El sector més crític amb l'AREB, el primer en ser acomiadat de BPA

Comentaris

Els liberals trenquen la negociació amb UP per anar junts a Encamp
Els liberals trenquen la negociació amb UP per anar junts a Encamp
El sector de personal més crític amb la gestió que està fent l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) de la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA) és el primer que està sent el focus d’acomiadaments a l’entitat. Els crítics i aquelles persones que el cost de mantenir el seu lloc de treball -que al seu torn es considera del tot prescindible- és superior a la indemnització que hagin de percebre. Aquest dijous s’han formalitzat dues noves baixes obligatòries. N’hi hauria una de cada: una persona afí a l’antiga direcció i crítica amb l’AREB i una altra el cost del manteniment de la qual era força alt per l’aportació que es creu que podia fer a Vall Banc, segons han indicat fonts properes a l’administració del banc intervingut. Ara per ara, són vuit les persones que han estat acomiadades. Vuit persones que han rebut el 100% de la compensació que els pertocava per una baixa forçosa i no causal. Una de les persones que hauria estat acomiadada aquest dijous és la que ocupava fins fa poc el lloc que ara desenvolupa el principal representant dels delegats de personal, just des que Lluís Pérez va ser promocionat. El degoteig de baixes sense que l’AREB ni cap responsable del departament de gestió de persones informi en global de res està suposant “una mena de tortura” per al conjunt de la plantilla que encara resta als seus llocs de feina. “No se sap mai qui pot ser el següent”, han indicat les fonts, que han explicat que el nombre de baixes obligatòries podria arriba al mig centenar. El pla d’acomiadaments s’hauria de tenir força enllestit, segons les fonts, a l’entorn del 15 del mes que ve. Se situa en aquella data la materialització de la migració de dades des de BPA al banc pont, Vall Banc. Però aquest calendari oficiós pot variar substancialment. És de suposar que l’AREB n’informarà abans. Justament avui, davant el Consell General, el cap de Govern, Toni Martí, ha assegurat que els responsables de l’AREB compareixeran una segona vegada davant la comissió legislativa especial de vigilància i estabilitat del sistema financer. Martí ha situat la compareixença, que encara no ha estat fixada degudament, al 4 de novembre. I ha explicat que l’AREB oferirà notícies positives. Òbviament, no ha concretat res. Una de les possibilitats seria que s’hagi arribat a algun acord amb entitats del país perquè finalment passin a controlar les ‘restes’ de BPA. Aquesta és un escenari que torna a sonar en els ambients financers del Principat davant la manca d’interès real de propostes foranes. Seria una 'adquisició' a cost de desemborsament zero però havent d'assumir més personal del que el comprador creuria realment necessari. I amb la possibilitat d'amortitzar llocs de treball en un  temps.

Els promotors de Raiffeisen.ad, contra els comiats

Mentre a la seu central de BPA es formalitzaven baixes i al Consell General hi havia sessió de control parlamentari, els promotors de la cooperativa Raiffeisen.ad, amb l’economista i exparlamentari Eusebi Nomen al capdavant, feien una compareixença davant els mitjans de comunicació per demanar que s’aturin els acomiadaments. I per anunciar que la cooperativa té el suport d’una part d’empleats que han transferit drets cap a Raiffeisen.ad. Nomen ha reiterat que està convençut que ofereixen la proposta menys lesiva per als interessos de BPA i del procés de resolució. I que la llei marca que s’ha de triar l’oferta menys destructiva. Davant d’això, l’economista ha recordat que per al seu projecte “necessitem el personal de BPA. Si el fan fora, les peces ja no encaixen”. Nomen ha instat a aturar el pla d’acomiadaments després d’exposar que justament dimecres es van reunir amb “un grup considerable de treballadors” del banc que han decidit transferir a Raiffeisen.ad els drets que ostenten sobre els títols de fons de pensió. Aquesta tarda s’hauria protocol·laritzat davant el notari aquesta cessió de drets. En xifres rodones, seria una injecció que voltaria el milió d’euros. Nomen ha explicat que cada cop està més clar que les accions preferents es perdran del tot i que els saldos de BPA Assegurances també patiran un fort impacte per culpa de la situació que viu la matriu.

Martí deslliga la resolució de les comunals

El cap de Govern, Toni Martí, ha volgut deslligar el calendari del pla de resolució de les eleccions comunals. Martí ha insistit que espera que l’afer “acabi tan aviat com sigui possible”. I després d’haver dit davant el Consell General que el final del procés es posposava fins al mes de gener, avui també en l’hemicicle parlamentari ha afirmat que no ho havia dit. I que el que volia en tot cas manifestar que s’espera que la solució es trobi ben aviat, sense que les comunals tinguin cap efecte en el calendari que, ha recordat, és potestat d’un organisme que no és el Govern (en referència a l’AREB). Enmig d’un bon grapat de retrets amb el líder parlamentari del PS, Pere López, Martí no ha volgut marcar cap nova data possible per acabar amb el procés perquè, ha assegurat, hi ha qüestions que demanen extrema confidencialitat i no es poden comunicar.

Comentaris

Trending