Jover no descarta recórrer a les reserves d’Andorra Telecom per afrontar la crisi del coronavirus

L’executiu explica que, per ara, s’han volgut preservar els fons de la companyia però que “si és necessari” es recorrerà a aquests diners

Un instant de la compareixença feta per Eric Jover.
Un instant de la compareixença feta per Eric Jover.

El Govern no descarta haver de recórrer a les reserves d’Andorra Telecom per fer front a la crisi del coronavirus. Per ara, ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, s’ha volgut preservar, però si la situació empitjora i és necessari, s’hi recorrerà. Així ho ha reconegut el titular de Finances durant l’habitual roda de premsa vespertina, durant la qual també ha indicat que ja són gairebé 700 les empreses o els autònoms que han demanat poder acollir-se al programa de crèdits tous.

En la compareixença, a Jover se li ha preguntat per la proposta llançada des del Partit Socialdemòcrata (PS) per destinar part dels fons de la companyia de telecomunicacions per ajudar a les empreses a pagar salaris. El portaveu de l’executiu ha respost que, ara mateix, tocar diners de la companyia no entra als plans de l’executiu, però ha admès que la situació pot evolucionar i seria una alternativa a avaluar, tot i que no necessàriament per abonar sous.

“Per ara, l’he preservat”, ha indicat Jover que, però, ha recordat que ja fa anys que s’agafen tots els beneficis d’Andorra Telecom per incorporar-los al pressupost de l’Estat. Per tant, al seu entendre, no seria estrany fer-ho en una situació de crisi com l’actual. “Si és necessari, ho farem; no tan sols amb el dividend sinó, si cal, també tocarem reserves”, ha afirmat.

El fons solidari ja ha recollit aportacions per valor de 112.000 euros, als quals cal sumar els més de 29.000 aconseguits via SMSs

Per ara, el que sí que es tocarà seran els diners que s’estan recaptant a un fons solidari que continua creixent per ajudar en la lluita contra el coronavirus. Els comptes bancaris oberts ja acumulen 112.110 euros, el que suposa un 16% més que el dissabte. Jover ha volgut destacar l’aportació de l’Associació d’Empreses d’Electricitat, Lampisteria i Climatització (Adelca), de 3.000 euros. A més, via SMS s’han rebut ja gairebé 15.000 i, per tant, més de 29.000 euros. “Amb aquest petit gest, la gent col·labora a què tots plegats puguem sortir del problema”, ha indicat Jover.

Pel que fa al programa de crèdits, ja són 696 les peticions rebudes tant d’empreses com d’autònoms. La xifra total, però, continua sense fer-se pública. “Demà podrem fer una primera anàlisi econòmica”, ha apuntat Jover.

Una altra dada facilitada pel portaveu de l’executiu ha estat la de treballadors que s’han inscrit al registre d’acomiadats: 279. D’ells, només 69 tenien contractes indefinits. Tot i això, ara es vol contactar amb tots -per ara, ja s’ha fet amb més de 160- per “saber quines han estat les circumstàncies”. Jover ha avançat que “es farà una anàlisi exhaustiva per saber per què s’han produït i si es poden relacionar de forma directa amb la Covid-19”.

Per últim, el Govern també ha fet balanç de les trucades rebudes al telèfon d’assistència impulsat des del Col·legi de Psicòlegs. En total, s’han atès 79 consultes, moltes d’elles “associades a estats d’angoixa i d’estrès pel confinament”. També s’ha parlat amb pacients ja habituals que “volien saber com actuar” o pares amb dubtes sobre com atendre els nens confinats, així com gent que ha perdut algun familiar que vivia a l’estranger per culpa del coronavirus i a qui “se’ls feia difícil fer el procés del dol”.

Comentaris (4)

Trending