El jutge del ‘cas Pujol’ vol saber el paper d’Andbank en el finançament suposadament irregular de CDC

De la Mata cita a declarar com a testimonis el mes que ve responsables de l’entitat bancària andorrana que van participar en l’operació que permetia finançar campanyes electorals

-
-
El jutge del ‘cas Pujol’, José de la Mata, pretén conèixer de primera mà quin va ser el paper d’Andbank en el finançament suposadament il·legal d’algunes campanyes electorals de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) gràcies als diners que l’hereu de l’expresident català, Jordi Pujol Ferrusola, tenia dipositats al Principat. El magistrat de l’Audiència nacional espanyola ha citat per al proper mes de març diferents responsables de l’entitat bancària que van participar en l’operació de finançament. També ha convocat als representants de diverses empreses proveïdores de serveis a CDC per intentar aclarir com anava tot.

Segons consideren els investigadors i avança aquest dissabte ‘El Mundo’, Pujol Ferrusola posava els seus diners dipositats a Andbank -originàriament a Banca Reig- a disposició del partit com a aval -fins a 336 milions de les antigues pessetes- perquè així obtingués la formació, de forma ràpida, línies de crèdit per poder finançar, com a mínim, la campanya electoral de l’any 2000, encara que la mateixa fórmula s’ha detectat en altres conteses electorals. Les empreses proveïdores de serveis s’encarregaven, posteriorment, d’anar matant el préstec atorgat al partit amb les seves aportacions. Tots els citats per al mes de març ho són, en principi, en qualitat de testimonis.

La Unitat de delinqüència econòmica i fiscal (Udef) de la policia espanyola ja fa temps que tenia de forma indiciària la sospita que els dipòsits andorrans de Pujol servien per ‘cobrir’ les campanyes de CDC. Nous informes, segons ‘El Mundo’, sumats a sentències recents com la del ‘cas Palau’ portarien a corroborar el ‘modus operandi’. "Amb aquestes operatives Jordi Pujol Ferrusola estaria coadjuvant a facilitar la continuació de la seva activitat empresarial, l'exercici de la seva influència en les institucions democràtiques de Catalunya, a través d'un partit polític, CDC, del qual el seu pare era màxim dirigent i a través del qual hauria gestat totes les seves argüides dinamitzacions empresarials, afavorint a tercers que, en conseqüència, l’acabaven remunerant de diverses formes", assenyala la policia judicial de naturalesa econòmica. 

El jutge De la Mata arriba a la conclusió que “podem afirmar que Jordi Pujol Ferrusola, amb els seus actius mobles a Andorra, atorga finançament a una sèrie d'empreses que han resultat ser prestadores de serveis al partit polític CDC”. Però el magistrat vol tenir de primera mà la versió dels implicats, ja sia empresaris, ja sia bancaris que haurien dissenyat l’operativa financera.

Comentaris

Trending