El regulador suís fa mesos que va demanar una resolució de les autoritats andorranes per desbloquejar la renda variable de BPA

Comentaris

El regulador suís fa mesos que va demanar una resolució de les autoritats andorranes per desbloquejar la renda variable de BPA
El regulador suís fa mesos que va demanar una resolució de les autoritats andorranes per desbloquejar la renda variable de BPA

L’autoritat supervisora del mercat financer suís, el FINMA, hauria sol·licitat, ja fa mesos, una resolució administrativa formal dels seus homòlegs andorrans -en principi, per tant, de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF)- per procedir, si escaigués, a ordenar a Credit Suisse el desbloqueig dels actius de renda variable. La contrapart andorrana s’hauria fet l’orni per no haver d’assumir eventuals responsabilitats si mai sorgeix cap problema, segons han explicat fonts properes a BPA, que és el titular del compte comú que engloba tots els títols dels qui havien estat els seus clients.

Les fonts consultades han assegurat que el regulador suís no ha cedit en cap moment. I que vol estalviar-se qualsevol anomalia. D’aquí que demanava que fossin les autoritats andorranes les qui assumissin qualsevol risc, tot sol·licitant formalment el desbloqueig, justificant-ne els motius i explicitant que si mai alguna autoritat financera internacional clama al cel sigui Andorra qui n’assumeixi les conseqüències. L’INAF i l’AREB haurien anat donant llargues pensant que hi hauria altres vies de desbloqueig i que finalment aquest ‘acabaria caient’ pel seu propi pes.

No obstant això, aquesta situació no s’ha donat i, segons les fonts consultades, finalment les autoritats andorranes no tenen més remei que haver d’emetre la resolució administrativa. Les fonts properes a BPA, però, no han pogut concretar si aquest pas ja s’ha donat o encara està pendent de fer-se. En qualsevol cas, es dóna per fet que si no s’ha fet ja s’acabarà fent i que s’han d’activar les vies diplomàtiques escaients. Tanmateix, les fonts han donat per fet que és molt complicat que el desbloqueig arribi abans no s’acabi aquest 2016. 

Durant la darrera sessió de control parlamentari, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va dir que s’esperava que el desbloqueig fos aviat però que s’estimava més no calendaritzar la recuperació dels actius, de les accions. Cinca no va donar gaire dades. L’INAF hauria de comparèixer properament davant la ‘comissió BPA’. De les poques dades que va donar el titular de Finances n’hi hauria una d’objectiva: hi hauria uns 500 milions d’euros en renda variable bloquejats.

Les fonts properes al banc intervingut consultades haurien reconegut que la xifra esmentada pel ministre és certa però només a mitges. El volum esmentat en seu parlamentària seria el que correspon als clients que encara continuen bloquejats a BPA. I que aquesta quantitat s’hi hauria d’afegir el valor dels actius corresponents a clients que ja han estat traspassats a Vall Banc. En conseqüència, la xifra seria força superior. Però les fonts no l’han pogut quantificar.

Comentaris

Trending