’avinguda Fiter Rossell, en sentit baixada, per l’embassament de l’aigua. La crescuda dels cabals dels rius posa en alerta els cossos de seguretat en diversos punts del Principat. Sobre la 1 del migdia Mobilitat preveu que es pugui tornar a la normalitat alhora que les precipitacions haurien d'aturar-se.

El comú de Sant Julià ha decidit tancar el passeig Valira al centre del poble donada la perillosa crescuda que presenta el riu. De fet, en molts punts del país l'aigua està fent estralls o amenaça de fer-los, amb rius i rierols amenaçant de sortir-se del seu curs amb els problemes que això podria comportar. A Sant Julià l'aigua ja ha cobert el parc infantil del Prat del Senzill, a tocar l'encreuament que porta cap a Fontaneda, on s'ha hagut d'actuar amb celeritat per evitar que en sortissin malparats els vehicles estacionats, que han quedat parcialment coberts per l'aigua del Valira. Una grua hagut de retirar una desena de cotxes, davant el perill que l'aigua se'ls emportés.

Diverses esllavissades de terra i fang estan arribant també a diferents trams de la xarxa viària causant dificultats i situacions de risc que els cossos de seguretat miren d'atenuar. Els bombers han de dur a terme nombroses sortides. Operaris de Govern estan treballant per normalitzar la situació, especialment a la zona de Montaup, mentre que Mobilitat recomana accedir a Escaldes pel túnel dels Dos Valires atès que el carril de baixada de Fiter i Rossell està tancat per l’acumulació d’aigua. A la carretera CG-2, al Tarter, també s’ha hagut de donar pas alternatiu per culpa d’una esllavissada, els efectes de la qual els equips del COEX l'han retirat amb certa celeritat retornant a la normalitat poc després de 2/4 de 10 del matí. També al creuament de Sornàs hi ha dificultats arran d'un despreniment darrere d'una construcció però que ha tingut afectació a la carretera. 

S’ha decretat la fase negra a la zona de la Coma de Ransol. Cal circular amb molta precaució arreu i evitar els indrets que actualment experimenten una màxima conflictivitat. Els rius i rierols estan arribant al màxim de la seva capacitat en molts punts, amenaçant de sortir mare. Les precipitacions en forma de pluja, segons el servei meteorològic, haurien d’anar remetent durant aquest matí i al migdia s’haurien d’interrompre del tot durant una estona, per reactivar-se a la tarda però ja de forma més feble. La cota de neu estarà situada al tomb dels 1.800 metres i anirà pujant progressivament fins als 2.000 metres, sense que en cap cas deixi gruixos de gaire importància.

 

El director de Mobilitat, Jaume Bonell, ha afirmat que es preveu que pels volts de la 1 del migdia totes les incidències estiguin normalitzades. Bonell ha assegurat que les previsions s'han complert quant a les precipitacions d'aigua i això ha generat en "petits talls de carretera" com el de l'acumulació d'aigua a Can Diumenge que quan ha trencat la muntanya ha comportat l'afectació a l'avinguda Fiter i Rossell. L'últim punt que es resoldrà, però, és el de Montaup. A Sant Julià, a la zona del Prat del Senzill, "s'ha fet una bona feina de previsió" donada la proximitat del riu. El màxim responsable de Mobilitat també s'ha referit al tram de la Portalada. Actualment, ha explicat Bonell, s'està en un nivell 2 de vigilància continuada i en funció de l'evolució de les properes hores es decidirà incrementar el nivell o potser no caldrà. En relació a la decretació de la fase negra a la Coma de Ransol, Jaume Bonell ha explicat que aquest fet "és una altra casuística", diferent a la tempesta d'aigua. "Això és perill d'allaus per sobrecàrrega de neu" i donat que en les properes hores a aquella cota hi pot nevar, s'ha decidit tancar la carretera.

Els bombers han hagut de fer més d'una trentena de sortides des d'aquest dijous al vespre. Les intervencions han estat bàsicament per inundacions en establiments o en pisos, sortides dels cabals dels torrents i petits despreniments de terra o de pedres.

 

Comentaris (1)

Trending