El PS exigeix la implementació d’una tretzena paga per als pensionistes més desfavorits

El conseller general Pere López formularà el 23 de gener dues preguntes de control al Govern en què s’interessa per la gent gran i per l’accés a l’habitatge

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS), que donarà suport a la convocatòria de concentració de protesta promoguda per diversos sindicats, exigeix al Govern que d’una vegada per totes implementi una tretzena paga per a aquelles persones que reben les pensions més baixes. Alhora, la formació liderada per Pere López reclama a l’executiu que expliqui si ja ja disposa de la informació actualitzada sobre els preus del lloguer d’habitatge.

López ha formulat dues preguntes en vista a la sessió de control que s’ha de dur a terme el proper 23 de gener. Habitatge i gent gran són els epicentres de les dues qüestions. El parlamentari socialdemòcrata considera que la informació actualitzada sobre els lloguers és clau per poder abordar de forma efectiva la que s’ha convertit en la principal preocupació de la ciutadania: la dificultat per accedir a un habitatge digne a un cost accessible. López ha tramitat aquesta setmana les dues preguntes a Sindicatura. 

En la primera, recorda que “la situació del mercat de l’habitatge de lloguer continua empitjorant” i que això està implicant “greus conseqüències per a molts ciutadans que o bé veuen encarir-se la seva renda mensual o bé no troben un pis digne a un preu assequible”. També remarca que es tracta de la problemàtica que s’ha convertit “com es pot comprovar amb l’Observatori del segon semestre del 2018, en la principal preocupació per a una majoria” de persones i que, “malgrat aquesta realitat”, el Govern “va haver d’admetre ara fa unes setmanes que no disposava de dades actuals” i, fins i tot, va presentar “un estudi amb informació absolutament desfasada”. Per això, pregunta si “té ja (...) dades actualitzades del cost de l’habitatge de lloguer a Andorra corresponents a l’any 2018”

El conseller general ha posat en relleu que el de l’habitatge “és el problema més gran al país” i que “les darreres dades del CRES amplifiquen encara més aquesta preocupació”. Per això, “volem saber de quines dades disposa Govern i si finalment ha fet algun estudi que permeti conèixer de forma fefaent quins són els preus l’any 2018”. I és que, ha remarcat, “un executiu que no treballa i que no posa les dades al dia difícilment està en condicions de prendre decisions”

En el segon dels escrits, el parlamentari socialdemòcrata recorda la “demanda recurrent -i encara no satisfeta ni acomplerta- del col·lectiu de la gent gran” que suposa la “instauració d’una tretzena paga per aquells pensionistes la prestació mensual dels quals no arriba al salari mínim”, petició “feta també pel Raonador del Ciutadà de forma reiterada en els informes sobre la seva activitat tramesos anualment al Consell General”. López apunta que, malgrat aquestes “reiterades reclamacions”, des del Govern “no s’ha pres cap mesura en aquest sentit”. Per això, pregunta “per què no s’ha adoptat la mesura de complementar les pensions més baixes amb una tretzena paga i si ha calculat (...) el cost que tindria”.

El conseller general recorda que la tretzena paga ha estat “demanada pel Raonador per carta al Consell i també pel president de la Federació de la gent gran”. Al seu entendre és important “saber de què es parla” i ha lamentat “la reticència de DA quan el seu cost no serà segurament tan elevat, sobretot si es compara amb altres actuacions grandiloqüents que fa Govern”. Suport a la concentració de dimecres

En un comunicat, la formació també anuncia que dóna suport a la mobilització que s’ha de fer dimecres a les 7 de la tarda a la plaça que inicialment havia d’ocupar ‘The Cloud’. Des de la formació es posa en relleu que es comparteixen moltes de les reivindicacions de la mobilització i que és necessari que la ciutadania expressi de forma clara el seu rebuig contra la situació que es viu al Principat. La convocatòria ha estat realitzada pel Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) en el marc del debat i presumible aprovació dijous de la nova llei de Funció Pública al Consell General, un altre text que, tal com ja passava amb la reforma laboral, suposa una important retallada de drets, en aquest cas pels treballadors públics i no s’ha tirat endavant amb el necessari consens amb totes les parts implicades. La concentració ha rebut també el suport d’altres sindicats públics (Sipaag) i privats (SAT, USd’A) i de formacions com Podem. I també des del PS també es vol expressar la seva adhesió. 

Comentaris (1)

Trending