El PS denuncia com de “deprimit i oblidat” han tingut Sant Julià els darrers governs de DA

Els joves socialdemòcrates protagonitzen un míting on el candidat a cap de Govern aprofita per parlar d’esport de base i anunciar més suport econòmic a les federacions

-
-
Dos dels membres del Partit Socialdemòcrata (PS) a Sant Julià, la vocal del partit Maria Carme Sánchez, i el número 1 de ‘d’Acord’ a la parròquia, han denunciat com “d’oblidat i deprimit” han tingut el poble lauredià els darrers governs de Demòcrates per Andorra (DA). Ho han fet durant un míting de campanya protagonitzat pels joves socialdemòcrates i en què el candidat a cap de Govern de la formació, Pere López, ha tingut un especial record per l’esport base.

L’acte ha estat obert per Mari Carmen Sánchez, que abans de presentar Gerard Alís, candidat territorial de ‘d’Acord’ no s’ha estat de criticar els darrers governs que “han abandonat totalment Sant Julià”. Alís ha volgut explicar els eixos del projecte de ‘d’Acord’: més democràcia (nou sistema electoral, possibilitat d’impulsar referèndums des de la ciutadania), més transparència i més independència judicial. A més, ha deixat clar que “també tenim idees per a la nostra parròquia, deprimida i oblidada pels governs nacionals”. Entre elles, la modificació de la llei de transferències, que “menysté Sant Julià i minva la seva capacitat econòmica, cal un repartiment més just i equitatiu que tingui en compte el pes que tenim a Andorra”. ‘d’Acord’ també aposta per acabar el vial per descongestionar l’avinguda Francesc Cairat i convertir Sant Julià en una autèntica ciutat universitària amb la creació d’una residència d’estudiants. A més, es vol assegurar que totes les urbanitzacions pugin tenir el mateix accés als serveis. “El canvi que necessita aquesta parròquia només el podem aconseguir nosaltres”, ha afirmat. 

Joves socialdemòcrates ressalten els beneficis de permetre la doble nacionalitat, que "ajudarà tant els residents com els andorrans"

La nit, però, l’han encetat els candidats més joves del PS, integrants tots de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra, en un acte on han presentat les propostes per al col·lectiu. Així, Roger Padreny, número 5 de la llista nacional, ha avançat que el pla estratègic pel dret a l’habitatge, justament, tindrà entre les seves fites posar pisos socials a disposició d’aquesta franja d’edat, als representants dels quals també se’ls demanarà participar-hi. També ha apuntat la voluntat de potenciar el transport públic, especialment impulsant un carnet de bus internacional per aquells que han de viatjar a l’estranger per estudis. A més, Padreny ha recordat que una altra de les mesures del programa socialdemòcrata, la doble nacionalitat, beneficiarà especialment els joves. “Són els principals interessants; ajudarà tant els residents que no tenen drets polítics com als andorrans que volen moure’s pel món”, ha apuntat. 

Un punt clau de la forma de fer del PS, a més, serà el fet que “fem propostes, però aplicarem les que els joves vulguin: perquè fomentarem la participació en aquestes decisions”. Serà, una fórmula ben diferent de l’actual, on tot just “altres partits se’n recorden de nosaltres cada quatre anys, quan volen que els votem”. Per la seva banda, Pere Baró ha deixat clar que la joventut socialdemòcrata “no renunciarem als nostres drets”, especialment amb la campanya en favor de la despenalització de l’avortament. També ha remarcat que “necessitem un Govern que cregui en nosaltres i si un partit governarà al nostre favor és el PS”. En l’acte també ha participat Virgínia Cortesao, primera suplent de la llista territorial de ‘d’Acord’. Així, ha apropat als assistents els principals punts programàtics de l’aliança, entre ells la voluntat d’aconseguir un sistema electoral més democràtic.

López: "Gairebé ningú no parla d'esport. Sembla que per a DA només existeix quan hi ha grans esdeveniments o premis"

Els joves també han volgut fer pujar Pere López, per sorpresa, a l’escenari. El candidat a cap de Govern del PS ha elogiat la tasca que fan els representants de la JSA a l’executiva i ha avançat que “molt aviat a molts de vosaltres us veurem de consellers ja sigui al parlament o als comuns”. També ha volgut felicitar Cristina Valen per la seva participació en els debats electorals de la circumscripció de Canillo: “Sabíem que ho faria molt bé”. El candidat a cap de Govern ha avançat la voluntat de “reforçar l’esport de base” tot “donant més suport i diners a les federacions”. López ha lamentat que durant aquesta campanya “gairebé ningú en parla d’esport” i ha criticat que “sembla que per DA només existeix quan hi ha grans esdeveniments o premis”. Davant aquesta postura, ha situat la del PS, formació per a la qual “la pràctica esportiva és una eina essencial” que permet “formar a les persones en el respecte a les normes, el sentiment d’equip i la pròpia formació en valors”

En aquest sentit ha compartit la seva pròpia experiència com a atleta de 5.000 i 10.000 metres. “Jo hi crec molt en les virtuts de l’esport”, ha afirmat. Per això, ha indicat que “cal reforçar l’esport de base”. Així ha avançat que “donarem més suport i diners a les federacions”. El candidat socialdemòcrata també ha explicat propostes per fomentar l’emprenedoria, especialment entre la joventut. “Estem perdent molts dels nostres joves i el seu talent”, ha advertit”, refermant que “volem que es quedin”. Per això es vol impulsar iniciatives de microfinançament per “engegar els seus propis negocis” i “crearem un portal únic per fer tots els tràmits burocràtics necessaris”.

Comentaris

Trending