El PP guanya amb claredat les eleccions espanyoles i un Rajoy reforçat haurà de buscar aliats

Comentaris

El PP guanya amb claredat les eleccions espanyoles i un Rajoy reforçat haurà de buscar aliats
El PP guanya amb claredat les eleccions espanyoles i un Rajoy reforçat haurà de buscar aliats

El Partit Popular (PP) ha guanyat clarament les eleccions generals a l’Estat espanyol tot i quedar, òbviament, molt lluny de la majoria absoluta. Contradient tots els sondejos i traient rèdit de la baixada de participació -l’abstenció es va situar en el 30,1%-, el PP ha recuperat aquest 26J molt del terreny perdut el 20D. I l’ha recuperat a compte dels suports que ha perdut Ciutadans, la formació que més plomes s’ha deixat en aquests comicis, encara que Units Podem, Déu n’hi do. El partit liderat per Pablo Iglesias, en la suma final, no ha tret cap rendiment de l’aliança amb l’Esquerra Unida d’Alberto Garzón. Mentrestant, i contra tots els pronòstics, el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) ha aguantat prou bé el cop tot i recular una mica.

El PP ha guanyat 14 diputats al 97% de l’escrutini realitzat, passant del 123 a 137 diputats. Només la confluència Units Podem puja entre les altres tres forces estatals ‘grans’. Però el seu ascens és irrisori. La formació lila passa de 69 a 71 diputats quedant-se com a tercera força, per darrera d’un PSOE que repeteix els seus pitjors resultats de la història democràtica espanyola passant de 90 a 85 parlamentaris. Ciutadans perdria, poc abans de tancar-se de forma definitiva el recompte, vuit diputats, quedant-se en 32 dels 40 diputats obtinguts el desembre. El bloc de centreesquerra cau molt clarament davant del de centredreta.

Mariano Rajoy haurà de buscar aliats per governar. Però ho podrà fer des d’una posició de superior supremacia a la d’ara fa uns mesos i ho podrà fer, alhora, amb la seva credibilitat personal reforçada. El ‘Fernándezgate’ ha estat imperceptible a l’Estat espanyol. Catalunya, això sí, és diferent. Però la resta d’Espanya segurament ha temut més un possible Brexit que no pas els ‘xanxullos’ que puguin dur a terme els seus governants. I a diferència del desembre, molts dels votants conservadors s’han deixat estar d’invents, i lluny d’optar per la marca blanca que alguns consideren que és la formació taronja d’Albert Rivera, han triat, aquest cop, el ‘producte’ original. D’aquí l’ascens popular davant una esquerra desencantada i que és la que més ha patit l’abstenció. La resta de formacions que han obtingut representants al conjunt de l’Estat espanyol encara que procedents d’autonomies són el PNB, que perd un dels sis diputats obtinguts el 20D. I Bildu i Coalició Canària que mantenen els dos i un parlamentaris que van aconseguir fa mig any.

A Catalunya, mentrestant, i també contra les previsions inicials al tancament de les urnes (almenys segons el que pronosticava el sondeig de TV3), l’escenari ha quedat gairebé clavat al del desembre. En Comú Podem és la força més votada -arrassa a la circumscripció de Barcelona- i és la que obté més diputats, malgrat que la suma de les forces independentistes-sobiranistes continuaria al davant. ERC i CDC han mantingut els escons obtinguts el 20D. Els uns repeteixen amb 9 lleugerament a l’alça i els altres continuen amb 8 fent una discreta reculada.

Comentaris

Trending