El sector del transport considera molt probable que línies de bus quedin desertes

Comentaris

El sector del transport considera molt probable que línies de bus quedin desertes
El sector del transport considera molt probable que línies de bus quedin desertes

El concurs per cobrir el transport públic nacional en autobús podria quedar desert, almenys parcialment. El plec de condicions que el Govern ha posat sobre la taula no agrada pràcticament a cap de les companyies que operen, d’alguna manera o altra, al Principat. Les dues principals empreses locals, Cooperativa i Hispano Andorrana, han recorregut el plec administratiu. Per ara, l’únic que hi ha clar és que el ministeri de Transports ha acabat ampliant fins a final de setembre el termini per presentar ofertes. Però sembla clar, hores d’ara, que alguns dels lots proposats quedaran sense cap proposta. Sense interès.

Fonts sectorials han assegurat que el desencís continua i la manca de seguretat i garanties governamentals frenen molt. Ni les companyies estrictament locals ni aquelles que operen amb el suport de firmes estrangeres no consideren que les condicions posades pel Govern donin cap mena de garantia. Les fonts consultades consideren que el fet que no hi hagi cap mena de subvenció, més aviat el contrari, tanca moltes portes. En aquest sentit, per exemple, es dóna per fet que el lot configurat per Ordino, la Cortinada, el Serrat i Arinsal, és un clar candidat a quedar orfe de tota mena d’interès.

Les fonts del sector consultades afirmen que el plec de condicions és molt poc garantista i gens clar. I que per a les companyies del transport d’autobús és assumible l’aval de 600.000 euros i la inversió de dos milions d’euros de mitjana que cal fer per lot ofertat. Ara per ara i de forma global no hi hauria cap empresa que veiés clar el plec de bases posat sobre la taula pel ministeri comandat per Jordi Alcobé.

Les fonts sectorials consultades han recordat que si ja funciona amb prou limitacions una línia com la del bus exprés, no es vol ni pensar què pot passar amb els nous lots dissenyats. I la referència del bus exprés, segons les fonts, no és gratuïta: “És de domini públic que el bus exprés rep una subvenció pública mensual de 67.000 euros”. La concessió del bus taronja està caducat de fa temps. En canvi, la resta de línies, per tal i com van ser concedides al seu dia, les actuals concessionàries entenen, en gran mesura, que els títols són completament vigents i no caducats.

Comentaris

Trending