El PS denuncia queixes sobre deficiències en els tractaments de quimioteràpia

La consellera general Rosa Gili formula una bateria de preguntes al Govern per saber com atén el SAAS als malalts de càncer

-
-
Representants del partit i el grup parlamentari socialdemòcrata han rebut queixes per part de ciutadans sobre diferents problemes que hi ha amb el subministrament de la quimioteràpia als malalts de càncer que necessiten d’aquest tractament. Per intentar aclarir el malestar i els dubtes que les queixes comporten, la consellera general Rosa Gili ha presentat una bateria de preguntes escrites amb les quals vol que el Govern expliqui com es gestiona el servei de quimioteràpia que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha d’oferir als malalts de càncer. 

En l’escrit tramitat aquest dimarts a Sindicatura, Gili recorda, en primer lloc, el fet que “el càncer és, actualment, una de les malalties més temudes i que causa més morts en la nostra societat”. També apunta que “un dels tractaments (...) és la quimioteràpia i és essencial per als malalts començar-lo com més aviat millor, un cop fet el diagnòstic per part de l’oncòleg”. Per això, demanda en primer lloc “com funciona la distribució de medicaments per a la quimioteràpia (oral, intravenosa...) per als malalts de càncer” i si “el SAAS disposa d’estoc d’aquesta medicació de manera que no es faci esperar als pacients que la necessiten, evitant-los així un patiment innecessari”, així “com s’organitza la gestió”. 

La consellera també vol que s’expliqui “on s’encarreguen aquests medicaments” i “quants laboratoris farmacèutics subministren al SAAS”. Demana també “quants dies triguen els medicaments a arribar al país de manera habitual” i “quin càrrec ocupa la persona responsable que s’encarrega de la comanda d’aquests medicaments” i “la persona responsable que s’encarrega de tot el procés del subministrament als pacients”. Per últim, pregunta si “té constància el Govern d’alguna incidència amb la distribució dels medicaments per a la quimioteràpia al SAAS”. També vol que l’executiu expliqui “la demora que hi ha hagut en alguns casos”. 

La parlamentària escaldenca ha explicat que la motivació de les preguntes rau en el fet que “ens ha arribat que hi ha problemes de cara al subministrament” dels medicaments. Per això, “amb aquestes preguntes volem entendre què és el que passa”. En aquest sentit, Gili posa en relleu que “ens interessa conèixer el procés que hi va lligat” i que “cal tenir en compte que parlem d’una malaltia que genera enorme angoixa als malalts” i, per això, és necessari que “tinguin el millor tractament i la millor assistència possible”.

Comentaris

Trending