El Govern advoca perquè Madrid i Barcelona “esgotin tots els marges de diàleg que de ben segur encara hi deu haver”

Comentaris

El Govern advoca perquè Madrid i Barcelona “esgotin tots els marges de diàleg que de ben segur encara hi deu haver”
El Govern advoca perquè Madrid i Barcelona “esgotin tots els marges de diàleg que de ben segur encara hi deu haver”
  • El ministre portaveu es manifesta per primer cop sobre la situació que es viu a Catalunya i reconeix que l’executiu està “expectant però preocupat” i que veu l’afer amb “respecte”
  • Cinca mostra un “desig ferm” perquè les parts enfrontades encara puguin parlar i que “tot es faci des de la serenor” i afirma que l’afer s’ha de “resoldre dins de l’Estat veí”
  • El titular de Finances enumera els molts vincles que té Andorra amb els veïns, admet que el cas pot acabar repercutint al Principat i espera que l’elevadíssima tensió “no vagi a més”
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha mostrat “el desig ferm que s’esgotin tots els marges de diàleg que de ben segur encara hi deu haver i que tot es faci des de la deguda serenor” quan se li ha demanat per la situació que es viu a Catalunya. És el primer cop, d’ençà que el xoc de trens entre Madrid i Barcelona ha entrat en una dinàmica de molta tensió que un component de l’executiu, de fet, pràcticament, que un representant de les institucions andorranes, s’ha posicionat sobre la qüestió. Evidentment, Cinca ha marcat el que serà, per ara, la línia oficial. Ho ha fet durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres i abans d’assegurar que no s’ha parlat els darrers dies amb l’ambaixada d’Espanya ha reconegut que “estem preocupats. Expectants però preocupats”. Cinca, que ha recordat que molts dels residents al Principat tenen vincles amb Catalunya ja sigui perquè en procedeixen, perquè hi tenen família o perquè hi tenen familiars estudiant, ha iniciat la seva resposta recordant que “no podem caure en el parany de generar més inquietud” amb les manifestacions, amb les declaracions que es puguin fer. De ben segur el ministre encara deuria tenir al cap el pseudoconflicte institucional que la Moncloa va activar quan ell mateix, a finals del 2013, es va posicionar a favor del dret a decidir davant els micròfons de Catalunya Ràdio i a preguntes insistents de Mònica Terribas. Aquest dimecres, el titular de Finances ha filat prim i no ha anat més enllà del guió pactat. “Estem preocupats per una situació atípica i que, per tant, preocupa. Ens ho hem de mirar amb el degut respecte.” Després d’aquesta primera part de la resposta, Cinca ha recorregut a una falca habitual usada pels dirigents andorrans: “És una qüestió que s’ha de resoldre dins de l’Estat veí.” El portaveu governamental ha reiterat en moltes ocasions que els fets que s’estan vivint, aquest dimecres especialment a Barcelona i el seu entorn, es miren “amb respecte però preocupació” i ha adverat perquè “s’esgotin els marges de diàleg que de ben segur encara hi deu haver i (el conflicte) no vagi a més”. Cinca ha usat els termes “diàleg” i “serenor”, dos conceptes i dues pràctiques que ara per ara semblen difícils de poder aplicar i ha assegurat que la situació ja no preocupa només pel “vessant econòmic” si no que n’hi ha molts més. Aquí és quan ha recordat les moltes vinculacions que Andorra té amb Espanya i especialment amb Catalunya amb la qual cosa “és evident” que si hi ha cap situació encara més fora de lloc que l’actual aquesta pot acabar revertint cap al Principat.

Comentaris

Trending