El gros dels empleats que encara queden a BPA rebran aquest mes la darrera nòmina del banc intervingut

Comentaris

Els treballadors que encara presten servei per Banca Privada d’Andorra (BPA) percebran aquest mes la darrera nòmina formal de l’entitat intervinguda. A partir del desembre, aquells que no siguin acomiadats durant el que resta de novembre -fonts laborals han assegurat que es preveuen en els propers dies que es produeixin una dotzena de noves baixes forçades-, rebran ja els seus emoluments salarials de Vall Banc. Abans, però, s’hauran hagut de formalitzar els nous contractes. I molts d’ells, si no tots, suposaran rebaixes salarials per als empleats. 

Segons diverses fonts consultades, els treballadors de BPA veuran com el dia 25, tradicional dia de cobrament, se’ls transfereix la quantitat equivalent a la nòmina del mes més la liquidació dels dies de vacances no executats i la part proporcional corresponent de la paga de Nadal. Un cop passin a dependre de Vall Banc, la massa salarial anual que en l’actualitat percebien en quinze pagues es distribuirà entre dotze. Això sí, caldrà veure l’abast de les rebaixes. Els empleats estan al corrent de tots aquests moviments però no tenen ni informació concreta i directa dels administradors de les dues entitats no tampoc se’ls han posat sobre les taula els hipotètics nous contractes.

La idea amb què estaria treballant l’AREB seria la de pitjar el botó que permetrà la migració de dades de BPA cap a Vall Banc entre el 27 i el 28 d’aquest mes. És a dir, aprofitar el darrer cap de setmana de novembre per fer aquesta feina després que les proves realitzades amb les noves plataformes tecnològiques construïdes hagin estat més o menys satisfactòries, encara que molt limitades. Encara que es volia començar a traspassar clients per aquestes mateixes dates, hi haurà diversos problemes que farien recomanable que el trasllat efectiu de comptes i clients no es dugués a terme fins al gener.

Traspàs de comptes i clients

De fet, el gener és la data que van donar els dos màxims responsables de l’AREB, Albert Hinojosa i César Goyache, dimecres, davant la comissió legislativa especial de seguiment i vigilància del sistema financer per iniciar el traspàs dels primers clients cap a Vall Banc. Des d’un punt de vista comptable, els experts de BPA també haurien demanat poder fer l’operació en l’inici d’un any natural. Tota la resta, segons les fonts consultades, dificultaria, i molt, tota la feina que s’ha de fer. I que s’aprofitaria d’anar preparant durant el desembre. Tampoc no serà fins al gener que Vall Banc no podrà treballar amb VISA, segons les fonts consultades.

Una altra qüestió és la dels corresponsals. Ara per ara, sembla definitivament impossible que es pugui operar amb dòlars i és molt complicada l’operativitat amb euros. Per això no està gens clar quan formalment podrà ser operatiu Vall Banc i quin abast tindrà aquesta operativa. El que les fonts han donat per fet que hi continuaran havent restriccions en les disposicions dineràries. Potser no tan severes com en l’actualitat (2.500 euros per setmana i compte) però sí que hi haurà límits. La legislació faculta l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) a adoptar aquest tipus de mesura davant qualsevol banc de la plaça estigui o no estigui intervingut.

I si des d’ara i fins a final de mes és previsible que s’acomiadin una dotzena de treballadors més -fa unes setmanes van causar baixa de forma obligatòria vuit persones, les vuit primeres en rebre el cent per cent del que els corresponia com a liquidació en haver estat acomiadats de forma no causal-, la tercera fase del pla d’acomiadaments forçats i, probablement, la més àmplia es duria a terme durant el mes de febrer, quan ja hauria d’estar totalment encarrilat el procés de venda del banc pont.

Comentaris

Trending