El ministre de Salut afirma que "es va exagerar" quan es va acusar el sector farmacèutic de posar en risc l'acostament a la UE

Comentaris

El ministre de Salut afirma que \"es va exagerar\" quan es va acusar el sector farmacèutic de posar en risc l\'acostament a la UE
El ministre de Salut afirma que \"es va exagerar\" quan es va acusar el sector farmacèutic de posar en risc l\'acostament a la UE

El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha assegurat que el ministeri “va exagerar” quan va posar per escrit que algunes pràctiques del sector farmacèutic estaven posant en risc la relació amb Espanya i el procés d’acostament amb la Unió Europea (UE). Álvarez ha explicat al Consell General que es va voler passar als farmacèutics un missatge “alliçonador”. El ministre ha fet aquestes apreciacions en seu parlamentària arran d’una pregunta del conseller liberal Jordi Gallardo sobre la constatació que des d’Andorra s’han fet enviaments il·legals i sense complir els protocols en matèria sanitària de vacunes.

Álvarez ha explicat que el ministeri ha obert expedients a diverses farmàcies (ha parlat de tres en ferm i de tres més possibles i en fase d’anàlisi prèvia, tots relacionats amb dispensa de medicaments sense recepta o d’enviament de vacunes sense seguir els protocols; cap d’ells vinculats a anabolitzants) en relació a l’enviament de medicaments o a la dispensació dels mateixos sense les preceptives receptes. Però la resposta del ministre ha estat plena de tantes llacunes que Álvarez tan bon punt parlava de casos aïllats com de situacions més reiterades. De presumpcions o de constatacions efectives. 

Això sí, el titular de Salut ha assegurat que el departament que dirigeix està actuant “diligentment” i que manté molt bones relacions amb l’Agència espanyola del medicament i productes sanitaris que és la que hauria posat el crit al cel. Però, suposadament, quan l’agència espanyola va advertir de la situació, que un consultori de l’Estat veí del sud hauria rebut unes vacunes d’una farmàcia andorrana de forma il·legal, l’establiment en qüestió “ja estava sent investigada i expedientada pel nostre ministeri”.

Quan Gallardo ha demanat a Álvarez en quin sentit la mala praxis d’algunes farmàcies podria afectar el procés d’acostament amb Europa, el ministre s’ha embolicat de valent dient que com que Espanya és membre de la UE… però no ha aclarit massa res. Això sí, la carta enviada als farmacèutics i firmada pel director de Salut, Josep Casals, era clara i contundent. I assegurava que hi havia un risc evident d’afectació en el procés. I és aquí quan el titular ministerial ha afirmat sense manies que “es va exagerar en el contingut” de la missiva.

Intentant justificar aquesta exageració, Carles Álvarez ha parlat de situacions “aïllades” però, alhora també, de casos que “s’han reproduït vàries vegades en un curt termini de temps”. I que es va voler trametre una missiva “una mica ferma” i “alliçonadora” per tal de convidar el sector “a ser diligent”. I ha justificat que s’hagués suposadament tret de mare tot plegat argumentant que es va enviar una cara “interna, que anava dirigida als professionals i no pas a la divulgació pública”.

Comentaris

Trending