El programa Engega, la venda de vacunes i la benzinera de la Margineda, protagonistes al Consell

Comentaris

El programa Engega, la venda de vacunes i la benzinera de la Margineda, protagonistes al Consell
El programa Engega, la venda de vacunes i la benzinera de la Margineda, protagonistes al Consell

L’escàndol dels ajuts del programa Engega, concentrats en dues empreses; l’afer de la gasolinera que ‘embruta’ la imatge del pont romànic de la Margineda; la manca de legislació que reguli el sector de la biotecnologia; les males pràctiques dels farmacèutics que posen en perill les relacions amb Europa o la filtració de dades personals dels obligats tributaris. Són alguns dels temes que es debatran dijous de la setmana que ve en una nova sessió de control a l’executiu. Hores d’ara són setze les preguntes que es preveu formular als representants del Govern. Liberals d’Andorra (LdA) és qui més qüestions planteja, moltes d’elles directament o indirectament lligades a qüestions lligades a la sanitat i la seguretat social, com en el cas de Socialdemocràcia i Progrés, que formula cinc preguntes. Finalment, el Partit Socialdemòcrata (PS) posa damunt la taula tres preguntes.

El president suplent del grup mixt, Víctor Naudi, demana, entre altres coses, “com explica Govern que la majoria dels ajuts atorgats el 2016 (en el marc del programa Engega) s’han limitat a dos concessionaris en concret” i quins canvis pensa introduir l’executiu perquè això no torni a passar. Naudi també s’interessa per les mesures governamentals que s’hagin pogut adoptar encaminades a que no torni a passar que les dades personals dels deutors d’IGI acabin sent, com aquell qui diu, de domini públic. El conseller d’SDP s’interessa també per les gestions realitzades encaminades a que els autònoms puguin cotitzar en funció dels seus ingressos. La companya de formació de Naudi, Sílvia Bonet, demana per l’elaboració d’un reglament que limitarà l’accés a la convenció als professionals sanitaris i pel nombre de cesàries que es practiquen al Principat.

El socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, es pregunta perquè s’ha autoritzat una benzinera a tocar el pont de la Margineda vista “l’afectació que la construcció esmentada té en qüestions com ara la mobilitat, l’impacte mediambiental, la protecció del patrimoni i la imatge del país”. La consellera i companya de formació de López Rosa Gili qüestiona el Govern sobre les raons per les quals “després d’haver atorgat un crèdit preferent a Bio Valira l’executiu no ha fet tot el convenient perquè aquesta empresa pogués tirar endavant”, en relació a la manca de regulació del sector de la biotecnologia. Gili també s’interessa pel balanç del primer any d’aplicació del Reglament de les prestacions d’incapacitat temporal de la Seguretat Social.

Finalment, el president suplent liberal, Jordi Gallardo, sol·licita al Govern que aclareixi “si és cert que s’hagin produït enviaments de vacunes a Espanya o d’altres països incomplint els requisits necessaris de conservació així com els requisits preceptius administratius”. Alhora també demana si l’executiu “té constància que també s’hagi produït venda il·legal d’anabolitzants per part d’alguna farmàcia del país”. Gallardo també s’interessa per una qüestió que neguiteja una part dels empresaris: el termini de pagament, real, de factures per part del Govern. Carles Naudi demana sobre la titularitat d’un parell de dominis telemàtics relacionats amb el saló del videojoc que impulsa Andorra Telecom i sobre les modificacions d’estatuts de societats públiques. 

El també liberal Ferran Costa demana sobre les partides pressupostàries de què es dota el Comitè Nacional de Bioètica i coincideix amb Sílvia Bonet en demanar sobre la limitació a l’accés de les professions sanitàries. Finalment, Josep Majoral pregunta per l’estat de construcció de la planta de cogeneració de Soldeu i Carine Montaner reclama al Govern que expliqui “el pes de la prevenció de la salut a nivell del pressupost global” de l’executiu per aquest 2016.

Comentaris

Trending