El Govern adjudica les línies de bus a Nadal i a la Cooperativa el dia abans de plegar

La primera es farà càrrec del transport a les parròquies centrals i la segona s’ocuparà de les Valls del Nord i d’Orient

El ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació en funcions, Gilbert Saboya durant la roda de premsa d'aquest dilluns
El ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació en funcions, Gilbert Saboya durant la roda de premsa d'aquest dilluns

Un dia abans del debat d’investidura, el govern en funcions ha adjudicat la concessió de les línies de transport nacional regular de viatgers a Autocars Nadal i a la Cooperativa Interurbana. La concessió és per un termini  de quinze anys, renovable per dos períodes de cinc anys. Nadal es farà càrrec del Bus Exprés i de la línia 1 des de Sant Julià a Lòria a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. La Cooperativa, per la seva banda, es farà càrrec de les Valls d’Orient i del Nord. A banda de les dues adjudicatàries, s’han presentat al concurs Novatel-Regitours i la companyia Hispano Andorrana. Les companyies que han obtingut la concessió estan aliades amb les empreses espanyoles Julià i Alsa.

Adjudicació a l’últim minut. El dia abans del debat d’investidura, el govern en funcions amb el seu ministre d’Economia, Competitivitat i Innovacio, Gilbert Saboya ha donat a conèixer les companyies que es faran càrrec de l’explotació de les línies de transport nacional regular de viatgers.

Autocars Nadal s’ocuparà del transport a les parròquies d’Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany (lot 1) mentre que la Cooperativa Interurbana Andorrana-Transpisa assumirà les Valls d’Orient i del Nord (lots 2 i 3).  També s’han presentat al concurs Novotel-Regitours i la companyia Hispano Andorrana.

El plec de bases contemplava la rebaixa de les tarifes dels abonaments, així com la millora de l'eficiència del servei, el redisseny dels recorreguts de les línies i l'adaptació a les necessitats actuals. L’objectiu és fomentar l'ús del transport públic entre la ciutadania, en el  marc de potenciar una mobilitat més sostenible.

S’allargaran les línies a Grau Roig i a Arcalís i a l’estació depuradora de Sant Julià Lòria

Així, a partir del proper 1 de setembre, les línies del lot 1 (Bus Exprés i L1) començaran a dos quarts de set del matí i acabaran a les deu de la nit mentre que els diumenges i festius l’últim viatge serà a dos quarts d’onze. En relació al Bus Nocturn totes les línies s’allarguen mitja hora. Augmenten les expedicions millorant el servei fins a les 4 h des d'Escaldes-Engordany i fins a les 4.30 h des de Sant Julià de Lòria. Els trajectes a la vall del Nord i d'Orient amplien l'horari nocturn fins a les 5 h. En el disseny d'aquests recorreguts, a més, s'ha tingut en compte el càlcul del temps de desplaçament a peu màxim entre parades.

A més a més durant el dia es podrà viatjar per diferents línies sempre i quan es mantingui la zona tarifària. S’allargaran les línies a Grau Roig i a Arcalís i a l’estació depuradora de Sant Julià Lòria, al centre comercial Punt de Trobada i a la Cortinada.

S’elimina la figura del conductor-cobrador ja que en tots els clípols hi haurà una màquina per comprar o per validar els títols de transport. Els bitllets senzills pugen de preu amb la idea de primar els abonaments. Els preus del bitllet senzill i d'anada i tornada s'han revisat d'acord amb les previsions d'evolució de l'IPC. Pel que fa a les tarifes d'abonaments mensuals o per un determinat nombre de viatges es rebaixaran al voltant d'un 10% respecte a la tarifa actual.

Igualment, els contractes actuals per la prestació de serveis del transport per la Tarja Magna, la Tarja Blava o el Bus Lliure se substitueixen pel pagament a l'empresa adjudicatària per cada viatge real fet pels usuaris, a un preu unitari d'1,31 euros, que assumeix el Govern. Les condicions per als usuaris no variaran.

S'ha posicionat l'Estació Nacional d'Autobusos com a punt neuràlgic de connexions,

Pel que fa al disseny dels recorreguts de les línies, s'han tingut en compte els canvis decidits pels comuns en relació amb les reordenacions de trànsit, així com els treballs duts a terme en el marc del pla de vialitat de la Vall Central, i per tant, s'han redefinit les rutes per Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. A més, s'ha posicionat l'Estació Nacional d'Autobusos com a punt neuràlgic de connexions, D'aquesta manera, es diversifiquen les línies provinents de la Vall d'Orient a l'entrada i sortida d'Escaldes-Engordany, es mantenen dues línies amb flux capil·lar per dins i es crea una línia amb servei per la carretera de l'Obac, Rotonda d'Engolasters i Coll de Caldes

D'altra banda, el concurs ha integrat l'ús de la plataforma de gestió de la mobilitat intermodal que desenvolupa FEDA Solucions i que integrarà també el servei nacional de transport de viatgers, a més del servei públic de bicicleta elèctrica compartida, la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics i els aparcaments. Els licitadors hauran d'equipar els seus vehicles amb la maquinària requerida per adaptar-se a aquesta plataforma. La plataforma es remunera amb un import fixe de 0,07 euros per viatge.

Gràcies a la integració en aquesta plataforma es podrà obtenir informació real de l'ús del transport públic de cara a l'optimització del servei i dels costos, i també per poder redefinir les rutes i les tarifes. Així, aquesta serà la base per definir el transport públic del futur i millorar l'experiència de l'usuari per promoure l'ús del transport públic.

Actualment el Govern inverteix 3.700.000 euros en el transport públic

El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació en funcions, Gilbert Saboya ha dit que les diverses candidatures al concurs han estat avaluades per l’empresa externa Comply Consultors i que les adjudicatàries han estat les millors puntuades. Segons Saboya, amb aquest reordenació del transport públic, el Govern es podrà estalviar uns 600.000 euros. Actualment, el Govern hi inverteix 3.700.00 euros. Saboya també ha justificat el fet que s’hagi fet pública la concessió el dia abans de plegar el Govern perquè “volia marxar havent deixat aquest tema enllestit”. Saboya també ha destacat el reforçament pel transport escolar amb l'abonament Bus Lliure i l'increment de la capacitat de vehicles i la millora de les freqüències de línia.

Pel que fa a la durada de la concessió, es fa per un termini de 15 anys renovable per dos períodes de cinc anys.

 

Comentaris (3)

Trending