El PS voldria crear un cos nacional d’interventors per un control independent del sector públic

Hauria de ser una estructura totalment “independent del poder polític” perquè és “l’única manera de garantir” una bona fiscalització financera

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS) proposa la creació d’un cos nacional d’interventors que permeti a aquests experts fiscalitzar la gestió de totes les administracions així com de les entitats públiques amb independència i sense por a les pressions dels poders polítics. Aquest punt s’inclourà al programa electoral de cara als comicis del 7 d’abril. Una altra mesura, en aquest cas de l’àmbit sanitari, serà impulsar una reestructuració del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) per fer més eficient el seu funcionament.

Així ho han explicat aquest dijous la número 2 de la llista nacional del PS, Susanna Vela, i la candidata territorial a Escaldes-Engordany, Rosa Gili. Aquesta darrera ha volgut recordar el cas obert a la justícia per les gravíssimes irregularitats detectades en la gestió de l’organisme sanitari per part del Tribunal de Comptes i que el PS, davant la inacció del Govern per posar fre a aquesta situació, va presentar una querella davant la Batllia. Ara, ha apuntat, ja són catorze les persones que han estat convocades en la investigació judicial, que acumula més de 7.000 folis i que ha donat pas a indagacions d’altres fets de temps enrere. 

Davant aquests fets tan greus, des del PS es vol evitar que es puguin tornar a reproduir, sigui al SAAS o a altres organismes públics. Per això, com ha explicat Vela, “una de les propostes importants del programa serà la creació d’un cos d’interventors”. Serà “una entitat totalment independent del poder polític”, ja que “és l’única manera de garantir un bon control financer”. Així, aquests interventors aniran “rotant per les administracions, siguin central o comunal, o entitats com el SAAS, FEDA o Andorra Telecom” amb períodes “no més llargs de tres anys”.

Gili deixa clar que “en cap cas” s’està qüestionant la feina feta fins ara per tots els interventors que hi ha hagut a l’administració

La número 2 nacional del PS ha remarcat que “no pot ser que cada govern hagi de nomenar un interventor i despatxar l’anterior” i que “el cos podrà donar aquest servei de control financer el màxim de respectuós amb els diners públics que són de tots”. Per la seva banda, Gili ha posat en relleu que “en cap cas qüestionem la feina dels interventors que hi ha hagut fins ara”. La voluntat és que “aquest cos farà que aquestes persones tinguin una autonomia que els permetrà fer la seva feina de forma més pausada, correcta i sense cap mena de pressió; al final, guanyarem tots”. 

Justament al voltant del SAAS gira una altra proposta del programa electoral. En concret, com ha desgranat Vela, es considera que aquesta institució “no funciona com ho hauria de fer”, ja que “l’estructura s’ha fet molt gran” i es pot veure afectada la qualitat en l’assistència. Per això, es considera que cal “transformar-la a una altra estructura molt més àgil i eficient” i en la qual “el ministeri tingui un paper de governança, gestionant i coordinant tot el sistema”. 

La formació pretén modificar el SAAS perquè s’ha tornat en una ‘màquina’ molt gran i cal tornar-la a fer “més àgil”

Així, com ha explicat Gili, la idea passa per “suprimir la figura del SAAS i crear dues parapúbliques independents, una l’hospital de Meritxell i una altra el centre sociosanitari del Cedre”. La resta de personal, inclosa l’atenció primària, dependria directament del ministeri. “No ha de costar més diners”, ha assegurat la política escaldenca, tot indicant que el SAAS “’ha estat una bola que s’ha anat fent gran, fet que ha suposat problemes de direcció i d’administració en tenir moltes coses que depenen de la seva gestió”. Així, cal que “el ministeri assumeixi la responsabilitat que hauria d’haver tingut sempre”, circumstància que ha generat problemes els darrers anys.

Comentaris

Trending