El futur centre de medicina i traumatologia de l’esport es posarà en marxa a mitjans d’estiu

El prestigiós traumatòleg i cirurgià aranès Aleix Vidal, explica que és una instal·lació “innovadora a nivell mundial” i que li agradaria poder compartir coneixements amb el SAAS

Comentaris

Espai, a la planta baixa, que ocuparà el futur centre mèdic ubicat a ’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes
Espai, a la planta baixa, que ocuparà el futur centre mèdic ubicat a ’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes
Aleix Vidal és doctor especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia. Acumula més de 30 anys d’experiència en medicina i traumatologia de l’esport I està especialitzat en accidents d'esquí. Combina el seu treball al Centre Mèdic de la Teknon de Barcelona i els serves mèdics de les estacions d’esquí de Baqueira-Beret i Boi Taüll i en total formen un equip de vuit professionals amb una àmplia experiència en la traumatologia esportiva. Ara, aquest equip obrirà un centre privat dedicat a la medicina i la traumatologia de l’esport al Principat en què no només es realitzarà el tractament de les lesions, sinó també la prevenció i l'orientació per tal d’evitar-les, i hi haurà servei de teràpia cel·lular i rehabilitació. Seguint aquesta línia, Vidal defineix que les instal·lacions són “pràcticament innovadores a nivell mundial” i que “Andorra és el país ideal per un centre com aquest perquè està molt lligat amb l'esport".  

De moment, es treballa perquè el centre sigui una realitat i en aquesta línia, el doctor manifesta que “tenim ganes de què s’obri, la nostra la previsió és que pugui estar enllestit ben entrat l’estiu, al juliol o a l’agost”. S’ha de tenir en compte que les obres tenen un termini d’execució de sis mesos i que a hores d’ara estan aturades perquè una de les sales comptarà amb un quiròfan, el qual necessita ventilació perquè hi ha màquines sofisticades i “per poder fer aquesta ventilació hem hagut de tenir el permís de la comunitat de l’edifici”. De fet, els veïns hi han donat el seu vistiplau i d’aquesta manera, Aleix Vidal espera que ben aviat es puguin tornar a reiniciar les obres.

Pel que fa a la distribució de les sales del centre - que s’ubicarà a l’avinguda Fiter i Rossell d’Escales – Engordany – comptarà amb cinc consultes mèdiques, un centre de rehabilitació, un de teràpia regenerativa que, per exemple, s’utilitzarà per fer infiltracions de factors de creixement, i també amb un quiròfan destinat a patologies o cirurgies que no necessiten ingressos hospitalaris com ara per realitzar artroscòpies, una tècnica que consisteix a mirar articulacions com del genoll, l’espatlla, el turmell o el maluc a través d’una càmera. El traumatòleg apunta que “són cirurgies poc invasives i no agressives i que per tant, tenen una recuperació més ràpida”.

Aleix Vidal espera que aquelles patologies que necessitin ingrés es puguin fer a l'hospital perquè el seu centre només tindrà un quiròfan de dia

Però, per aquelles patologies que sí que necessiten un ingrés hospitalari com podria ser una fractura de la tíbia o del fèmur, la intenció per part de l’impulsador del centre és que “es pugui realitzar l’ingrés a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell”. Aleix Vidal explica que de moment no hi ha cap conveni signat però que s’han iniciat converses amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i que hi ha “bones intencions” per tal que progressi. El doctor manifesta que és un conveni que s’ha de produir i que “així ho espero perquè si no suposaria un problema per al futur centre”.

Col·laboracions amb el SAAS en matèria de formació 

El centre de medicina i traumatologia de l’esport no té l’objectiu de tractar a pacients del SAAS, sinó que l’equip de Vidal ja ha manifestat que “la idea és que com a centre privat es tractin, per exemple, a esportistes relacionats amb federacions o clubs o bé aquells que tenen assegurances en esports”. Malgrat que, el doctor vol apostar perquè els professionals del seu centre i els del SAAS puguin compartir coneixements formatius.

En aquest sentit, el traumatòleg manifesta que “el client esportiu busca resultats ràpids que tenen una exigència superior al pacient del carrer, i per tant, cerca qualitat i eficàcia”. Així doncs, considera que tenint aquest tipus de client “s’ha de saber com evolucionen les tècniques innovadores en tot moment, sortir, anar a congressos, llegir i en definitiva, estar al dia de què passa”. Un fet que “no es pot contemplar als hospitals públics, però sí que ho podem fer als centres privats”.

El cirurgià aposta perquè hi hagi bones relacions amb els metges de l'hospital i que aquests puguin saber totes les innovacions que es produeixen en el camp de la medicina i la traumatologia esportiva

D’aquesta manera, la intenció de les noves instal·lacions és “la d’aportar noves idees i coneixements, és a dir, estar a l'última de les notícies relacionades per exemple amb l’artroscòpia o la rehabilitació”. I per tant, es considera que els metges del nou centre podran transmetre coneixements al del SAAS perquè puguin conèixer les últimes innovacions i que fins i tot la idea és que “puguin venir al centre d’Andorra o baixar a la Teknon per tal de formar-se”.

A més, si tot va en principi com està previst, la idea és que metges vinculats a l’esport del país com Bernat Escoda, Carme Mombiedro o Sergi Francisco o bé traumatòleg del SAAS Santiago Raggio o el nou fixatge, David Roca “puguin participar en el projecte”. 

David Roca forma part de l’equip de traumatòlegs de la Teknon del doctor Aleix Vidal, però a principis d’any s’incorporarà a l’equip de traumatòlegs de l’hospital. Precisament va ser Vidal qui va veure l’oferta del SAAS en què es buscava un traumatòleg per cobrir una plaça vacant. D’aquesta manera, el doctor aranès va proposar a Roca que s’hi presentés perquè “malgrat que a mi no em convenia perquè perdo a un gran professional, és una gran oportunitat de cara al seu futur professional”.

Però precisament, el retard en les obres també ha fet retardar les converses i en aquest cas el doctor afirma que no se sap la fórmula sobre la qual els metges del país atendrien a la clínica, però reitera un cop més les "bones intencions que hi ha". I sobretot, també manifesta que hi ha “moltes ganes i motivació per treballar i tirar endavant el projecte”.

Comentaris

Trending