El PS defensa que l'assalariat sols assumeixi mig punt dels dos d'increment a la CASS

Comentaris

El PS defensa que l\'assalariat sols assumeixi mig punt dels dos d\'increment a la CASS
El PS defensa que l\'assalariat sols assumeixi mig punt dels dos d\'increment a la CASS

El Partit Socialdemòcrata (PS) pretén que l’increment previst de dos punts de la cotització a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), legalment establert a través del pressupost per al 2016, sigui finançat a raó d’1,5 punts per part del patró i el 0,5 restant, l’assalariat. Aquesta pretensió a la pràctica suposa una de les 37 esmenes que els consellers socialdemòcrates del grup mixt han presentat a l’articulat del projecte de llei de la previsió pressupostària. En general, els canvis proposats evidencien, segons ha explicat el president del grup, Pere López, “un model de país i un ordre de prioritats diferent” al que proposa Demòcrates per Andorra. Entre altres demandes, la formació vol reduir els beneficis que repartiran FEDA i Andorra Telecom al Govern, destinar partides a millora d’accessibilitat als edificis públics i a la creació d’un parc tecnològic o reduir el pressupost que el Govern planteja per al recinte multifuncional o l’heliport nacional.

López ha assegurat que les esmenes persegueixen “posar per davant la gent i potenciar els valors d’Andorra com el comerç o el turisme però també el medi ambient, la sostenibilitat i la salut de les persones”. El conseller general ha lamentat que el pressupost proposat per DA “és de passat, clàssic, ancorat en projectes no assolits i que mira enrere”. En canvi, des del PS “volem enfocar el futur de forma diferent, per modernitzar el nostre país i la societat andorrana, per modificar l’economia i fer d’Andorra un lloc atractiu que aposta per les persones, per la diversificació econòmica, per nous sectors, per la salut i per la qualitat de vida”. 

El parlamentari ha recordat les esmenes ja anunciades la setmana vinent per reduir les despeses del Fons de Reserva de Jubilació i ha explicat que a la mateixa CASS se n’han fet de similars per disminuir partides d’estudis i assessorament. El canvi proposat vinculat a la seguretat social més important, però, és el que fa referència a l’augment de dos punts en les cotitzacions que es vol des del Govern. El pressupost preveu que aquesta pujada es reparteixi al 50% entre empresaris i treballadors. És a dir, 1 punt per cada part. El PS, en canvi, demana que sigui d’un 1,5 per al patró i només 0,5 per l’empleat. “Ens sobta que la distribució habitual s’hagi canviat”, ha apuntat López, tot recordant que la situació actual “ve de molts anys”. A l’entendre dels consellers socialdemòcrates “es produeix una càrrega desproporcionada que altera el que ha estat sempre el repartiment de les cotitzacions socials”. També ha lamentat que, en cas de no modificar-se la proposta governamental, aquest increment es menjaria gairebé tot l’increment del salari mínim anunciat pel 2016.

D’altra banda, també es proposa incrementar la partida destinada al finançament dels complements no contributius de les pensions. L’esmena respon a la “disconformitat” del PS “amb les modificacions del règim de prestacions socials de pensions que es va efectuar la legislatura passada”, uns canvis que, s’adverteix, està afectant de forma important “la població amb majors dificultats”. En la motivació de l’esmena, els consellers expliquen que l’increment proposat és només de 100.000 euros perquè “el sistema establert reglamentàriament no ens permet dotar amb major volum la partida”.

Atracció de nous sectors tecnològics

Una de les principals propostes del PS en les 37 esmenes presentades al pressupost és destinar 750.000 euros a iniciar els treballs d’estudi per a la creació d’un parc tecnològic que permeti atreure sectors nous al país. “Al nostre entendre és una necessitat real si es vol apostar per la diversificació econòmica”, ha afirmat López tot remarcant la inspiració “en models que funcionen” a altres països i que permeten “facilitar l’acollida d’empreses d’aquests sectors”. 

El PS també proposa reduir les dotacions destinades a l’heliport nacional i a un recinte per a grans espectacles, però no pas suprimir-les del tot. En concret, “mantenim les partides d’estudi” perquè “tant en un cas com en l’altre poden ser equipaments interessants pel país”. López, però, ha indicat que “ara mateix és agosarat pronunciar-se” sobre la idoneïtat o no de la seva construcció “davant l’absència d’un projecte”. Per tant, “cal fer estudis per veure si es poden acabar materialitzant”. En tots dos casos, els diners que es reservarien es reduirien gairebé a la meitat del previst en el text inicial tramitat pel Govern.

Altres esmenes del PS volem desviar diners d’inversions previstes a la xarxa de carreteres a altres actuacions, ja que es considera que el model actual està “centrat molt intensivament en infraestructures viàries”. Així, s’aposta per millores en l’accessibilitat als edificis públics, adequació de camins rals, impulsar els carrils de bicicleta i la construcció d’una planta de compostatge. “Funciona a molts llocs”, ha explicat Rosa Gili sobre aquesta darrera proposta que permetria “posar en valor la matèria orgànica en lloc de cremar-la”.

FEDA i Andorra Telecom

El pressupost del 2016 preveu també una important entrada d’ingressos a Govern provinent de FEDA i d’Andorra Telecom. En concret, 2,5 milions per part de la companyia energètica i 25,8 –la totalitat dels esperats- en el cas de la de telecomunicacions. El PS considera exagerada aquesta previsió i la redueix substancialment. Així, proposa que FEDA només transfereixi a l’executiu 1,5 milions i que destini la resta a projectes de diversificació energètica. Per Andorra Telecom, l’esmena reclama que el benefici que es quedi Govern baixi fins als 11,3. Els quinze milions de reducció, ha defensat Gili, s’haurien de destinar a millorar la qualitat del servei. En el cas de la companyia elèctrica, la consellera ha apuntat que “sobta que et diguin que no té prou diners per assumir la totalitat dels projectes i en canvi doni diners a Govern per equilibrar els seus comptes”. 

Pel que fa al SAAS, López ha avisat del risc “d’obsolescència” de l’equipament, advertència ja apuntada per la pròpia parapública en el seu pressupost. Per això, i malgrat que la quantitat proposada (500.000 euros) seria encara molt inferior a les necessitats, l’esmena 27 demana reduir la partida de ‘Treballs a l’exterior’  per incrementar la de ‘Reposició de maquinària’. També es demana incrementar en 100.000 euros la dotació de personal per incrementar els recursos humans al Cedre.

El PS també considera “desproporcionat” l’increment de la partida destinada des del Govern a l’agència Andorra Desenvolupament i Inversio (ADI). Per això, redueixen part dels diners, ja que, com ha apuntat López, “és més interessant i prioritària la del pla de reactivació del comerç”, que incrementen de forma significativa. 

Altres esmenes presentades pel PS persegueixen dotar de més recursos el Tribunal de Comptes, que ha d’afrontar, ha recordat López, noves obligacions i tasques; fer que les aportacions dels funcionaris al pla de pensions de la funció pública siguin deduïbles en la declaració de l’IRPF, pujar la inversió en els departaments de bombers i policia o augmentar en 100.000 euros les subvencions a federacions i clubs esportius.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.