El nombre de casos positius de coronavirus s’enfila a 87

Són 13 més que en el darrer balanç, una dada que permet pensar a Govern que “estem aconseguint aplanant la corba de contagis”

Comentaris

-
-

El nombre de persones afectades pel coronavirus s’enfila ja a 87. Així ho ha indicat Govern via Twitter pocs minuts abans de la roda de premsa que està previst per aquest matí a les dotze. La xifra suposa 13 casos més que els del darrer balanç fet públic, dijous al vespre. Un increment relativament moderat que permet a l’executiu tenir l’esperança que s’estigui aconseguit aplanar la corba de contagis.

D’aquests positius –als quals caldria sumar el del jove de vint anys ja va ser donat d’alta fa dies-, la majoria d’ells, 71, es troben aïllats al seu domicili. Presenten quadres lleus i, per tant, no requereixen assistència mèdica constant. Són 14 els que estan ingressats a l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell, dos dels quals a la unitat de cures. Els dos es mantenen estables dins la gravetat i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha apuntat que “pensem que hi ha esperança”. A banda, dos usuaris del centre sociosanitari El Cedre estan confinats a la planta especialment habilitada per pacients confirmats i aquells que presenten símptomes, ara mateix nou.

De tots els casos, hi ha 3 que estant a prop d’obtenir l’alta i 30 que són personal sanitari. Comptant els que també estan en quarantena per haver tingut contactes amb infectats, en total hi ha una cinquantena de membres vinculats al món de la salut. Tot i això, Benazet, parlant dels confinats per precaució, ha avançat que “s’aniran reincorporant”. I ha expressat confiança en el fet que, de cara al futur, “no s’infectaran ja perquè les mesures de precaució són àmplies; crec que cauran molt pocs més”.

El ministre de Salut entén que els recursos sanitaris tenen encara recorregut per afrontar l'epidèmia

Les dades dels nous casos han despertat un cert optimisme, “amb reserves”, a Govern. “Crec que aconseguim a poc a poc aplanar la corba i potser no tindrem pic sinó una pujada gradual que permetrà no saturar el sistema sanitari”, ha apuntat Benazet, que ho atribueix al fet que les mesures adoptades estan començant a donar fruit. Per això, ha encoratjat la ciutadania a respectar-les: “si mantenim aquesta actitud, ens infectarem menys i de forma més ordenada, fet que permetrà el sistema sanitari atendre la gent”.

Sobre aquest punt, la capacitat per tractar els pacients que vagin apareixent, ha assegurat que “els nostres recursos tenen encara un recorregut llarg per donar resposta a l’epidèmia”. Aquests, a més, es veuran incrementats amb l’entrada de nou personal, com ara metges, estudiants de medicina o infermeria i també ajuda que s’hagi disminuït l’activitat programada no urgent. “I, malgrat això, també ha volgut ser sincer: “també tindrem víctimes de la pandèmia, però hem de ser forts i tenir esperança”, ja que “en poques setmanes tindrem un escenari molt millor, però hem de lluitar per arribar-hi”.

Pel que fa als instruments de detecció, s’intenta ampliar els laboratoris on s’envien les proves, ja que els actuals -Madrid i Barcelona- es troben molt saturats. La idea és arribar a acords amb dos centres més. S’espera a més tenir una màquina de PCR a finals de mes. Aquestes proves són més fiables que els kits que ja han arribat i que seran emprats en funció de la valoració de l’equip tècnic. Sobre aquests, ha explicat que “detecten les defenses que hem generat contra el virus. A l’inici de la malaltia poden donar negatiu i no ser del tot fiables”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending