El serial del pla de pensions dels funcionaris toca a la seva fi: el 'problema' era el plec de bases teledirigit

Comentaris

  • Si no hi ha un canvi de darrera hora la segona adjudicació d'una gestora i una dipositària per al fons de jubilació dels treballadors públics no serà impugnada
  • BancSabadell va recórrer contra la primera adjudicació per múltiples anomalies i va obligar el Govern a fer marxa enrere i a la comissió de seguiment a haver de fer una nova valoració
  • Que l'experiència en relació a plans de pensions -és a dir, nombre de plans gestionats- comptés el 25% de la nota final ha estat determinant per a Crèdit Andorrà

El serial, per dir-ho d’alguna manera, de l’adjudicació d’una dipositària i una gestora per al pla de pensions dels funcionaris sembla haver arribat definitivament a la seva fi. Després d’anul·lar la primera decisió atenent en part un recurs de BancSabadell, un dels licitants, hi va haver una segona decisió pràcticament exprés. Com en el primer cas, Crèdit Andorrà i Crèdit Andorrà Assegurances se’n va endur el gat a l’aigua. Aquesta segona adjudicació podia haver estat impugnada però, segons les fonts, no hi haurà cap recurs interposat. El problema de base, segons algunes fonts, caldria cercar-lo en el plec de condicions que, en certa manera, estava ja bastant teledirigit.

Les valoracions que es van fer van situar Crèdit Andorrà i Crèdit Andorrà Assegurances sempre el davant. En el primer cas com a dipositària i, en el segon, com a gestora. Darrere d’aquestes s’hi van situar, en un cas, BancSabadell i, en l’altre, MoraBanc. Eren aquestes dues entitats les que estaven estudiant el procés per si procedia, fins aquest divendres, interposar algun nou recurs, com ja va passar davant la primera adjudicació. L’estimació parcial del recurs primer promogut per BancSabadell, que en essència va suposar anul·lar el concurs i tornar-lo a posar en marxa però no des del moment de presentar les ofertes si no ja tingudes en compte les ofertes presentades ha permès solucionar alguns dels errors o anomalies detectades en primera instància.

La ‘denúncia’ principal feta per BancSabadell era que Crèdit Andorrà va modificar alguns paràmetres de la seva oferta quan el termini de propostes ja s’havia tancat i el procés d’obertura de pliques ja estava pràcticament en marxa. De fet, i jurídicament, una estimació total del recurs presentat per la filial andorrana de l’entitat catalana hauria d’haver comportat o bé el fet de deixar sense efecte l’oferta de Crèdit Andorrà o bé tornar a iniciar el procés des de l’inici. Des del moment que es convocava el concurs fos o no amb el mateix plec de bases.

I són justament aquestes condicions inicials les que determinen de forma clara el resultat final de l’adjudicació, segons les fonts, que han assegurat que s’agafin per on s’agafin les valoracions era molt complicat que Crèdit Andorrà no acabés sent l’entitat millor valorada atès que un 25% de la puntuació estava marcat per l’experiència en relació als plans de pensions. I que aquesta experiència es ‘calcula’ en funció del nombre de plans de pensions que gestiona l’entitat. 

Vist que tots els licitants eren andorrans, Crèdit Andorrà ‘apallissa’ la resta en aquesta matèria i, per tant, ja partia amb un avantatge molt important. Aquest aspecte, segons les fonts, condicionava tota la valoració, que era materialment impossible de fer modificar de forma tan ostensible que permetés que una altra entitat superés la finalment adjudicatària per dos cops.

Comentaris

Trending