El Raonador ja ha rebut 127 queixes per l'habitatge el 2019

Vila no descarta elaborar un informe sobre l'avortament

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila durant la seva compareixença a la comissió legislativa.
El Raonador del Ciutadà, Marc Vila durant la seva compareixença a la comissió legislativa.
El Raonador del Ciutadà, Marc Vila ha comparegut aquest dilluns a la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals del Consell General per fer balanç de les seves activitats de l'any 2018. Comparant les dades d'un període i de l'altre, ha explicat que l'any passat va rebre 79 queixes per l'habitatge i que en els deu primers mesos del 2019 ja en són 127. El saig també ha centrat gran part de les queixes.

Vila manté oberta una investigació d'ofici sobre l'augment del preu dels lloguers. La majoria de queixes que ha rebut estan relacionades amb la rescissió de contractes, l'augment del preu dels lloguers, els casos registrats d'abús en els pagaments de les despeses de servei (calefacció i altres), i una picaresca que va en augment, com ha indicat.

Segons el Raonador, cal mantenir la congelació dels preus fins que es comencin a percebre els efectes d'altres mesures estructurals. Considera que cal construir vivenda social i que s'hauria de disposar de més i millors dades. Així mateix, ha assegurat que s'han de reconsiderar els barems d'ajuts a l'habitatge. Ha fet una crida a què els comuns, que són les institucions que tenen “sòl, mitjans i capacitat” per invertir s’impliquin molt més en la resolució dels problemes de l’habitatge. Ha manifestat que vol veure “què diran els programes electorals” dels diferents partits sobre aquesta qüestió de cara a les eleccions comunals del 15 de desembre. “Una part de la solució ha de venir dels comuns” i especialment dels “més rics” que, curiosament, són els de les parròquies centrals, on hi ha més problemes d’habitatge, ha afegit.

D'altra banda, no descarta actuar d’ofici i emetre un informe sobre l’avortament en resposta a una pregunta de la consellera socialdemòcrata Judith Salazar, que li ha etzibat que la seva missió és vetllar pel compliment dels tractats internacionals.

Posteriorment, i en declaracions als mitjans de comunicació, ha destacat que  ni ell ni els seus antecessors han rebut cap queixa o reclamació “sobre temes de salut reproductiva” i, per tant, sobre l’avortament, però també ha reconegut que és una qüestió que “està cada dia més sobre la taula” i que en un moment donat es planteja poder aportar el punt de vista de la institució, des de la perspectiva de respecte “als drets de les dones, a l’ordenament juridico-constitucional i aportant el gra de sorra a un debat assossegat i tècnic i allunyat de demagògies i furors".

La majoria de les queixes pels saigs es concentren en una sola persona

En relació al saigs, el Raonador ha explicat que gran part de les queixes es concentren en una sola persona. També s'ha referit a la manca de garanties en les notificacions d'embargament i en la manca de proprocionalitat en els percentatges embargats, així com en la millora del tracte. L'estudi de la naturalesa de la figura del saig serà una de les prioritats de Vila en els pròxims mesos.

En resposta a una altra pregunta de Judith Salazar, el Raonador ha manifestat que els saigs s'haurien d'autoregular entre ells. En cas contrari, seria partidari de fer canvis legislatius perquè sigui “més garantista per evitar l’excessiva inflexibilitat i rigidesa de certes interpretacions”.  Creu que cal clarificar com i quan es fa una notificació perquè s’acrediti realment que s’han posat tots els mitjans per trobar aquella persona i també que ha de ser molt més clar què vol dir que un embargament ha de ser “els menys onerós” per a la persona embargada. En la seva resposta a Salazar, també ha reconegut que un dels tres saigs "va a sac, com es diu popularment".

Finalment, Vila ha fet esment a cinc casos que va resoldre el Raonador durant l'any passat i que corresponen a una mala praxis d'una treballadora social, una reavaluació d'una prestació de la CASS, la reconsideració d'una prestació d'una companyia asseguradora i la d'altes mèdiques de la CASS i les càmeres de vigilància a les dependències de l'hospital reservades als presos.

 

Comentaris (4)

Trending