El jutge Pere Pastor considera que s’hauria d’haver condemnat Espanya per tortures en el cas dels etarres Portu i Sarasola

El jurista andorrà és un dels tres integrants que ha emès un vot dissident respecte la majoria de la sala del Tribunal d’Estrasburg que ha sentenciat que la guàrdia civil va actuar de forma degradant

Comentaris

Pere Pastor Vilanova és jutge del Tribunal Europeu dels Drets Humans des de l\'1 de novembre del 2015.
Pere Pastor Vilanova és jutge del Tribunal Europeu dels Drets Humans des de l\'1 de novembre del 2015.

El jutge que representa l’Estat andorrà al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) des del primer de novembre del 2015, Pere Pastor, considera que s’havia d’haver condemnat Espanya per un delicte de tortura contra dos presos etarres. Entén el jurista andorrà que hi havia suficients elements perquè la sentència conra l’Estat espanyol fos més contundent del que ho ha estat.

Pastor creu que la cambra que ha jutjat el cas de Portu i Sarasola no ha tingut prou en compte les proves existents i per això finalment només s’ha condemnat l’Estat espanyol per tracte degradant contra els dos homes que el 30 de desembre del 2006 van perpetrar un mortal atemptat a la terminal T4 de l’aeroport de Madrid-Barajas. El vot dissident en la sentència del jurista andorrà no és únic. També es van alinear en la seva posició la suïssa Helen Keller i el xipriota Georgios A. Serghides.

Els etarres Igor Portu i Martín Sarasola van acabar portant al Tribunal d’Estrasburg els maltractaments que haurien exercit sobre ells diversos agents de la guàrdia civil quan el 2008 els van detenir. Els dos etarres van assegurar -i així ho haurien corroborat els certificats mèdics- que mentre eren traslladats des del lloc on els van arrestar fins a les dependències policials havien estat sotmesos a cops de puny, puntades de peu i diverses vexacions. Fins i tot el vehicle policial amb el qual eren traslladats s’hauria aturat al costat d’un riu per dur a terme suposadament nous maltractaments. 

Tot i els informes forenses existents i malgrat que van haver d’estar uns quants dies hospitalitzats, finalment el Tribunal Suprem espanyol va absoldre els agents que estaven acusats de les presumptes tortures i mals tractes. Al·legava el tribunal que les lesions sofertes eren compatibles i degudes  la violència que havia originat la detenció. I que les injúries de què denunciaven haver estat víctimes eren, simplement, una estratègia de la banda terrorista de la qual formaven part per desgastar els cossos de seguretat i militars de l’Estat.

La cambra judicial no es creu les justificacions espanyoles però sentencia que els fets, acreditats, no són suficients per considerar-los tortura

L’afer va acabar arribant a la Cort europea que vetlla pels drets humans. La sala presidida per la sueca Helena Jäderblom va dictar aquest dimarts la seva sentència. I es condemna l’Estat espanyol en considerar que les justificacions i argumentacions donades per aquest no són prou creïbles i que les lesions sofertes pels dos etarres durant la seva detenció i trasllat a dependències policials eren reals. No obstant, el criteri majoritari de la sala és que no es podia considerar que hi hagués hagut tortura. Ara, sí que la situació “era prou greu per considerar un tracte inhumà i degradant” amb la qual cosa es va vulnerar l’article 3 de la Convenció europea. Més enllà del reconeixement del tracte degradant patit, el TEDH també imposa a l’Estat abonar 30.000 euros a Portu i 20.000 a Sarasola pels danys morals.

Pastor, com Keller i Serghides, consideren que s’hauria d’haver condemnat l’Estat espanyol també per tortures. Els tres jutges consideren que la resta de companys no van valorar suficientment bé totes les proves existents. I creuen que hi va haver una excessiva reticència a condemnar per tortures quan, recorden, a més, que el tribunal sol ser “molt protector de la dignitat de les persones, fins i tot quan han comès actes covards i atroços”.

Etiquetes

Comentaris

Trending