El PS demana al Govern per la 'multa fiscal' a una joieria que es va 'deixar morir'

Comentaris

El PS demana al Govern per la \'multa fiscal\' a una joieria que es va \'deixar morir\'
El PS demana al Govern per la \'multa fiscal\' a una joieria que es va \'deixar morir\'

El consellers socialdemòcrates del grup parlamentari mixt s’han interessat per la defraudació fiscal detectada pels inspectors de l’administració tributària i que s’hauria deixat prescriure. El president del grup mixt, el parlamentari del PS Pere López, ha entrat per la via d’urgència una pregunta que el Govern haurà de respondre durant la sessió de control a l’executiu prevista per a dijous al Consell General. El gabinet ministerial s’haurà de sotmetre a una vintena de qüestions de naturalesa diversa.

Una de les primeres qüestions que es posaran sobre la taula serà la del malestar que ha generat en una part de l’administració tributària el fet que s’hagi deixat caducar una proposta d’expedient sancionador per una infracció fiscal que hauria permès una empresa del sector de la joieria suposadament estalviar-se alguns centenars de milers d’euros en impostos. La situació hauria estat, suposadament, una mena de condonació encoberta. 

Formalment, hi hauria una diferència d’interpretació de la normativa. I el malestar sobretot del departament d’inspecció tributària vindria donat pel fet que al contrari d’altres ocasions, en aquest cas s’hauria declinat defensar els criteris dels professionals de l’administració tributària. I defensar-los fins al punt d’acudir a la Justícia i que fossin els tribunals els qui dirimissin les diferències. Segons les fonts, per directrius polítiques s’hauria estimat més deixar l’expedient en un calaix i esperar el termini de prescripció. Deixar morir el cas, vaja.

Les fonts consultades han assegurat que en el rerefons de tot plegat hi ha aquells productes que es tenien en estoc quan va entrar en vigor la legislació actual en matèria d’IGI. I com i quan calia referir l’impost suportat i el repercutit. Un dels inspectors de l’administració hauria sospitat d’una operativa que al seu parer contradeia la llei i va anar tibant del fil fins concloure que hi havia una important defraudació. Es van fer els passos legals pertinents i es va comunicar l’expedient a la part afectada. Aquesta va poder fer les seves al·legacions i va justificar el seu procediment per una diferència d’interpretació de la normativa.

L’inspector responsable de l’expedient s’hauria ratificat en tot moment en la seva visió. I, de fet, el neguit vindria pel fet que en altres ocasions, també amb l’IGI com a rerefons, l’administració havia portat el cas fins a les darreres circumstàncies. En aquest sentit, les fonts han recordat que les entitats bancàries van plantejar també al seu dia una ‘pugna’ normativa comparable i davant el convenciment que l’administració feia el correcte, el cas va acabar als tribunals, que van donar la raó als responsables tributaris i tot plegat va permetre l’Estat cobrar uns quants milions d’euros.

En el cas de la joieria, però, s’hauria preferit des dels estrats superiors del departament de tributs i el ministeri de Finances ‘oblidar’ la qüestió i deixar passar el termini de prescripció. Això sí, les fonts han afirmat que els responsables de l’administració tributària van mantenir una trobada amb representants de l’associació de joiers per exposar-los quelcom que planerament vindria ser el següent: ‘aquesta vegada passa, però que no torni a repetir-se’. En qualsevol cas, el PS vol saber què hi ha de cert en la informació desvetllada per l’Altaveu, fins on s’ha arribat i, si és el cas, que va motivar que es deixés morir l’expedient.

Comentaris

Trending