El PS defensa que el Consell d’Europa avala la necesitat d’una llei d’organització i funcionament dels comuns

La formació considera que l’informe sobre el compliment de la Carta Europea de Poders Locals serveix per donar més força a la proposició de llei presentada i que ha estat bandejada per DA

-
-
L’informe sobre el compliment de la Carta Europea de Poders Locals avala la necessitat d’una llei que reguli el funcionament dels comuns alhora que queda clar que el sistema actual bandeja clarament les minories. Així s’entén des del Partit Socialdemòcrata (PS), que ha defensat que la proposició legislativa entrada a tràmit ara fa unes setmanes pot servir per cobrir aquesta necessitat posada en relleu des del Consell d’Europa. El president i conseller general de la formació, Pere López; la consellera comunal a Andorra la Vella, Dolors Carmona, i la primera secretària de la formació, Susanna Vela, han recordat que el document fet públic ara fa uns dies assenyala específicament les dificultats que pateixen les minories a les corporacions parroquials com a aspectes a millorar. 

 

Vela ha explicat que el document redactat al Consell d’Europa “és una magnífica ocasió per donar més força a la nostra proposició de llei” i ha lamentat que, fins avui, no hagin transcendit una “sèrie de dades que s’han recollit sobre les oposicions i les dificultats que tenen”. Així, ha apuntat que l’informe remarca “totes aquestes queixes, com ara la manca de pressupost, la dificultat per assistir a totes les comissions, o el fet que als consells de comú tot està decidit per junta de Govern” i, per això, els qui l’han fet “entenen que cal millorar l’eficàcia i el funcionament”

El partit remarca que el treball realitzat des de l’organisme europeu posa de relleu les moltíssimes dificultats que, per exemple, tenen les minories per poder treballar

Per a la primera secretària del PS, “que hagin fet esment a aquests punts dóna més força a la nostra llei, perquè sigui estudiada i analitzada al Consell General”. D’aquesta forma, ha afirmat, “es podrien modificar elements que permetrien una millora del funcionament i que les minories tinguessin un paper més actiu als comuns, en igualtat de condicions que els consellers de la majoria”

De forma similar s’ha expressat López, que ha remarcat que “per a qui ha redactat l’informe, són qüestions prou rellevants per tenir-les en compte” i que “fins i tot, entenen necessari que hi hagi una llei al país”. El conseller general socialdemòcrata ha lamentat les “crítiques massa dures” fetes per alguns cònsols. “Se’ns diu que ens volem carregar els comuns quan el PS va ser qui va ratificar la Carta de Poders Locals, per tant, això no té cap mena de fonament”, ha indicat. El president de la formació  ha explicat, però, que “una altra cosa és que els comuns puguin funcionar, com sembla voler algú, de forma descontrolada; entenem, i també el Consell d’Europa, que han de treballar amb una sèrie de procediments i que les oposicions han de tenir mitjans i recursos perquè la feina sigui efectiva”.

El conseller general Pere López aprofita per criticar l’adjudicació de les obres de remodelació de Meritxell, que considera un “escandalós i ostentós exemple de malbaratament de recursos públics”

El parlamentari ha volgut recórrer a un exemple d’actualitat per posar en relleu com poden afectar les dificultats de les minories als ciutadans. Així, s’ha referit a “les desviacions pressupostàries a l’avinguda Meritxell”, que ha qualificat “d’un escandalós i ostentós exemple de malbaratament de recursos públics”. En canvi, el debat “s’ha ventilat en tres dies; la informació s’envia el dilluns i el consell de comú es fa dijous, sense temps material per analitzar-ho o fer aportacions”

Un altre aspecte de l’informe que també comparteix el PS és la necessitat de reconèixer la condició de capital d’Andorra la Vella. En aquest sentit, la consellera de PS I al comú, Dolors Carmona, ha comentat que “creiem en aquest reconeixement a un marc jurídic que avali la capitalitat”. Així, ha recordat que hi ha serveis que es donen i dels quals s’aprofita tot el país, com ara l’Escola de Música, el centre de congressos o els Serradells, entre altres. “Cal una consignació diferent perquè hi ha una variable econòmica que condiciona que es puguin donar o no aquests serveis”.

Comentaris

Trending