El pressupost enfronta López amb la coalició de Govern

Els comptes i el canvi de bàndol de Costa i Naudi en aquesta legislatura són els principals eixos del debat

Pere López durant una de les seves intervencions a la sessió del Consell General d'aquest dijous.
Pere López durant una de les seves intervencions a la sessió del Consell General d'aquest dijous.
El Consell General ha rebutjat aquest dijous en la seva sessió ordinària per 11 vots a favor i 16 en contra, les esmenes a la totalitat del projecte de llei del pressupost presentades per Terceravia i pel Partit Socialdemòcrata. El debat ha estat l'escenari de l'enfrontament entre Pere López i els components de la coalició de govern, i especialment Ferran Costa (Liberals) i Carles Naudi (Ciutadans Compromesos).
 

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López ha afirmat que "el pressupost no ajudarà a resoldre les necessitats de la majoria de la població". Ha afegit que "no hi plans de formació i capacitació, no hi ha ajudes a l'emancipació i no hi ha una política pública d'habitatge en el pressupost 2020". López l'ha qualificat de "marcadament continuista i amb una política d'inversions erràtica".

També s'ha mostrat molt crític el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat. Ha mostrat la seva oposició a que es canviïn les lleis com la de finances públiques i ha subratllat que "no es busqui un pressupost amb dèficit zero i aquest en té un de 23 milions d'euros". Segons Pintat, "la recaptació de l'Estat no és suficient per a cobrir les despeses" i ha conclòs que les previsions del Govern "són de qui dia passa empeny".

Costa recorda que els comptes públics del 2020 ho són dels tres partits que donen suport al govern

L'altra cada de la moneda en aquest  debat de totalitat del Projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2020, així com l’examen i votació de les esmenes a la totalitat ha estat la dels grups de la coalició de govern. Ho ha fet palès, el president del grup liberal Ferran Costa anunciant que "els comptes públics del 2020 ho són dels tres partits que donen suport al govern. Aquests comptes no són només de Demòcrates. Els hem elaborat els tres partits".  Costa ha destacat que "potenciarem l'emancipació dels joves amb un ajut als joves de 400 euros al mes per pagar el lloguer. Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos, ha fet esment a que "la venda d'Alvatel farà que la liquidació pressupostària sigui més positiva del que estava previst" i Carles Enseñat, president del grup parlamentari demòcrata, ha explicat que "han anat equilibrant els comptes públics". Enseñat ha anat detallant els números ministeri per ministeri.

En el segon torn d'intervencions, Pere López s'ha referit a la postura de Naudi durant l'anterior legislatura com ara el turisme o l'acord d'associació amb la Unió Europa i que ara que forma part de la coalició de govern no hi hagut canvis, per exemple, a Andorra Turisme. Ha parlat d'oficina de col·locació amb els nomenaments de secretaris d'Estat i de treballadors de cara a la cimera iberoamericana.

Naudi creu que López només busca la crispació i Jover que te una visió esbiaixada del pressupost

López ha retret a Naudi i a Ferran Costa  que hagin canviat d'opinió en el seu suport al pressupost del govern, després d'haver-los criticat molt en el passat. Ha lamentat que Jover no hagués respost a les intervencions de grups i ha tornat a demanar partides per habitatge, canvi climàtic, joventut, transport públic Eric Jover ha sortit a escena per etzibar-li a Lopez que "té una visió esbiaixada del pressupost"  i ha manifestat que "el  del 2020 vol ser molt prudent per aconseguir que si hi ha sorpreses només siguin positives". Naudi, per la seva banda, li ha dit a López "que el seu objectiu és buscar la crispació. Vaig ser dur amb l'anterior govern però ara no faré un xou i un circ".

La vorera que es construirà a la sortida de la Massana en direcció Arinsal ha estat objecte d'una petita picabaralla. Lopez no té clar que demanar una vorera fins Arinsal "sigui alta política nacional" com per votar a favor o en contra del pressupost mentre que Naudi ha respòs que és la demanda de la gent de la parròquia i Costa ha opinat que si López "mirés fil per randa el pressupost l'acabaria aprovant".

Enseñat valora en 120 milions d'euros el cost d'entrar al Fons Monetari Internacional

Enseñat ha volgut fer pedagogia sobre el cost que tindria per Andorra el poder ingressar al Fons Monetari Internacional (FMI). Ha informat que la quota per entrar en aquest organisme podria ser inferior als 120 milions d'euros i López ha preguntat d'on sortiran aquests diners. Finalment, el socialdemòcrata ha parlat de les pensions comentant que  "no sé com no convoquen ja demà al matí aquesta taula de les pensions. Cada dia que passa són vostès els causants del problema de les pensions"

En la seva segona intervenció, Pintat ha opinat que "cada president del partit només ha fet lloances als seus ministres" i ha afirmat que els grans pactes d'estat que es volen realitzar no es veuen reflectits en el marc pressupostari i ha comprovat que no estan contemplats en els comptes públics i ha acabat assegurant que "la del pressupost és una de lleis més polítiques que es voten al Consell".

Comentaris (1)

Trending