El grup del Consell d'Europa que combat la corrupció 'pren nota' dels casos de Mateu i Alcobé

Comentaris

El grup del Consell d\'Europa que combat la corrupció \'pren nota\' dels casos de Mateu i Alcobé
El grup del Consell d\'Europa que combat la corrupció \'pren nota\' dels casos de Mateu i Alcobé

Els membres de la delegació del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa “ha pres nota” dels casos que recentment han protagonitzat l’exconsellera general demòcrata Meritxell Mateu i el fins fa deu dies ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé. Han estat dos dels exemples que s’han posat sobre la taula com a mostra de possibles incompatibilitats o conflictes d’interessos o directament de corrupció que pot existir en el món polític del Principat per molt que gairebé sempre s’hagi mantingut que aquest tipus de pràctiques no existeixen.

Integrada per representants de Luxemburg, Suïssa, Moldàvia i França, la delegació del GRECO ha començat aquest dimarts la quarta avaluació d’Andorra. Durant diversos dies, els quatre ‘jutges’ i la secretària de l’organisme depenent del Consell d’Europa es reuniran amb representants polítics i responsables d’organismes com el Consell Superior de la Justícia o el Tribunal de Comptes per conèixer la realitat andorrana. Els components de la delegació pregunten molt i expliquen, diuen, molt poc. Anoten, prenen notes, i al seu dia emetran l’informe que creguin escaient.

La jornada d’avui ha estat protagonitzada, especialment, per una trobada amb representants de les formacions polítiques del Principat, amb representació parlamentària o sense. Cada partit hi ha enviat la delegació que ha cregut convenient. La delegació també s’ha reunit després amb els membres de la comissió permanent del Consell General. I per què amb aquesta comissió en concret? Doncs perquè és l’organisme parlamentari que s’encarrega d’analitzar les incompatibilitats que poden presentar els consellers. I, justament, entre els eixos de principal interès per als components del GRECO hi ha les incompatibilitats dels polítics, els conflictes d’interessos i la transparència de l’activitat pública.

Referent a aquesta darrera qüestió, bona part de la trobada ha girat entorn a la iniciativa legislativa que s’està preparant des de la majoria demòcrata per tal de regular l’accés a documentació sensible, per exemple. Un projecte legislatiu que ‘es ven’ com una acció en pro de la transparència però que, el que fa, és posar fil per randa i deixar clar a totes aquelles coses a les quals no s’hi podrà accedir. O que només s’hi podrà arribar al cap de molts anys. També s’ha parlat de la proposta liberal de regular els denominats secrets d’Estat. I la voluntat o la necessitat que els dos textos s’acabin refonent en un de sol.

La reunió amb els experts ha tingut moments de certa tensió, però ni molt menys com en d’altres ocasions. A més a més, la trobada ha estat força breu. Menys d’una hora. I ha servit perquè els components de la delegació del GRECO s’interessessin, per exemple, per la importància que tenen els lobbys al Principat o per si hi ha pràctiques corruptes. Aquí és quan, entre els uns i els altres, i més aviat integrants de l’oposició política, no s’han estat de recordar els recents casos de Meritxell Mateu i Jordi Alcobé. 

La situació no ha estat agradable per als representants de DA -Maria Martisella, Marc Ballestà i Sofia Garrallà- que intentaven minimitzar qualsevol impacte. Però sense que fos res de l’altre món segons les diverses fonts consultades. Per exemple, s’ha refermat que malgrat les interpretacions que en va voler fer el cap de l’executiu, Toni Martí, durant la darrera sessió de control parlamentari, la Llei del Govern és molt clara. I impedeix als membres de Govern tenir determinats contractes o relacions professionals, laborals o econòmiques. La sang en cap cas ha arribat al riu.

Una mica més de fricció hi ha hagut durant la reunió que han mantingut els representants de la comissió permanent amb la delegació del GRECO. En aquest sentit, s’ha qüestionat que l’esmentat organisme parlamentari faci, quan escau, un control molt flexible de les incompatibilitats que presenten les persones que esdevenen conselleres. I s’ha posat de relleu que aquelles persones que són mirades més amb lupa són els funcionaris.

Comentaris

Trending