La fugida del pres no es va detectar fins que no es va anar a tancar el pati

El reclús no tenia cap lesió important i després d’una revisió de tràmit a l’hospital està detingut al despatx central de la policia en espera de passar a disposició judicial

-
-
Els agents responsables del control de presos al centre penitenciari no van detectar la fugida de l’intern que va ser recercat ahir durant més de tres hores fins que no van anar a tancar el pati on havia estat una estona d’esbarjo que va voler allargar. L’intern, detingut anit al tomb de les 9 sota del Prat Salit, a Santa Coloma, roman en dependències policials en espera de ser passat a disposició judicial. Se li atribuirà almenys un nou delicte relacionat amb el crebrantament de condemna, que també inclou la detenció o l’empresonament provisional.

L’home estava aïllat per mal comportament i diversos aldarulls -entre altres unes autolesions per cridar l’atenció- en el mòdul de semillibertat, amb la qual cosa ahir a la tarda era l’única persona que estava tancada en aquell espai. Els patis, després del temps d’esbarjo, es tanquen entre les 17 i les 17.15 hores. Va en funció de l’estona que es triga a tancar ‘en cadena’ tots els espais. L’avís de la fugida es va detectar a les 17.13, amb la qual cosa les fonts consultades han assegurat que en aquest cas es van ajuntar dos factors: el mur del mòdul on està és relativament baix i el pres va ser suficientment hàbil per enfilar-s’hi i poder superar la concertina -es tracta d’un pres força menut- i després hi va haver una errada humana clamorosa en el control.

Perquè durant l’estona d’esbarjo ni l’agent de garites, que s’encarrega de la vigilància de patis, ni els agents que estaven al càrrec de les càmeres no van advertir els moviments per escapolir-se del reclús. Institucions Penitenciàries obrirà expedients a diversos integrants del cos i no es descarta fins i tot que el ministeri de Justícia i Interior adopti alguna decisió fulminant -aquest matí hi ha consell de ministres i sobre la taula hi haurà un informe preliminar dels fets succeïts ahir- en relació amb algun o alguns comandaments del centre penitenciari. És la primera vegada que un intern d’un centre penitenciari del país s’escapa estant dins del recinte.

Fa molts anys es va escapar un detingut que estava a la seu judicial i també és cert que hi ha hagut alguns casos d’interns que s’han alliberat amb la condició de tornar amb posterioritat al centre penitenciari i no ho han fet. Fa unes quantes dècades, quan encara l’única presó operativa al país era la de Casa de la Vall, ara ja enderrocada, un pres estranger va preparar una fugida, però va cometre l’error d’explicar-ho al company de cel·la, un nacional, que va avisar els cossos de seguretat. La policia esperava el reclús per on pretenia marxar i l’intent no va passar d’aquí.

Ahir, però, la fugida sí que es va consumar malgrat que a l’home, de 41 anys i empresonat provisionalment acusat d’haver entrat per la força a un parell de restaurants del carrer Maria Pla d’Andorra la Vella el juny passat, no va anar gaire lluny. Estava molt nerviós i visiblement alterat. Segurament producte de la seva addicció a les drogues, que han fet, també, que pateixi diverses malalties d’ordre infecciós, d’aquí que els agents de policia i de bombers, només ser arrestat, prenguessin les mesures escaients.

La revisió que se li va fer a l’hospital no va revelar cap lesió ni cap dolença important i en conseqüència, durant la matinada mateix, i extremant la vigilància, ha estat traslladat cap a dependències policials on resta detingut en espera de posar-lo a disposició de la Batllia, que prendrà nota del succés i després d’immutar-li la comissió d’un nou delicte l’enviarà de nou cap al centre penitenciari, on la resta de companya ja el tenien considerat un “personatge”, molt poc empàtic i sí conflictiu, contínuament intentant buscar brega.

El moment de la detenció del pres, a punta de pistola.

Relacionat

La policia deté el pres fugitiu després de llançar-se al riu a Santa Coloma
-

Relacionat

Enxampat a Santa Coloma el pres fugat

Comentaris (9)

Trending