El pres fugitiu va sortir al pati amb més roba de la normal per evitar l’efecte de les concertines

L’auditoria interna encarregada pel ministeri haurà d’aclarir si durant més de dues hores no hi va haver cap control i si els agents que havien de vigilar es van entretenir amb el mòbil

-
-
El pres que aquest dimarts va fugir del centre penitenciari i no va poder ser enxampat fins tres hores i mitja després que es detectés la seva absència va sortir al pati amb més roba de l’habitual per tal d’evitar els efectes de les concertines -els filferros amb espines i elements tallants que hi ha al capdamunt dels murs-. El ministeri d’Interior i Justícia ha encomanat una auditoria interna per aclarir les circumstàncies de la fugida i determinar si cal fer millores ja sia en les instal·lacions o en els procediments. Caldrà aclarir, per exemple, si els agents encarregats de la vigilància dels patis estaven fent ús dels seus telèfons mòbils quan, d’entrada, està prohibit.

El reclús hauria sortit al pati tot sol vers les 3 de la tarda. Estava aïllat per mal comportament al mòdul de semillibertat, on només hi van condemnats a dormir però que durant el dia no sol tenir usuaris. L’intern que va fugir era l’únic. Els presos s’han d’estar obligatòriament mitja hora al pati. Al cap de 30 minuts, si ho volen, poden tornar a la cel·la. No va ser el cas de l’home de 41 anys que es va enfilar al mur -més baix que el dels altres mòduls en ser el mòdul en qüestió el que queda més amunt en el sentit de la carretera, de la muntanya- i va tocar pirandó.

Des de les 3 de la tarda i fins passats 13 minuts de les 5 ningú no hauria controlat l’estada del reclús al pati; ni des del centre de control ni des dels punts de guaita dels patis

L’home hauria sortit al pati amb més roba de la que sol ser habitual i algunes fonts han assegurat que també amb un llençol que hauria usat especialment per mirar de cobrir els elements més tallants de la concertina i aprofitant la seva menudesa, passar entre el formigó i els filferros. En tot cas, des de les 3 de la tarda i fins passats 13 minuts de les 5 ningú no hauria controlat l’estada del reclús al pati. No es va detectar la seva absència fins que es va anar a tancar el pati, una operació que es fa entre les 5 i 1/4 de 6, tal i com ja ha explicat l’Altaveu.

Alguns agents, segons algunes fonts, haurien alertat dels problemes de seguretat que presentava el pati des del qual s’hauria escapat el reclús. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Èric Jover, ha negat públicament aquest circumstància hi ha assegurat que ni el ministeri d’Interior ni la direcció d’Institucions Penitenciàries no tenien constància ni de cap queixa ni de cap anomalia. Jover, però, ha estat molt prudent i no s’ha manifestat més enllà d’assegurar que “s’ha d’esperar a tenir tots els elements sobre la taula” abans de prendre decisions, que poden anar des de la destitució de comandaments a l’obertura d’expedients a funcionaris. En tot cas, el ministre ha assegurat que no hi ha hagut cap dimissió.

El ministre no ha volgut reconèixer ni tan sols si hi va haver cap negligència. Però el que és cert és que ni els funcionaris que estaven al cas del denominat CECO, el centre de control operatiu on es visionen les càmeres de control que hi ha distribuïdes per tots els racons, ni l’agent de garites (que és el responsable de la vigilància directa dels patis) no van detectar cap anomalia entre les 3 de la tarda i les 5 i 13 minuts. I és evident que durant aquells 133 minuts alguna cosa va passar en aquell pati.

Patologia mental i aïllament

Els funcionaris tenien clar que el pres era perillós. Perillós pel seu comportament no pas perquè hagués de ser necessàriament violent, tot i que la seva impulsivitat, segons les fonts consultades, podia fer-lo tenir reaccions inesperades. De fet, aquest cop, que es trobava aïllat, no era pas la primera vegada que estava sotmès a un càstig per mal comportament o, simplement, per buscar brega entre els altres presos. Canviant-lo de mòdul els carcellers s’evitaven conflictes entre reclusos. 

Un dels darrers actes anòmals protagonitzats hauria estat autolesionar-se. Algunes fonts han afirmat que no es pot descartar que les ferides superficials que es va fer ja podrien respondre al pla que estava dissenyant suposadament l’home, internat fins al moment i des del mes de juny per delictes relacionats amb furts amb força i suposat accés il·lícit en casa habitada. En almenys una ocasió ja s’havia sol·licitat que se li fes una avaluació psiquiàtrica atès que la seva actitud no era normal. Però mai no es va fer res en aquest sentit.

L'home serà sotmès a un judici ràpid pels fets d'aquest dimarts després de passar una revisió a l'hospital per determinar quin és el seu estat de salut mental

Fins avui. L’home, després de ser detingut anit, va ser traslladat a l’hospital. Se li va fer una revisió per comprovar que no tenia cap lesió important després d’haver-se llançat des l’altura de l’establiment Viena de Santa Coloma al riu, i se’l va traslladar amb posterioritat cap al despatx central de policia. En el marc de les actuacions que s’estaven fent avui abans de posar-lo a disposició judicial, se l’ha traslladat a primera hora de la tarda novament a l’hospital per fer-li una avaluació del seu estat de salut mental. Així ho ha informat el ministre portaveu i ho han confirmat fonts policials.

Segons altres fonts consultades per l’Altaveu, la intenció és sotmetre’l, avui mateix, a un judici ràpid (ordenança penal) per la fugida finalment avortada, que constituiria un delicte de crebrantament de condemna. Els consultats han assegurat que per aquest fet serà condemnat a un temps d’arrest que s’haurà de determinar i que en conseqüència serà tornat al centre penitenciari on, a més a més, haurà de continuar en presó provisional en espera que s’acabi la instrucció del cas pel qual va ser arrestat el juny al carrer na Maria Pla d’Andorra la Vella. Per aquests fets serà jutjat més endavant i aquí sí que la condemna hauria de ser suposadament més important que la que se li imposarà per la fuga d’anit. 

Una altra cosa és determinar si ha d’estar a la presó o en un altre tipus de centre degut a la seva patologia mental i a altres malalties que pateix degut a la seva addicció a les drogues. Alhora, cal recordar que aquest home també està cercat a Espanya per delictes contra el patrimoni, amb la qual cosa quan acabi la seva condemna aquí haurà de ser entregat a les autoritats espanyoles sempre que es compleixin les condicions necessàries.

-

Relacionat

La fugida del pres no es va detectar fins que no es va anar a tancar el pati
El moment de la detenció del pres, a punta de pistola.

Relacionat

La policia deté el pres fugitiu després de llançar-se al riu a Santa Coloma
-

Relacionat

Enxampat a Santa Coloma el pres fugat

Comentaris (3)

Trending