El PS lamenta que la reforma laboral abarateixi l’acomiadament i no allargui la baixa per maternitat

La formació ha presentat seixanta reserves d’esmena i quatre vots particulars per poder visualitzar durant el debat al Consell el seu model, oposat al de DA

Comentaris

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS) lamenta que la tramitació en seu parlamentària de les lleis social-laborals no hagi permès allargar la baixa de maternitat o evitar que s’abarateixi l’acomiadament, dues de les mesures que a l’entendre de la formació socialdemòcrata van en contra dels treballadors. El PS defensarà dijous vinent al ple un model de relacions laborals molt diferent del presentat per la majoria de Demòcrates per Andorra (DA). Els socialdemòcrates també lamenten que no hagin tirat endavant  mesures per lluitar contra la bretxa salarial o que s’aposti per un model molt “repressiu” a l’hora de determinar la regulació del dret a vaga.

Els parlamentaris socialdemòcrates volen que el debat de la reforma laboral impulsada per DA sigui ampli i abordi molts dels punts on el divergeixen els models. Per això han presentat un gran nombre de reserves d’esmena i de vots particulars que permetran que el ple abordi separadament aspectes que s’han tractat a la comissió. En concret, hi ha fins a 60 reserves d’esmenes als tres textos (35 per la llei de relacions laborals, 23 per a la de conflicte col·lectiu i 2 per a la d’acció sindical i patronal) i 4 vots particulars –que busquen tornar al redactat del text previ al seu treball en comissió perquè, com ha explicat la consellera general Rosa Gili, “encara ens satisfà menys del que hi havia abans”. La voluntat, ha apuntat, passa per “elevar al ple totes les qüestions que ens diferencien del model de la majoria” i, ha recordat que “divergim en molts aspectes”.

Així, pel que fa a la llei de relacions laborals, es vol defensar, en aquest cas davant tots els consellers generals, entre altres, la proposta presentada, que permetia ampliar la baixa de maternitat fins a 26 setmanes, amb l’opció d’allargar-la encara més reduint la prestació de la CASS. En comissió també s’han refusat –i ara es debatran al ple- les propostes per lluitar contra la bretxa salarial i esmenes que buscaven garantir la conciliació de la vida laboral dels treballadors amb la familiar. 

Els socialdemòcrates també han vist com la majoria  mantenia un dels punts més preocupants de la llei: l’abaratiment de les condicions d’acomiadament, tant en el cas del nou causal com en el cas de l’improcedent. DA no ha acceptat ni la supressió del primer ni l’alternativa presentada per graduar-ne la indemnització en funció de l’antiguitat del treballador. Des del PS també es veia amb inquietud alguna de les noves modalitats de contractes incloses al text, en especial el de relleu o successió i el de continuïtat de la vida laboral de la persona assalariada. Per això, es va proposar la seva supressió via esmena que, però, no ha estat acceptada. Es tracta d’un altre dels punts que els parlamentaris socialdemòcrates defensaran dijous al ple, ja que entenen que les propostes ‘taronja’ poden suposar una precarització de les condicions laborals.

On també hi ha una important diferència de model és a la llei del conflicte col·lectiu, especialment pel que fa a la regulació del dret a vaga. “El de la majoria limita molt fortament el dret de contestació, imposant molta responsabilitat i pes a les persones que puguin organitzar un conflicte i restriccions per tirar-lo endavant”, ha denunciat Gili per a qui, en canvi, el que cal és “valoritzar el treballador, que no té ganes d’entrar a cap enfrontament; no són necessaris tanta repressió, tants límits i tantes barreres sinó treballar amb confiança i respecte”. Així, entre les 23 reserves d’esmena presentades hi ha les que volien modificar aspectes com ara els requisits necessaris per convocar una vaga, la responsabilitat que assumien els seus impulsors o la regulació dels serveis de manteniment –també coneguts com a serveis mínims-.

Pel que fa a la llei d’acció sindical i patronal, la formació ha presentat dues reserves d’esmena. La primera vol suprimir l’obligació d’haver de presentar al registre de sindicats la relació d’afiliats i la segona eliminar el límit de subvencions que poden rebre aquestes organitzacions. Pel que fa al vot particular, i vinculat també a la llei de relacions laborals, la formació considera que els canvis realitzats han tret pes als sindicats i, per això, demanen mantenir el redactat original dels dos textos.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending