El Superior desestima en una 'sentència exprés' que s'hagi vulnerat el dret a la llibertat de Joan Pau Miquel

Comentaris

El Superior desestima en una \'sentència exprés\' que s\'hagi vulnerat el dret a la llibertat de Joan Pau Miquel
El Superior desestima en una \'sentència exprés\' que s\'hagi vulnerat el dret a la llibertat de Joan Pau Miquel

La sala penal del Tribunal Superior (TS), en una sentència exprés, ha desestimat que s’hagi vulnerat el dret a la llibertat de l’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel. En una resolució dictada aquest dilluns i de la qual n’ha estat ponent la magistrada Fàtima Ramírez, el TS considera que continua havent-hi risc de fugida de Miquel i que, alhora, s’ha d’assegurar, vista la gravetat dels fets que se li imputen i de les greus conseqüències que aquells haurien comportat per a la plaça financera, que sigui jutjat i assumeixi les responsabilitats que li escaiguin.

La sentència és la resposta del TS a ‘l’ordre’ donada pel Tribunal Constitucional (TC) a la sala penal del Superior en relació al fet que tornés a dictar a resoldre sobre un procediment urgent i preferent interposat per la defensa de Joan Pau Miquel. En efecte, després que la batlle instructora, primer, i el Tribunal de Corts, després, decidissin prorrogar, el març passat i per tercer cop la presó provisional de l’exdirectiu de BPA, la representació lletrada de Miquel va instar el procediment previst a l’article 41.1 de la Constitució denunciant que el manteniment de l’empresonament preventiu vulnerava el dret a la llibertat del bancari, entre altres coses perquè ja no es donaven les circumstàncies necessàries per mantenir-lo a la presó i hi havia mesures alternatives menys lesives.

El batlle de guàrdia primer i, posteriorment, la sala penal del TS van desestimar les pretensions dels defensors de Joan Pau Miquel. I van desestimar-les, sobretot, al·legant que la via del 41.1 no era l’adequada. Que la presó provisional havia estat prorrogada per la instructora i que la decisió d’aquesta ja havia estat recorreguda en contra davant el Tribunal de Corts, que va confirmar l’empresonament. Amb tot, la defensa de l’exconseller delegat del banc intervingut va presentar un recurs d’empara que va ser parcialment acceptat tot just fa dues setmanes.

El 10 d’octubre, en una sentència publicada al BOPA tot just dimecres passat, 19 del mateix mes, l’Alt tribunal resolia que el procediment urgent i preferent era escaient a les pretensions perseguides per Miquel i que el Tribunal Superior havia d’entrar a decidir el fons de la qüestió i, per tant, si la pròrroga de l’empresonament provisional decidit el març d’enguany estava suficientment acreditat i, en conseqüència, no vulnerava el dret a la llibertat del recurrent.

Risc de fugida i d'influenciar

Doncs tot just catorze dies després de la decisió del TC, el Superior ja ha dictat una nova sentència, revisant la que havia elaborat amb anterioritat. Ja no qüestiona si el procediment urgent i preferent és o no és l’adequat -el TC li havia deixat clar que el 41.1 s’esqueia- i pràcticament l’únic que fa la sala composada per Fàtima Ramírez, Marie Conte i Yves Picod, que la presideix, és repetir els arguments sempre emprats fins ara. Així, i principalment, els magistrats mantenen que tot i el seu arrelament al Principat té els mitjans econòmics per fugir del país i eludir l’eventual responsabilitat que li recaigués. La fugida, consideren els magistrats, es podria dur a terme fins i tot en el cas que es dictessin mesures alternatives a la presó i que suposessin igualment un control del processat.

Admet el tribunal que l’alarma social ha desaparegut però encara insisteix que Miquel pot influir sobre persones que hagin de declarar en el marc de la causa. I que aquesta influència podria suposar un entorpiment en el marc de la instrucció. Si el manteniment del risc de fugida com a element per mantenir la presó provisional és clar i rotund, no és tant el de poder persuadir d’altres implicats en el cas. Però també s’esmenta. I es manté, també, que cal assegurar que l’exdirectiu de BPA serà degudament jutjat.

La decisió d’aquest dilluns de ben segur retornar al Tribunal Constitucional en forma d’un nou recurs d’empara. El que aquí es decideix és en relació a la tercera pròrroga d’empresonament provisional. No obstant això, Joan Pau Miquel continua a la Comella en virtut, ja, de la quarta pròrroga, en aquest cas dictada el juliol. Aquest quart allargament de la presó preventiva també s’està discutint degudament.

Comentaris

Trending