El PS declina participar en un acte per demanar la dimissió de Cinca i Liberals i SDP ho deixen córrer

Comentaris

El PS declina participar en un acte per demanar la dimissió de Cinca i Liberals i SDP ho deixen córrer
El PS declina participar en un acte per demanar la dimissió de Cinca i Liberals i SDP ho deixen córrer

Des que va transcendir que el Tribunal de Corts havia acceptat a tràmit la querella contra el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, pel ‘cas Orfund’, els grups de l’oposició parlamentària van començar a avaluar la possibilitat de dur a terme alguna mena d’acció que servís, almenys a l’entendre dels principals impulsors, que com a mínim a l’inici van ser els liberals, per exigir la dimissió o la destitució de l’exdirector general del grup que a finals de la dècada del 1990 importava suposadament or al Principat i, suposadament també, el fonia i el tractava. Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va enfilar-se al carro amb certa celeritat. Però finalment, els parlamentaris del Partit Socialdemòcrata (PS) han declinat la proposta. I davant la manca d’unitat de l’oposició, finalment s’ha fet marxa enrere. I no hi haurà manifest contra la continuïtat al ministeri de Cinca.

Els posicionaments han seguit una mica els plantejaments mostrats públicament pels representants de les formacions just quan es va saber que la querella havia estat admesa, el passat 30 de gener. Liberals i SDP de seguida es van posicionar amb rotunditat a favor de la sortida de Cinca del gabinet ministerial. Per la gravetat de les acusacions -l’expresident d’Orfund, Joan Samarra, considera el seu antic executiu de ser responsable d’un delicte d’inapropiació indeguda en concurs real amb administració deslleial i, alhora, un altre de blanqueig de capitals- i pel fet que l’admissió a tràmit de la querella danyaria la imatge del país per la seva repercussió als mitjans de comunicació. Liberals i SDP també van retreure llavors el posicionament general del Govern sortint a defensar el ministre pel que, recordaven, uns fets que se cenyien estrictament a l’activitat professional passada de Cinca.

El Partit Socialdemòcrata (PS) ja va mostrar una posició més tènue. Recordant, això sí, que ja quan van començar a transcendir els elements que van fer aflorar la relació del ministre amb Orfund havien mostrat el seu posicionament. Certament, quan el propi titular de Finances va reconèixer haver estat tenedor de les accions d’una societat panamenya arran de l’esclat de l’escàndol dels ‘Papers de Panamà’, el PS llavors va ser implacable i l’única formació que des de l’inici va demanar la dimissió del ministre. En aquesta ocasió, però, amb l’admissió a tràmit de la querella sols es va recordar aquell posicionament sense ni tan sols esmentar en el comunicat els termes dimissió, dimitir o destitució i destituir.

Després de valorar diversos escenaris, al final semblava que el més adequat i que podia sumar tots els partits representats a l’oposició parlamentària era una compareixença conjunta amb la lectura d’un manifest demanant la dimissió o la destitució del ministre atès que la seva situació processal -encausat- estava, o està, malmetent la imatge del país. Liberals i SDP es van aliniar clarament i des del primer moment a favor de dur a terme aquest acte, pel qual no ha transcendit una data però que, segons algunes fonts, probablement s’hauria d’haver fet aquest dimecres, abans no comencessin les primeres declaracions en el marc de les diligències d’instrucció de la querella admesa. (Aquest dijous la magistrada del Tribunal de Corts encarregada d’investigar la causa, Concepció Baron, ha d’escoltar la versió del querellant, Joan Samarra.)

Després de valorar-ho, finalment el president del grup mixt i líder parlamentari del PS, Pere López, va traslladar als responsables de les altres dues formacions que estaven treballant en la qüestió que declinaven participar en l’acte conjunt perquè, segons algunes fonts, a l’entendre dels socialdemòcrates seria contraproduent posicionar-se contra un ministre que, tot indica, en pocs dies quedarà exonerat de qualsevol responsabilitat. Des de tots els sectors polítics, segons les mateixes fonts, es dóna per fet que hi haurà un procés exprés per arxivar les diligències, assegurar que no hi ha delicte i tancar el cas. Davant de la negativa del PS, les altres dues formacions també han renunciat a dur a terme l’acte de ‘reprovació’ entenent que sense ser unitari no té sentit.

Comentaris

Trending