El ‘populista’ Toni Martí alerta l’ONU dels perills que suposen extremismes com “el populisme i la tecnocràcia”

El cap de Govern s’acomiada de les Nacions Unides fent un repàs dels avenços i els retrocessos haguts durant els 25 anys que fa que el Principat va ingressar a l’organització

-
-
Exercint justament d’allò que critica i lamenta, és a dir, fent de populista, el cap de Govern, Toni Martí, va alertar davant l’assemblea general de les Nacions Unides (ONU) del perill que suposen els populismes. En el seu darrer discurs davant el fòrum polític internacional per excel·lència, Martí va contraposar “l’arquitectura” institucional universal que fomenta l’ONU amb els riscos d’extremismes com “el populisme i la tecnocràcia”. Martí va recordar que Andorra fa 25 anys que forma part de les Nacions Unides i que durant aquest quart de segle han canviat moltes coses. Però que el Principat es mantindrà ferm en el compromís de construir “un món més just i més segur”. 

Davant dels representants de gairebé tots els països del món, el màxim responsable governamental del Principat va afirmar que “davant de l’auge dels populismes i els extremismes, els líders polítics sovint se senten incompresos. Però els líders incompresos no existeixen; perquè un líder incomprès no és un líder. Un líder que no connecta amb la seva gent no és un líder” i va assegurar que “el populisme s’alimenta de la decepció d’aquestes persones que han quedat al marge i que han patit l’exclusió, la incomprensió i la desigualtat”.

Martí va assegurar que “al meu entendre, l’ordre democràtic i multilateral es veu amenaçat per dos extrems: el populisme i la tecnocràcia. Davant de problemes complexos, el populisme ens proposa solucions que són simples, però que no són solucions, perquè acaben creant nous problemes i posant en qüestió els principis i valors democràtics. I la tecnocràcia, davant de problemes complexos, ens proposa solucions tan complexes que són elitistes. Solucions que no són inclusives, que generen desigualtat i que deixen molta gent al marge”.

Per tot plegat, Andorra "dóna suport als plans de reforma de l'arquitectura de Nacions Unides" que porta a terme el seu secretari general, António Guterres. Martí va recordar que des del 1993 cap aquí s’ha produït una "reducció de les desigualtats i un foment de la pau, la cooperació i el multilateralisme”. També va respectar que aquests 25 anys han estat "de respecte, comprensió i diàleg entre cultures i religions", i a Europa d’"optimisme en el llarg i fructífer procés de construcció europea".

"Vint anys després, bona part de les esperances de 1993 s'han desdibuixat, i fins i tot s'ha retrocedit en alguns fites aconseguides", ha alertat Martí, que ha recordat que hi ha entitats que han diagnosticat un "declivi constant de la democràcia en el món des del 2006", un "lent declivi dels règims democràtics que ha anat acompanyat d'un augment de la desigualtat, de la intolerància i l’extremisme". Martí, a banda d’oferir el suport del Principat per mantenir ben viva la flama de la justícia i la seguretat, va refermar el compromís d’Andorra en la lluita per combatre el canvi climàtic.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending