El representant dels accionistes minoritaris de BPA va afirmar al Consell que estava informat dels casos judicialitzats

Comentaris

El representant dels accionistes minoritaris de BPA va afirmar al Consell que estava informat dels casos judicialitzats
El representant dels accionistes minoritaris de BPA va afirmar al Consell que estava informat dels casos judicialitzats

El representant dels accionistes minoritaris de Banca Privada d’Andorra, Bonaventura -Turi- Riberaygua, va assegurar davant la comissió especial legislativa per a la vigilància i el seguiment de l’estabilitat del sistema financera, més coneguda com a ‘comissió BPA’, que estaven al corrent dels casos judicialitzats i que aquests seguien el seu curs normal. Entre els casos judicialitzats i dels quals Riberaygua tenia informació va citar els que tenien a veure suposadament amb Gao Ping (el client de BPA era Rafael Pallardó) i els referents a Veneçuela.

Riberaygua formava part, com a mínim, del comitè d’auditoria i control (CAC) del banc. I assistia amb regularitat a les reunions que celebrava. L’accionista minoritari de BPA va assegurar en seu parlamentària que no era conscient que es facin pràctiques de blanqueig de capitals. De fet, tant els accionistes majoritaris com els principals directius que han estat primer inculpats i després processats en el marc de la causa general del denominat ‘cas BPA’ han reiterat que a l’entitat no s’hi blanquejava. I que quan se sospitava d’alguna irregularitat punible al Principat es denunciava corresponent o quan algun organisme iniciava una investigació s’hi cooperava de la forma convenient.

Riberaygua també va afirmar davant la comissió legislativa que no se li havia informat que Jordi Pujol i diversos clients de la família haguessin esdevingut clients de l'entitat i que mai va saber res -ni abans ni després de la intervenció de BPA- de les suposades amenaces i extorsions denunciades per Higini Cierco durant la seva declaració davant la instructora del ‘cas BPA’, Canòlic Mingorance, el 18 d’agost passat. En les reunions del CAC, del qual formava part Turi Riberaygua, en molts casos es passava revista a les actes del comitè per a la prevenció del blanqueig.

Justament, han estat aquelles actes les que han servit en gran mesura a la Batllia, segons fonts coneixedores de la causa, per anar obrint procediments i procediments. Segons les mateixes fonts, però, els auditors que analitzaven BPA, entre altres coses, es repassaven totes i cadascuna de les actes del comitè de prevenció de blanqueig. I era en base a aquestes lectures i molts altres elements que feien els seus informes. En tots aquests informes, els auditors fan un apunt per deixar clar que la lectura d’aquelles actes no els fan canviar el criteri favorable o positiu emès sobre el funcionament del banc. 

A molt estirar, en algunes ocasions, es demanava al banc que en la redacció d’aquelles actes s’hi afegissin més detalls de les qüestions tractades. L’acta on es va acordar continuar amb la controvertida operativa del client Rafael Pallardó va ser revisada pels auditors de KPMG, que no hi van veure cap problema. KPMG en aquell moment era liderada per la qui posteriorment seria directora general de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) Maria Cosan, ara de baixa per maternitat i que hauria mostrat en diversos cercles la seva voluntat de no reincorporar-se més a l’ens regulador.

Imatge: Andorra Televisió

Comentaris

Trending