El nou magistrat del TC afirma que estudiarà una per una les causes del 'cas BPA' per decidir si s'absté

Abril jura el càrrec assegurant que és un “honor” formar part del Constitucional i el síndic general garanteix i lloa la independència amb què assegura que prenen decisions els tribunals al Principat

-
-
El nou magistrat del Tribunal Constitucional (TC), Joan-Manel Abril, ha assegurat aquest migdia que analitzarà per cas per cas si ha de participar o no en la deliberació de causes que tinguin relació amb l’afer de Banca Privada d’Andorra (BPA). El magistrat, fins ara president del Tribunal Superior, ha jurat el seu nou càrrec afirmant que és un “honor” formar part del TC. De la seva banda, el síndic general, Vicenç Mateu, ha assegurat que els tribunals andorrans operen amb total independència.

Abril Campoy ha jurat el càrrec a la sala dels Passos Perduts de la Casa de la Vall enmig de les màximes autoritats del país. Una de les qüestions que se li ha plantejat més enllà del jurament, que s’ha fet en presència del fins fa poc magistrat Isidre Molas, que va renunciar per qüestions de salut i al qual el fins fa poc president del TS substitueix, ha estat saber quin paper jugarà en les causes relatives al ‘cas BPA’. I és que, d’una manera o altra, el Constitucional té diverses causes o li arribaran en breu, que entronquen amb BPA.

El magistrat ha explicat que ha resolt "recusacions" i "embargaments civils" relacionats amb les causes de BPA. Però alhora ha defensat que això no és entrar en el fons del cas, i com que la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans exposa que "el fet d'haver tocat un tema tangencialment no t'impossibilita entrar en el fons de l'afer", no descarta "entrar en d'altres temes relacionats", ha exposat. Ara, Abril Campoy també ha fet esment al fet que el TEDH també ha deixat clar en les seves resolucions que "l'aparença és molt important", no només "és ser imparcial, sinó també semblar-ho". I com que no vol que “ningú pugui dubtar de la meva imparcialitat", s'anirà estudiant la seva participació en aquestes causes en el si del tribunal, segons que ha recollit l’agència ANA.

L’acte de jurament ha estat presidit pel síndic general, Vicenç Mateu, que, en certa manera, és qui formalment designava en aquesta ocasió el magistrat (dos surten del Consell General i els altres dos, provenen, de cadascun dels Coprínceps). Mateu ha defensat el paper del TC com a "garant" de la Carta Magna alhora que ha garantit i lloat la independència amb què treballen, a parer seu, els tribunals. Mateu també ha opinat que és "normal" que els casos que arriben al TC  siguin cada vegada més complexos, ja que és un "reflex de la societat", que ha d'afrontar més aspectes que generen "tensió", també a l'esfera política.

 

Joan Manel Abril pronunciant un discurs com a president del Tribunal Superior.

Relacionat

Abril Campoy confirma la “il·lusió” per ser al TC als independents de la Massana i UL, que li faran suport
-

Relacionat

DA aposta per Joan Manel Abril Campoy per cobrir la vacant de magistrat al TC
Marc Carrillo, Joan Manel Abril, Jean-Michel Rascagneres i Josep Casadevall.

Relacionat

Rascagneres, Casadevall, Abril i Carillo: el pòquer de candidats per a la vacant de magistrat al TC

Comentaris

Trending